Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Obsidian notitie app review: simpel notities linken


Obsidian is een notitie app die je op zo’n beetje al je apparaten kunt gebruiken, en die zich vooral onderscheidt van andere apps door het gebruik van bestanden in je eigen beheer i.p.v. notities die “vast” zitten in de app, en door de sterke functionaliteit om notities aan elkaar te koppelen. In deze blog lees je wat Obsidian nog meer onderscheidt, waarom ik het náást Evernote gebruik en wanneer Obsidian iets voor jou is!

Wat is Obsidian voor app?

Obsidian is een notitie app. Het is software die je kunt downloaden op je computer/laptop en vervolgens kun je hier aantekeningen in maken.

Dit is hoe de app eruit ziet:

Obsidian werkt met vaults, links, mappen en tags:

  • Vault: Je kluis, de ‘hoofdmap’ waaraan ook al je Obsidian instellingen gekoppeld zijn.
  • Mappen: Zoals je ze kent op je computer, en Obsidian maakt ook letterlijk een map op je computer met alle notities erin, zo blijven ze echt van jou
  • Links: Je kunt in een notitie heel erg makkelijk linken naar een andere notitie, door de titel van de andere notitie tussen dubbele haakjes ( [[ en ]] ) te zetten.
  • Tags: Je kunt ook werken met tags om notities te bundelen. Het verschil met links is dat deze nooit een eigen pagina kunnen zijn.

Twee andere functionaliteiten van Obsidian zijn:

De graph view, waarbij je alle links tussen je notities in één overzicht kunt zien. Het ziet er gaaf uit, maar ik moet wel zeggen dat ik dit niet super vaak gebruik.

De Obsidian canvas functionaliteit, waarbij je een mindmap kan maken in Obsidian waaraan je ook weer bestaande notities kunt koppelen.

Waarom ik aan de slag ben gegaan met Obsidian

Een tijd terug ontdekte ik het principe van een second brain hebben, oftewel alle informatie die je op dagelijkse basis tegenkomt of bedenkt zo verzamelen en organiseren, dat je er altijd makkelijk bij kunt om het te hergebruiken voor iets nieuws. Notities zijn daar een erg waardevol onderdeel van; veel informatie die je niet opschrijft vergeet je, en als je het dus wel opschrijft kun je het hergebruiken. In mijn blog over het boek Building a second brain lees je hier meer over.

Ik gebruik al jarenlang Evernote voor notities, en hoewel ik groot fan ben van deze app, wordt de app met elke update naar mijn gevoel niet per se sneller en gebruiksvriendelijker. Toen ik Obsidian ontdekte, trok het vooral mijn aandacht door het idee dat je notities heel goed aan elkaar kunt koppelen. Maar de notitie app heeft wat mij betreft nog meer voordelen die voor jou het overwegen waard zouden kunnen zijn!

Hoe ik Obsidian gebruik

Ik gebruik Obsidian naast Evernote. Ja, dat betekent dat ik notities maak in twee apps en dat zou ik ZEKER niet iedereen aanraden. Sterker nog, dat zou ik nooit heel snel aanraden. Maar ik ben iemand die veel doet met informatie én veel behoefte aan overzicht en structuur, en daarbij werkt de combinatie goed. Tegelijkertijd gebruik ik beide apps omdat ik vind dat er geen perfecte app of programma is. Niet voor mij, en zéker niet voor iedereen. Het gaat ook niet alleen om de app, maar om de werkwijze die je in de app hebt.

Hoe gebruik ik Evernote en Obsidian naast elkaar:

  • Evernote is heel erg goed in het opslaan en doorzoeken van PDF documenten en afbeeldingen. Als het niet gewoon tekst is waar ik iets mee wil doen, bewaar ik het in Evernote. Ook gebruik ik Evernote het langst, waardoor zich hier ook mijn archief van oudere notities bevindt.
  • Obsidian is heel erg goed in het aan elkaar koppelen van notities. Daarom bewaar ik hier aantekeningen, ideeën en concepten die voornamelijk uit tekst bestaan.

In mijn Obsidian vault vind je onder andere:

  • Dingen die ik heb geleerd vanuit boeken, cursussen en elke andere vorm van content. Soms krijgen bepaalde concepten een eigen notitie.
  • Eigen ideeën die ik heb, ik doe dan letterlijk een braindump van het idee in Obsidian.
  • Mijn eigen content (om hier een overzicht te hebben van de content die ik heb gemaakt en deze gemakkelijk te kunnen hergebruiken).
  • Mijn wekelijkse, maandelijkse en kwartaalreview. Ook hierbij is het fijn om ideeën die ik heb gelijk aan andere notities te kunnen koppelen.

In beide apps organiseer ik mijn notities op dezelfde manier en heb ik dezelfde werkwijze om notities te verwerken. Dat zorgt ervoor dat ik het overzicht behoud tussen beide.

Lees hier ook mijn review over Evernote

Review van Obsidian: wat werkt er goed en wat niet?

Ik gebruik Obsidian niet voor niets; dat betekent uiteraard dat ik het een fijn hulpmiddel vind. Maar wat maakt het een fijn hulpmiddel wat mij betreft?

Wat Obsidian anders maakt dan andere notitie apps

Er zijn eigenlijk twee belangrijke dingen die Obsidian wat mij betreft onderscheidt van andere notitie apps:

  • De supersimpele functionaliteit om notities aan elkaar te koppelen, waardoor je ideeën en bronnen kunt koppelen, concepten aan gerelateerde concepten, alles wat je rondom een onderwerp bedenkt en ga zo maar door. Er is nog één app die dit op een vergelijkbare manier doet, namelijk Roam Research. Die app heb ik niet geprobeerd omdat ik destijds op basis van mijn eigen mini onderzoek besloot dat Obsidian mij beter leek.
  • Het programma staat echt op je computer en werkt met markdown bestanden. Markdown is een bestandstype wat ook andere programma’s kunnen gebruiken. Dit betekent dat notities die je maakt niet “vast” zitten in Obsidian; als er een andere notitie app is die gebruik kan maken van markdown bestanden kun je dezelfde notities daar ook in openen. Doordat de bestanden op jouw computer staan kun je ook zelf bepalen hoe en waar je ze bewaart.

Wat ik verder fijn vind aan Obsidian

Naast de bovenstaande twee voordelen, vind ik Obsidian ook een fijne app om de volgende redenen:

  • Het werkt snel. Dit in tegenstelling tot veel andere notitie apps die vrij veel van mijn ouder wordende laptop vereisen.
  • Je kunt alle instellingen naar eigen voorkeur aanpassen. Zo kun je zelf sneltoetsen instellen, kun je de accentkleur kiezen, lettertypes aanpassen, bepalen elke functionaliteiten wel/niet zichtbaar zijn, templates maken voor je notities en nog veel meer.
  • Je kunt plugins toevoegen. Je kunt het gebruik van Obsidian simpel houden of heel complex maken. Obsidian werkt namelijk met plugins. Er zijn zogenaamde core plugins die door de makers van Obsidian zelf zijn gebouwd, en community plugins die door enthousiaste gebruikers zijn gebouwd en jij ook kunt gebruiken. Hierdoor worden de manieren waarop je deze app kunt gebruiken en aanpassen naar je eigen voorkeuren vrijwel eindeloos.
  • De zoekfunctie werkt top. Hoe meer notities je maakt, hoe belangrijker de zoekfunctie wordt. En bij de zoekfunctie van Obsidian heb je veel opties om dat te vinden wat je zoekt.
  • Je hebt een “willekeurige notitie” functionaliteit. Misschien niet een heel erg spannende optie, maar ik gebruik dit best vaak om uit mijn eigen notities inspiratie te halen voor bijvoorbeeld e-mails of blogartikelen!
  • Het wordt continu geüpdatet. Obsidian is nog een vrij nieuwe app, waardoor er continu veel updates uitgebracht worden en de functionaliteiten steeds verbeterd en verder ontwikkeld worden.

Wat minder goed is aan Obsidian

Obsidian werkt met markdown bestanden, waardoor je de bestanden in andere programma’s kunt hergebruiken. Maar dat betekent wel dat de bestanden op een bepaalde manier opgebouwd moeten worden om herbruikbaar te zijn. En dat maakt Obsidian voor mij iets minder fijn om in te schrijven dan bijvoorbeeld Notion. Ik werk heel veel met bullets (puntsgewijze opsommingen), en als ik daarin dingen wil verplaatsen werkt dan in Obsidian minder soepel dan in de meeste andere software die ik gebruik. Dit nadeel weegt voor mij niet op tegen de voordelen, waardoor ik er nog steeds genoeg in schrijf, maar het kan voor jou mogelijk een afknapper zijn.

Het tweede punt wat ik minder goed vind aan Obsidian is dat je echt wat tijd nodig hebt om het programma te begrijpen. Je moet wéten welke sneltoetsen je nodig hebt om een kop in je notitie te krijgen of om iets te markeren, want je kunt nergens op klikken om je tekstopmaak aan te passen. Je moet weten hoe je op complexere manieren links kunt maken als je dat wilt doen, want je kunt nergens op klikken om dat te bereiken. Eigenlijk werkt heel Obsidian vooral goed en snel doordat je eigenlijk alles met sneltoetsen kunt doen – maar dan moet je dus wel weten wat die sneltoetsen zijn. Op YouTube zijn er genoeg video’s die je erin meenemen, maar als je de app download zonder die kennis, dan kan ik me goed voorstellen dat je niet weet hoe je ermee aan de slag moet gaan.

Aan wie zou ik Obsidian aanraden?

Ik zou Obsidian aan je aanraden als je heel erg veel notities maakt of informatie verwerkt en je wilt al die aantekeningen en informatie goed aan elkaar kunnen koppelen. Bijvoorbeeld als je student of onderzoeker bent en je wilt de lesstof of onderzoeksaantekeningen aan elkaar kunnen koppelen. Ook voor wie content maakt of cureert, zoals schrijvers, bloggers, content marketeers en copywriters kan Obsidian waardevol zijn om ideeën die je hebt aan elkaar te koppelen en te organiseren.

Voor wie zou ik Obsidian afraden?

Ik zou Obsidian aan je afraden als je digitaal niet super vaardig hebt en meer behoefte hebt aan een app die gemakkelijker te begrijpen is, zoals Evernote, OneNote of Apple Notities. Als je al een andere notitie app gebruikt en daar mis je niets in, dan zou ik ook zeker niet zo maar overstappen.

Aan de slag met Obsidian

Wil je aan de slag gaan met Obsidian? Op de website van Obsidian, Obsidian.md, kun je het programma gratis downloaden en ermee aan de slag gaan. Wil je notities via Obsidian kunnen synchroniseren met bijvoorbeeld je telefoon, of wil je notities openbaar publiceren, kun je dit als betaalde diensten toevoegen aan je account. Wil je Obsidian voor je werk gebruiken dan dien je een commerciële licentie aan te schaffen (tenzij je een eenmanszaak bent). Maar om privé te beginnen op de computer kun je dit programma dus gratis downloaden!

Wil jij slimmer notities maken?

Op de planning voor later dit jaar staat een cursus volledig over slim aantekeningen maken en organiseren. Meld je aan voor mijn e-mails en ik houd je op de hoogte van mijn e-cursus over notities maken en organiseren:

Of ga nu direct aan de slag met mijn online cursus Papieren en documenten op orde:

E-cursus Papieren en documenten op orde

Ben jij iemand die documenten “even snel” opslaat, onder het mom van “daar kijk ik straks wel naar”; maar doe je dat vervolgens nooit? Kan je thuis of op kantoor héél goed papieren verzamelen, en is het te veel geworden, maar is dat ook precies de reden waarom je het lastig vindt om het op te gaan ruimen – want wat is wat en wat kan weg? Bevatten je documenten submap op submap, die allemaal ooit handig leken maar nu weet je vooral totáál niet wat waar staat en ben je elke dag opnieuw minutenlang aan het zoeken naar dat éne document? Ga aan de slag met je papieren en documenten nu écht opruimen en opgeruimd houden (zelfs als het nu een chaos is en je niet weet wat er weg kan)!

 

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

2 gedachten over “Obsidian notitie app review: simpel notities linken”

  1. Wat een leuke en handige app! Ik kende hem nog niet. Wel jammer dat je moet betalen als je hem ook wil koppelen met je telefoon.

    Beantwoorden
    • Hoi Sandra, bedankt voor je reactie! Klopt inderdaad, omdat ik meerdere apps gebruik bewaar ik vooralsnog de notities die ik nodig heb op mijn telefoon op andere plekken. Maar mogelijk verandert dat nog in de toekomst :)

      Beantwoorden

Plaats een reactie