Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Een vakantiegevoel zo lang mogelijk vasthouden


Is je vakantie voorbij? Ga niet zomaar weer terug in het werkritme! Het feit dat de vakantie feitelijk voorbij is betekent niet dat je niet aan de slag kunt gaan met je vakantiegevoel vasthouden. Met deze tips waan je je net even wat langer op vakantie.

Je vakantiegevoel vasthouden met deze 10 tips

Gun jezelf vrije tijd

Laat je agenda niet meteen weer helemaal vullen met “moetjes”, maar houd ruimte voor vrije tijd. En in jouw vrije tijd doe je waar je op dat moment zin in hebt. Net als tijdens je vakantie!

Blijf offline

Je vakantie kenmerkt zich waarschijnlijk doordat je meer offline leeft. Je bent in je eigen wereld en kijkt minder het nieuws en minder op social media. Hierdoor leef je in je eigen vakantiecocon. Waarom behoud je dat niet na je vakantie? Blijf minder op social media kijken en kijk minder nieuws, en houd tijd over voor de dingen die ik hieronder noem, om je vakantiegevoel te behouden.

Neem de tijd voor eten

Tijdens je vakantie nam je misschien de tijd om uitgebreid te ontbijten, om vervolgens een paar uur later te starten met de lunch, daarna een vier uurtje en tot slot een uitgebreid diner in een restaurant. Waarom neem je thuis niet ook de tijd om lekker en uitgebreid te eten? Eet je ontbijt met een boekje erbij in de tuin. Maak lekkere buitenlandse of zomerse gerechten klaar als diner en een toetje om af te sluiten.

Ben je op vakantie geweest? Blijf dan gerechten eten uit de cultuur waar je geweest bent om de link met je vakantie te versterken.

Blijf leuke dingen doen

Als je terugkomt van vakantie zijn er opeens zo veel dingen die belangrijker lijken dan dat waar je echt van kan genieten. Pak die niet allemaal tegelijk, maar beetje bij beetje op. Zo houd je mooi tijd over om nog even het terras op te duiken, in de tuin te zonnen (als het weer het toelaat natuurlijk) of een tijdschrift te lezen.

Word herinnerd aan die fijne tijd

Laat een mooie vakantiefoto op canvas drukken en hang hem in je huis, vul je fotolijstjes met vakantieherinneringen, zet de souvenirs of andere herinneringen op een opvallende plek en stel een leuke foto in als achtergrondafbeelding op je telefoon. Zo behoud je het vakantiegevoel door constant herinnerd te worden aan je vakantie!

Een vakantiegevoel door buiten te leven

Tijdens je vakantie ben je waarschijnlijk veel buiten, vooral als het lekker weer is. Houd het vakantiegevoel vast door ook na je vakantie nog veel buiten te zijn. Eet buiten, lees buiten een boek, maak een extra wandeling, ga overal te voet naartoe, ga naar buiten in de pauze van je werk… Zo behoud je dat gevoel van veel buiten zijn.

Voorkom sleur door nieuwe dingen te doen

Hoewel sleur niet negatief hoeft te zijn (want: routineklusjes besparen tijd omdat je ze automatisch doet), klinkt het zo na je vakantie als iets heel vervelends. Elke dag hetzelfde… Doorbreek dat door elke dag of elke week iets nieuws te doen. Gewoon, iets wat je nog nooit gedaan hebt. Van die ene muur in een gekke kleur verven tot een potje karten. Sleur, wat is dat?

Luister vakantiemuziek voor een vakantiegevoel

Tijdens een vakantie zijn er altijd wel een paar liedjes die je meteen weer aan die ene vakantie doen denken. Omdat je ze zo vaak hoorde in de kroeg, grijs hebt gedraaid in de auto of altijd opstonden in de ontbijtzaal. Wat de reden ook is, maak een afspeellijst met vakantieliedjes en zet die op om weer helemaal een vakantiegevoel te krijgen!

Besteed tijd aan relaties

Je vakanties kenmerken zich waarschijnlijk ook doordat je in deze periode veel tijd kunt besteden aan je relaties. Met je partner, je familie, je vrienden, of wie dan ook. Blijf dat ook na je vakantie doen. Blijf veel leuke dingen plannen met vrienden, houd wekelijks een avond vrij waarop je iets leuks gaat doen met je partner en ga zo maar door!

Laat je werk in je vrije tijd los

Probeer werk af te sluiten als je er niet mee bezig hoeft te zijn. Dat kan lastig zijn, maar eigenlijk gaat het er gewoon om dat je grenzen stelt. Open bijvoorbeeld ’s avonds je werkmail niet, en werk niet al te veel over (je kunt écht niet meer dan 8 uur op een dag productief zijn). Freelancer? Zeg tegen jezelf dat je werkdag om half 6 eindigt, en stop dan ook echt. Na je werk is het weer tijd voor je vakantiegevoel!

Verder lezen over vakantie en het vakantiegevoel?

Lees meer over relaxen en vakantie:

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

24 gedachten over “Een vakantiegevoel zo lang mogelijk vasthouden”

 1. Ik vind het echt heerlijk om nog even in de tuin te zitten als dat kan of een goed boek te lezen. Muziek uit de vakantie helpt ook altijd. Heel leuk artikel!

  Beantwoorden
 2. Zo lang het zonnetje nog blijft schijnen en ik alles lekker relaxt in mijn eigen tempo blij doen lukt het me wel om dat vakantiegevoel vast te houden. Maar, jouw tips! Leuk! Daar zitten echt wel wat goeie tussen die ik van je over ga namen. Lang leve het vakantiegevoel!

  Beantwoorden
 3. Oooh ja ik ben nu ook al aan het nadenken over volgend jaar. Heerlijk fijn om terug te komen na een lange schooldag en dan na te denken over de volgende vakantie of het volgende weekend weg. En veel foto’s terug kijken (:

  Beantwoorden
 4. Door een boek te lezen kom ik weer in de vakantiesfeer omdat ik dat dan ook heel veel doe. En dan ook echt uren achtereen. En natuurlijk helpt fijne muziek ook.

  Beantwoorden
 5. zoveel mogelijk met vrienden afspreken en leuke dingen doen. Ik maak bijvoorbeeld een lijstje met plekjes die ik nog wil bezoeken in de stad of hier dichtbij want er zijn genoeg leuke dingen te doen hier (Rdam).

  Beantwoorden
  • Jaa dat geeft altijd een goed gevoel hè! Ik zou ook vaker lijstjes van leuke plekken moeten maken, al vind ik het ook heel leuk om ergens heen te gaan en dan onverwacht op leuke plekken te komen :-)

   Beantwoorden
 6. Wat een goede tips, zeker waar. Sleur kruipt er na de vakantie altijd langzaam weer een beetje in. Elke dag weer school of werk. De weekenden moeten dan gewoon extra goed benut worden.

  Beantwoorden
 7. Ik wil het vakantiegevoel wel vasthouden maar ik ben bang dat ik daardoor studie een beetje vergeet haha! Ik probeer in ieder geval elk weekend weer als een mini vakantie te zien :) Veel leuke dingen doen met vriendje en vriendinnen! :)

  Beantwoorden
 8. Ik ben vaak na de vakantie nog een paar weken bezig met het maken van een fotoboekje. En als het fotoboekje af is kijk ik hem regelmatig nog even door. Lekker herinneringen ophalen van de afgelopen vakantie. :)

  Beantwoorden
  • Ja fotoboeken zijn daar perfect voor! Ik kan ook uren bezig zijn met het uitzoeken van leuke foto’s, en kijk ook gerust na een paar jaar nog eens terug.

   Beantwoorden

Plaats een reactie