Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Boek: What the most successful people do before breakfast


Een tijd terug, namelijk net voordat ik full time aan het werk ging, las ik het Engelse boek “What the most successful people do before breakfast” van Laura Vanderkam. In dit artikel lees je wat je van dit boek kunt verwachten en wat ik er van vond. Ook deel ik de 5 stappen naar een betere ochtend uit het boek!

Waar gaat “What the most successful people do before breakfast” over?

What the most successful people do before breakfast is een kort, motiverend boek over, je raadt het al, hoe succesvolle mensen hun dag beginnen. Het boek is verdeeld in vier hoofdstukken:

 • The Madness of Mornings: een introductie over de ochtend
 • A Matter of Willpower: over waarom juist de ochtend ideaal is om dingen te doen die je belangrijk vindt
 • Important, But Not Urgent Things: 3 manieren hoe succesvolle mensen hun ochtend besteden
 • How To Make Over Your Mornings: in 5 stappen nieuwe ochtendrituelen aanleren

De hoofdstukken zijn kort, praktisch en duidelijk. De schrijfster baseert de informatie op o.a. interviews met succesvolle mensen en studies die gedaan zijn rondom de ochtend en bijbehorende onderwerpen.

Wat vond ik van het boek?

Bij What the most successful people do before breakfast moet je geen uitgebreid en diepgaand verhaal vol onderbouwing verwachten, zoals bij Nooit meer te druk het geval was. Het is een kort verhaal wat jou gaat motiveren om meer uit je ochtenden te halen. Je kunt het boek in een uurtje uitlezen.

Het bestaat uit vier inhoudelijke hoofdstukken die op mijn e-reader slechts enkele pagina’s in beslag namen. Dat vond ik zelf meteen het voordeel: kom je slecht uit je bed en zijn ochtenden niet je ding, of heb je net als ik bijvoorbeeld the Miracle Morning gelezen en weer wat motivatie nodig, dan inspireert dit boek je in no time.

Het nadeel van een kort boek is dan natuurlijk vanzelfsprekend dat het niet erg de diepte in gaat. Het is geschreven als een verhaal, verwijst niet naar honderden onderzoeken, en is vooral praktisch.

Geen methode, maar een hulpgids

Als je niet houdt van het schreeuwerige (maar motiverende) “doe dit, het is geweldig” in boeken als the Miracle Morning, dan is What the most successful people do before breakfast ongetwijfeld een boek dat meer bij je past. Het geeft duidelijke richtlijnen maar laat verder de weg helemaal open. Het is aan jou om te bepalen wat je precies met alle tips en informatie wilt doen. Het is meer “ik help je op weg”.

The Miracle Morning maakte op mij veel indruk en zette me meteen aan de slag, maar ik vind het een nadeel dat er heel duidelijke richtlijnen gegeven worden die niet altijd makkelijk in je leven in te passen zijn. Dit boek maakte minder indruk, maar motiveerde mij wel weer om wat te doen met mijn ochtenden en om niet alleen maar haast te hebben om op tijd op mijn werk te zijn.

De vijf stappen naar een betere ochtend

In het laatste hoofdstuk deelt Laura hoe je in vijf stappen je ochtendroutine kunt verbeteren en dat zijn wat mij betreft vijf goede stappen! Ik sla hier dus even het inhoudelijke stuk over, over waarom juist de ochtend belangrijk is en wát succesvolle mensen ’s ochtends doen. En ik deel wel dit praktische stuk. Dan krijg je een goed beeld van wat je van het boek kunt verwachten, en wellicht heb je hier meteen al iets aan.

Houd de tijd bij

Als je je tijd beter wilt besteden, is het van belang dat je weet waar je tijd NU naartoe gaat. Wat doe je ’s ochtends allemaal en hoe lang doe je daarover? Houd dat een aantal keer bij, zodat je weet waar je nu staat en dus wat je moet veranderen.

Ik schreef zelf ook al vaak over het belang van tijd bijhouden voor productiviteit, zoals dit artikel over Toggl, een app waarmee je gemakkelijk tijd bij kunt houden.

Stel jouw perfecte ochtend samen

Nu je weet hoe je ochtend er nu uitziet, is het tijd om na te denken over het ideaalscenario. Hoe ziet jouw perfecte ochtend eruit? Hoe lang duurt deze en wat doe je allemaal? Laura geeft hier letterlijk tientallen ideeën voor.

Denk na over de praktijk

Nu weet wat je wilt doen, is het tijd om dit in je daadwerkelijke ochtend te verwerken. Denk na over praktische zaken: hoe lang wil je met alles bezig zijn? Hoeveel tijd heb je dan ’s ochtends nodig? Moet je eerder opstaan? Eerder naar bed gaan? En vergeet niet de dingen mee te nemen waar je niet aan onderuit komt, zoals het naar school brengen van je kinderen of het uitlaten van je hond.

Leer de gewoonte aan

Leer jezelf die nieuwe, perfecte ochtendroutine aan. In theorie de simpelste stap, in de praktijk natuurlijk de lastigste. Bedenk in ieder geval voor jezelf of je in één keer je hele ochtend om gaat gooien, of juist geleidelijk (bijvoorbeeld steeds iets eerder opstaan en iets je ochtend iets meer vullen met de ideale besteding). En lees op mijn blog meer over het aanleren van gewoontes!

Pas je aan wanneer nodig

Je dagindeling kan veranderen, en jij kan ook veranderen, waardoor je ochtenden moeten veranderen. Je krijgt bijvoorbeeld een andere baan waardoor je eerder weg moet, of je bent in het buitenland waardoor het lastig is om ’s ochtends even te kletsen met je partner. En dat is oké! Pas je routine aan wanneer dit nodig is, naar iets wat beter past bij jou op dat moment.

Ben je geïnteresseerd geraakt in What the most successful people do before breakfast? Je vindt ‘m op Bol.com:

Vind jij het belangrijk wat je doet in de ochtend, en zo ja, wat doe jij?

Bewaar deze blogpost op Pinterest:

beforebreakfast3

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

12 gedachten over “Boek: What the most successful people do before breakfast”

 1. Hm, ik ben wel echt benieuwd naar dit boek! Ook door de helweek enzo ben ik best benieuwd geworden naar hoe het voor mij zou zijn om daar echt iets aan te gaan doen – om echt mijn ochtenden productiever te laten zijn etc. Ik denk dat ik maar eens ga beginnen met bedenken wat ik zou willen bereiken in een ochtend, bijvoorbeeld. Dus eigenlijk wat productiviteit voor mij inhoudt! Handige tips! Liefs!

  Beantwoorden
  • Klinkt goed! Ik heb pas ook een lijstje gemaakt van dingen die ik ‘s ochtends wil doen, deels op basis van wat ik zelf graag doe dan en op basis van the Miracle Morning. En toen heb ik daar op basis van bovenstaande stappen een planning bij gemaakt :-), werkt erg fijn!

   Beantwoorden
 2. Wat een interessant blogje weer! :-) Dit boek staat ook nog op mijn ‘to buy-list’, haha. Ik moet eerlijk zeggen dat ik eigenlijk gewoon het nodige doe in de ochtend en verder geen extra dingen. Afgelopen woensdag had ik in de ochtend tijd over en heb ik mijn kamer gepoetst. Ja ja, haha. Ik merkte de rest van de dag wel dat ik productiever was. Misschien was het puur toeval, misschien lag het aan het feit dat ik al bezig ben geweest voordat ik naar mijn werk ging. ;-)

  Beantwoorden
  • Ja dat doe ik de laatste tijd ook vaak hoor, vooral omdat ik dan net even langer op bed kan blijven liggen. Maar uiteindelijk voel ik me veel beter als ik niet snooze en gewoon vroeg uit bed kom, en ook thuis al wat gedaan heb voor ik naar mijn werk vertrek inderdaad. Mijn doel is om daar voor eind van het jaar nog wel echt een gewoonte van te maken!

   Beantwoorden
 3. Dit boek staat al een tijdje op m’n lijstje en nu ik zie dat ‘ie helemaal niet zo duur is, schaf ik hem binnenkort maar gewoon aan denk ik! Dankjewel voor je uitgebreide review.

  Beantwoorden
  • Ja dat trok mij ook snel over de streep haha! En je leest er zo doorheen waardoor ik het toch minder snel uitstel dan bij een heel dik boek bijvoorbeeld ;-).

   Beantwoorden
 4. Oh dit klinkt zeker als een interessant boek! Misschien dat ik hem vlak voor 2017 lees zodat ik het nieuwe jaar meteen vol motivatie kan beginnen, haha.

  Beantwoorden
  • Jaa goed idee! Hoewel je natuurlijk altijd met nieuwe gewoontes kunt beginnen voelt een nieuw jaar voor mij ook altijd als een soort nieuwe start, ideaal dus voor een nieuwe ochtendroutine:-)!

   Beantwoorden
 5. Leuk om te lezen, maar wel een luxe denk ik als je voor je werk nog allerlei dingen kunt doen! Of je moet een kei zijn in heel vroeg opstaan… haha :)

  Beantwoorden
  • Ja, het ligt er natuurlijk aan hoe vroeg je naar je werk moet vertrekken, maar als je meer wilt doen dan wat je normaal doet heb je meer tijd nodig en dan zal je wekker waarschijnlijk ook eerder moeten gaan ;-). Ik vertrek vaak rond half 8 naar mijn werk, de ene keer sta ik om 7 uur op en moet ik haasten, en de andere keer om 6 uur en dan kan ik opeens een hoop dingen doen! En hoe lastig het ook is om uit bed te komen, dat laatste bevalt me toch het best :-)

   Beantwoorden
 6. Dit klinkt best fijn! Ik merk ook vaak dat ik ‘s ochtends heel productief kan zijn, maar het opstarten is vaak zo lastig haha. Toch maar eens wat meer in investeren!

  Beantwoorden
  • Herkenbaar hoor! Als ik een periode lang zonder moeite vroeg mijn bed uit kom voel ik me zó goed altijd, alsof ik een voorsprong heb op de dag zeg maar haha. Maar nu het steeds zo donker is moet ik er ook weer even opnieuw erin komen ;-).

   Beantwoorden

Plaats een reactie