Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Evernote verandert: alternatieve (gratis) notitie apps


Evernote heb ik regelmatig getipt als handige notitie app, waarvan veel functionaliteiten gratis zijn. Het is (was?!) een laagdrempelige app om snel notities in te kunnen maken, zodat je niet van alles een document hoeft te maken of je kladblok te openen (om het bestand vervolgens per ongeluk niet op te slaan…). MAAR. Evernote heeft eind 2023 een update gehad en beperkt hun gratis versie nu tot 50 notities. Dat is héél erg weinig als je regelmatig aantekeningen maakt! Ik deel daarom mijn advies en Evernote alternatieven voor als je twijfelt: moet ik een betaald abonnement bij Evernote nemen, of overstappen naar een andere app?

Optie 1: Een betaald Evernote abonnement

Het goedkoopste betaalde Evernote abonnement kost € 99,99 per jaar, maar vaak zijn er aanbiedingen om voor € 59,99 een jaarabonnement te nemen. Wanneer raad ik je dat wel en niet aan?

Wel als:
✅ Je Evernote super intensief gebruikt en heel goed bekend bent met alle functionaliteiten, en deze ook goed werken voor jou (want een nieuw programma leren kost altijd tijd).
✅ Je heel graag de Evernote web clipper gebruikt, ik ken geen app met een betere web clipper (Readwise lijkt erop, maar dat is geen notitie app).
✅ Je heel erg veel afbeeldingen en PDF bestanden met tekst in jouw Evernote hebt staan. Met een betaald abonnement leest de zoekfunctie dit uit en andere apps doen dit niet standaard.

Niet als:
❌ Je het budget er niet voor hebt
❌ Je eigenlijk niet 100% tevreden bent over de app, omdat je bijvoorbeeld functionaliteiten mist of de app te langzaam vindt
❌ Je ook een Office 365 abonnement hebt. Daar zit namelijk OneNote bij.

Lees ook mijn blog over Evernote, al is die inmiddels dus wel wat verouderd!

Optie 2: OneNote als alternatief voor Evernote

OneNote is een notitie app van Microsoft die heel erg op Evernote lijkt. De app kun je gratis gebruiken als je een Office365 abonnement hebt, iets wat veel werkgevers gebruiken. Wanneer raad ik je deze app aan:

Wel als:
✅ Je al een Office365 abonnement hebt. Het programma is ook makkelijker te koppelen aan andere Microsoft apps zoals Outlook.
✅ Je graag wilt schrijven/tekenen in je notitie app. (Je gebruikt bijvoorbeeld regelmatig een tablet.) OneNote werkt hier erg goed voor.

Niet als:
❌ Je geen Office365 abonnement hebt.

Optie 3: Apple Notes als alternatief voor Evernote

Apple Notes is de standaard notitie app van Apple. De app is de afgelopen jaren flink verbeterd waardoor het nu de belangrijkste functionaliteiten van Evernote bezit. Wat ik vooral heel erg fijn vind aan deze app is dat ‘ie enorm snel is. Heb je Apple apparaten dan raad ik je enorm aan om hiermee aan de slag te gaan. Wanneer raad ik je Apple Notes aan:

Wel als:
✅ Je op zoek bent naar een simpele (maar tegenwoordig wel complete) notitie app die enorm snel werkt en gratis is.

Niet als:
❌ Je geen Apple apparaten hebt.

Optie 4: Obsidian als alternatief voor Evernote

Ik gebruik Obsidian de afgelopen maanden zelf heel erg veel, maar ik zou de app niet aan iedereen aanraden. Het is namelijk geen super laagdrempelige app en wat technische kennis is handig. Het grootste voordeel vind ik echter dat je notities heel makkelijk aan elkaar kunt linken. Als je veel informatie uitschrijft (zoals ik voor mijn blogs, e-mails en cursussen), dan is dat heel handig. Ik schreef er een tijd terug een blog over, die kun je hier lezen. Wanneer kies je voor Obsidian:

Wel als:
✅ Je de functionaliteiten van Evernote beperkt vindt en op zoek bent naar een app met veel mogelijkheden die je helemaal naar eigen smaak kunt inrichten en waarbij je zelf functionaliteiten kunt toevoegen (dit kan namelijk met plugins).
✅ Je veel verschillende notities wilt maken die je gemakkelijk aan elkaar wilt linken.

Niet als:
❌ Je jezelf niet super digitaal vaardig vindt. Obsidian is geen makkelijke app als je niet handig bent met computers en voor sommige functionaliteiten is enige kennis van programmeren zelfs handig.
❌ Je aantekeningen heel erg veel afbeeldingen, PDF’s en tabellen bevatten. Obsidian is in basis vooral gericht op tekst.

Optie 5: Notion als alternatief voor Evernote

Ook Notion gebruik ik regelmatig, maar niet per se voor notities. Met dit programma kun je alle kanten op maar daarom zit er ook geen vaste notitiestructuur in. Als je die niet zelf aanbrengt is het makkelijk om een wirwar aan pagina’s te creëren. Ook is het niet super makkelijk om mee te beginnen. Maar als je heel veel werkt met schema’s, overzichten en data, dan is de database functionaliteit van Notion een uitkomst! Wanneer kies je voor Notion?

Wel als:
✅ Je de functionaliteiten van Evernote beperkt vindt en op zoek bent naar een app waarbij je veel meer vrijheid hebt om teksten en beelden te organiseren op een manier die jij handig vindt.
✅ Je veel data hebt om te organiseren (je gebruikt bijvoorbeeld vaak tabellen in Evernote) en je wilt dat slimmer aanpakken. Hiervoor heeft Notion een fantastische database functionaliteit.

Niet als:
❌ Je snel wilt starten met gewoon notities maken, zonder allerlei poespas. Notion is geen makkelijke app om mee te beginnen. Je kunt er enorm veel mee en dat is precies waardoor het even zoeken is naar hoe je het op een voor jou handige manier kunt gebruiken.
❌ Je een wat oudere/langzamere computer hebt. Mijn ervaring is dat Notion dan niet het snelste programma is, zeker als je het heel intensief gaat gebruiken.

Heb je behoefte aan meer persoonlijk advies voor hoe je slim omgaat met alle notities die je bijvoorbeeld tijdens vergaderingen maakt, dan kan ik je wellicht ondersteunen met 1-op-1 advies. Plan gerust een kennismaking als je hier interesse in hebt. Of zet jezelf op de wachtlijst voor de Planning Workshop in Breda. Tijdens deze workshop ga je in 1 dag structuur en overzicht aanbrengen in alle openstaande mails, ideeën in je hoofd en rondslingerende post its, zodat je beter prioriteiten kan stellen en weet wanneer je welke taken gaat doen.

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij iets koopt, ik een percentage daarvan ontvang. Je betaalt daardoor nóóit meer en ik promoot alleen dingen waar ik zelf ook echt fan van ben. Lees ook mijn disclaimer.

Deel dit blogartikel op social media:

 

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie