Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Drukte in je hoofd? 6 praktische tips om rustiger te worden en actie te ondernemen


Heb je veel last van drukte in je hoofd? Dan ben je misschien wel wat onrustig en kun je niet goed dingen gedaan krijgen. Ik deel mijn tips om de drukte in je hoofd te verminderen, rustiger te worden en actie te ondernemen.

Zo voelt het als het druk in je hoofd is

Je wilt wat doen. Je hebt misschien zelfs een lijst gemaakt van de dingen die je wilt doen. Maar je wordt constant afgeleid door je gedachten. 

Bijvoorbeeld omdat:

 • Je denkt aan de dingen die je nog wilt of moet doen
 • Je hebt stress over iets
 • Je maakt je ergens zorgen over
 • Je bent aan het twijfelen over een keuze

Maar het kan ook iets heel anders zijn.

Doordat het zo druk is in je hoofd, ben je onrustig. Het zit je in de weg. Je kunt je niet goed focussen want je gedachten dwalen constant af. Of je bent juist constant op zoek naar afleiding van die gedachten. Je kijkt bijvoorbeeld veel vaker dan normaal op je telefoon, je kijkt doelloos televisie of je gaat snacken. Alles om je even af te leiden van die drukte in je hoofd.

Dat kan anders. Ik deel mijn 6 tips om de drukte in je hoofd te verminderen. Dit is wat ik zelf doe als ik merk dat het erg druk is in mijn hoofd!

Drukte in je hoofd: 6 tips om dit te verminderen

Vraag jezelf af waardoor het komt

Oké, de eerste tip: achterhaal de oorzaak van dat gevoel van drukte. Ik gaf net al een aantal voorbeelden. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Je hebt veel te doen / veel op je bord liggen
 • Stress
 • Zorgen
 • Twijfels
 • Een fout of probleem
 • Een heftige gebeurtenis

Als je weet waardoor je dat gevoel van drukte ervaart, kun je er wat mee. Als je het gevoel hebt dat er iets niet goed is gegaan, bekijk dan mijn tips voor zo’n situatie. Als je bijvoorbeeld merkt dat het komt omdat je zo veel taken te doen hebt, schrijf deze dan op. Als je stress ervaart, bekijk dan ook eens mijn tips voor het verminderen van stress. En in alle gevallen geldt – houd de oorzaak in gedachten bij de onderstaande tips.

Schrijf de drukte in je hoofd van je af

Tijd voor misschien wel de belangrijkste en beste tip. Schrijf het van je af!

Pak een notitieboek erbij en…

 • Schrijf op waarom het zo druk is in je hoofd.
 • Schrijf op waar je aan denkt en wat je zo bezig houdt.
 • Schrijf gewoon letterlijk op wat je denkt.
 • Schrijf op hoe je denkt het mogelijk te kunnen verminderen / oplossen / aanpakken.

En ga zo maar door. Schrijf je gedachten van je af. Dat helpt je vaak om het in perspectief te zien, om meer overzicht en rust voor jezelf te creëren en om het te relativeren. Je haalt het letterlijk uit je hoofd en dat voelt vaak goed (ook al is de stap om te starten met schrijven niet zo makkelijk).

Het hoeft geen mooi verhaal te zijn. Niemand anders gaat het zien. Schrijf de rauwe versie van je gedachten uit zonder na te denken over of je het ‘goed’ doet.

Praat erover

Een andere manier om de drukte uit je hoofd te halen, is door erover te praten. Ook dit helpt je om het meer los te laten, om het te relativeren en om in oplossingen te denken. Om uit een negatieve spiraal te komen.

Kies iemand die je vertrouwt en vertel hem/haar waarom je hoofd zo vol zit en wat je gedachten zijn. Het maakt niet uit als je niet perfect kunt uitleggen hoe het zit – probeer het gewoon.

Een coach of therapeut kan ook helpen als je structureel veel last van drukte in je hoofd hebt. Of als er bijvoorbeeld een ingrijpende gebeurtenis is geweest.

Doe aan mediteren

Mediteren kan je helpen om je rustiger te voelen en minder stress te ervaren. Daardoor helpt het ook om minder drukte in je hoofd te ervaren. Probeer het eens!

Zet een timer voor vijf minuten, ga ergens zitten waar het zoveel mogelijk helemaal stil is en laat heel bewust je gedachten los. 

Focus op je ademhaling. In – uit – in – uit. 

Telkens als je ergens aan gaat denken of je druk gaat maken – laat je het bewust gaan en bedenk jezelf dat je over vijf minuten weer verder gaat met daaraan denken.

De eerste keer dat je dit doet zal het waarschijnlijk totaal niet lukken en zullen je gedachten alle kanten op gaan. Dat is oké. Want als je volhoudt, zul je merken dat het steeds een stukje beter gaat. En dat je je steeds wat rustiger in je hoofd gaat voelen.

Bedenk je wat je kunt doen

Als het heel druk is in je hoofd kun je een soort van ‘blokkeren’. Dan kun je denken: dan doe ik toch even lekker helemaal niets meer.

Maar juist wél actie ondernemen kan je helpen om uit die blokkade te komen, om uit de drukte in je hoofd te komen.

Vraag jezelf daarom af: wat kan ik wél doen?

Als je heel veel te doen hebt, pak dan een aantal kleine taken op die wat ruimte zullen maken in je hoofd als je ze gedaan hebt. Als er iets niet goed is gegaan, bedenk je dat hoe je dit recht kunt zetten of de volgende keer beter kunt doen. Als je ergens over twijfelt kun je wellicht de voor- en nadelen opschrijven of gaan praten met iemand die er ervaring mee heeft.

Bedenk je wat jij kunt doen om de drukte in je hoofd aan te pakken, en doe dat.

Onderneem actie

Als je constant focust op alle drukte in je hoofd krijg je waarschijnlijk niet zo veel als je zou willen gedaan.

Je wordt afgeleid, je hebt weinig zin in dingen, je motivatie en energielevel zijn misschien wel lager dan normaal… En je weet even niet meer hoe of wat. Ik wil je helpen om meer gedaan te krijgen van wat je wilt doen. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt mijn stappenplan hiervoor er gratis bij:

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan “Van chaos & drukte naar productiviteit”

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

BLIJVEND RUST IN JE HOOFD KRIJGEN?

Ben jij uitgeput doordat het altijd héél druk is in je hoofd? Wil je meer rust en overzicht ervaren, om zo een stuk enthousiaster en energieker de dag te ervaren? Dan is mijn online training Rust in je hoofd iets voor jou. Lees er meer over op de training pagina:

 

Nog meer tips om de drukte in je hoofd aan te pakken?

Kun jij nog meer tips gebruiken om de drukte in je hoofd aan te pakken? Dan heb ik nog iets voor je. Bij je aanmelding voor mijn e-mails ontvang je gratis nog eens 30 tips om meer rust in je hoofd te krijgen. Vul het onderstaande formulier in om aan de slag te gaan:

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Mevrouw Structuur en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie