Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Wekelijkse review: de belangrijkste bouwsteen van mijn planning


Ik doe elke week een wekelijkse review. Een wekelijkse review houdt in dat je elke week even de tijd neemt om de afgelopen week af te sluiten, alle losse eindjes die je verzameld hebt te verwerken en de nieuwe week te plannen. Het idee komt uit het boek Getting Things Done van David Allen.

De 4 thema’s van mijn wekelijkse review

Ik verdeel mijn wekelijkse review graag over deze 4 thema’s:

  • Terugblik: Alle dingen die jou helpen om niets te vergeten op te volgen van de afgelopen week
  • Verwerken: Het verwerken van al je inboxen
  • Plannen: Het plannen van de komende week
  • Onderhoud: Eventuele onderhoudstaken die je ook gelijk op dit moment doet zodat je ze niet vergeet

Terugblik

Mijn wekelijkse review begint met een terugblik. Hier neem ik de tijd om terug te blikken op alles wat er de afgelopen week gebeurd is. Dit helpt niet alleen bij het vastleggen van inzichten die ik opgedaan heb, maar ook bij het voorkomen dat ik vergeet om bepaalde taken of afspraken op te volgen.

Verwerken

Stap 2 is het verwerken van mijn inboxen. Met inboxen bedoel ik: alle plekken waar nieuwe taken zich verzamelen. Dat kan je mailbox zijn, waar anderen dingen van jou vragen; maar het kan ook een notitieboek zijn waar je zelf ideeën opschrijft gedurende de week. Tijdens het verwerken loop ik al het verzamelde na en bepaal ik wat ik ermee wil doen.

Plannen

Na het terugblikken op de afgelopen week en het verwerken van alle inboxen is het tijd om vooruit te kijken. Ik maak een planning voor de komende week en bepaal wat de belangrijkste taken zijn o.b.v. lopende doelen en projecten.

Onderhoud

Taken die je toch al wekelijks moet doen, kun je net zo goed koppelen aan die review zodat je ze niet vergeet en ze niet opstapelen. Denk aan je administratie bijwerken of bepaalde statistieken controleren.

Waarom de wekelijkse review tijd bespaart

Als je dit zo leest en je hebt nog nooit eerder van de wekelijkse review gehoord, of je hebt er wel eens van gehoord maar het nooit zelf gedaan, of je hebt het wel eens een keertje geprobeerd maar niet volgehouden, dan denk je misschien: jeetje, wat veel werk.

Maar een wekelijkse review voorkomt héél veel verborgen werk én zorgt voor rust in mijn hoofd:

Een wekelijkse review voorkomt verborgen werk

De wekelijkse review voorkomt verborgen werk doordat ik bewust met bepaalde dingen niéts doe tot mijn wekelijkse review, om het vervolgens allemaal in één keer achter elkaar te doen. Neem nou mijn mail: soms kan het even duren voordat je een reactie van me krijgt, want ik kijk er niet de hele dag naar maar beantwoord op één moment allerlei mails achter elkaar. Wat veel sneller is dan mij de hele dag door erdoor laten afleiden.

Een wekelijkse review zorgt voor rust in mijn hoofd

De wekelijkse review zorgt voor rust in mijn hoofd doordat ik een checklist heb die voor mij werkt, waarop alles staat wat ik moet doen om niets over het hoofd te zien. Ik hóef niet te denken aan het verwerken van mijn e-mails, of aan het doornemen van post, of aan het opvolgen van die aantekeningen in mijn notitieboek. Ik kan erop vertrouwen dat ik er vanzelf op terugkom.

Dit is misschien wel het belangrijkste wat ik doe om rust in mijn hoofd te krijgen. De wekelijkse review geeft me het gevoel dat ik niets compleet aan het vergeten ben, omdat ik alle plekken waar zich dingen verzamelen controleer en bepaal wat ik ermee moet doen.

Ga zelf aan de slag met de wekelijkse review

Mocht je nog geen wekelijkse review of iets wat er op lijkt doen, overweeg dan eens om wekelijks een moment hiervoor te gaan prikken. Doe je al wel een wekelijkse review, zie deze mail dan als seintje om jezelf af te vragen: Werkt deze nog goed voor mij? Wat werkt er wel en niet goed en wil je iets verbeteren aan hoe je dit aanpakt?

Ik doe dit inmiddels zeker een jaar of 7, als het niet veel langer is, en in de loop der jaren heb ik geleerd wat er wel en niet werkt. Ik denk graag met je mee over hoe jij dit efficiënt kan doen (en of het iets voor jou zou zijn!):

  • In mijn cursus Structuur in Huis help ik je stap voor stap om zelf de wekelijkse review voor je privéleven te gaan doen. De cursus bevat alle handvaten om dit op een voor jou fijne en simpele manier in te richten om alle ballen hoog te houden in je privéleven.
  • In mijn cursus Planning op Orde leer je hoe je dit aanpakt voor je werkplanning als je (grotendeels) op kantoor werkt. Dit zit bewust in twee aparte cursussen, niet eens zo zeer vanwege de wekelijkse review, maar vooral omdat ik qua planning andere dingen adviseer voor je werk als voor je privéleven. En je wekelijkse review is wat mij betreft dé basis om je planning te onderhouden!

Verder lezen over de wekelijkse review?

In een vervolgblog over de wekelijkse review (ook wel weekly review genoemd) leg ik uit wat er bij mij voor zorgt dat ik al jarenlang de gewoonte heb om wekelijks zo’n review te doen. Klik op de button om deze blog ook te lezen:

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij iets koopt, ik een percentage daarvan ontvang. Je betaalt daardoor nóóit meer en ik promoot alleen dingen waar ik zelf ook echt fan van ben. Lees ook mijn disclaimer.

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. gratis checklist voor een haalbare planning)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus GRATIS de checklist die je helpt om een haalbare planning te maken!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie