Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Byron Katie: 4 vragen die je leven veranderen (mindset boek recensie)


De laatste tijd lees ik regelmatig een boek over mindset: de manier waarop je gedachten dat wat je doet (of niet doet) beïnvloeden. Vier vragen die je leven veranderen gaat ook daarover. Om precies te zijn gaan de 4 vragen van schrijfster Byron Katie vooral over hoezeer onze gedachten dat wat we doen laten beïnvloeden, terwijl die gedachten vaak niet eens waar zijn.

Waar gaat Vier vragen die je leven veranderen over?

Byron Katie is een Amerikaanse spreekster en auteur, en zij schreef het boek Vier vragen die je leven veranderen. In het boek staat ‘The Work’ centraal. The Work is niets meer dan een soort afkorting voor de werkwijze uit het boek: je moet de werkwijze volgen met daarin de 4 vragen, oftewel ‘The Work’ doen, om je gedachten te veranderen.

Drie soorten ‘zaken’

Byron Katie stelt dat er drie zaken ‘in het universum’ zijn:

 • Je eigen zaken
 • De andere van iemand anders
 • Gods zaken

Nou ben ik zelf niet erg gelovig, maar je kunt ‘Gods zaken’ ook zien als ongrijpbare zaken die nou eenmaal gebeuren en waar zowel jij als iemand anders geen invloed op heeft, zoals bijvoorbeeld dingen die in de natuur gebeuren.

Ze stelt dat veel stress komt doordat we ons bezighouden met iemand anders zaken of Gods zaken. Je kunt wel willen dat je partner iets doet of dat het weer beter wordt, maar daar heb je nul invloed op. Je hebt namelijk alleen invloed op je eigen zaken. 

Gedachten, overtuigingen en verhalen

Je gedachten zijn de dingen die je denkt. Je overtuigingen zijn gedachten die je gelooft. Je gedachten kun je niet écht veranderen – maar je kunt wel veranderen wat je doet met die gedachten en hoe je erop reageert. Oftewel, je kunt je overtuigingen veranderen.

Verhalen zijn gedachten waarvan je overtuigd bent dat ze waar zijn – terwijl dat niet altijd getoetst of onderzocht is. Volgens Katie worden gestreste gevoelens zo ongeveer altijd veroorzaakt doordat onware verhalen die je jezelf vertelt.

‘The Work’, oftewel de 4 vragen van Byron Katie

Met The Work ga je aan de slag met je gedachten. The Work bestaat uit feitelijk uit drie stappen:

 1. Je gedachten en oordelen opschrijven
 2. Stel jezelf de vier vragen
 3. Keer het om

Bij de eerste stap schrijf je alles op wat je denkt, hoe lelijk en oordelend het ook is. Hoe naarder je gedachten klinken, hoe beter eigenlijk, want dan is er meer ‘werk aan de winkel’ in de 4 vragen, volgens Byron Katie, en ben je waarschijnlijk meer open. Want een heel groot deel van iedereens gedachten zijn nou eenmaal negatief.

Bij de tweede stap stel je de vier vragen:

 1. Is het waar?
 2. Kun je absoluut weten dat het waar is?
 3. Hoe reageer je als je die gedachte hebt?
 4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Als je zo hier leest, dan zeggen ze waarschijnlijk weinig. Maar het boek staat vol voorbeelden en uitleg, dat je de waarde van deze vragen gaat inzien en je beseft hoe ze je kijk op dingen kunnen veranderen.

Bij de derde stap ‘draai je het om’. Dat houdt in dat je de gedachten omkeert, op verschillende manieren die ook weer in het boek worden uitgelegd. Vaak kom je tot de ontdekking dat de omkering ‘meer waar’ is, dan de oorspronkelijke gedachten.

The Work en de 4 vragen doen je beseffen dat heel veel van je gedachten, die je leven niet altijd positief beïnvloeden, vaak helemaal nergens op gebaseerd zijn en simpelweg niet waar zijn. En door dat te beseffen kun je ze minder invloed laten hebben op je én op een veel positievere manier actie ondernemen, op welk gebied van je leven dan ook.

Waarom heb ik Vier vragen die je leven veranderen gelezen?

Ik lees de laatste jaren veel over mindset en hoe je gedachten dat wat je doet beïnvloeden (lees ook mijn recensie over het boek Mindset en bekijk mijn boekentips), en dit boek kreeg ik ook getipt over dit onderwerp. Het trok mijn aandacht omdat het heel gefocust gaat over precies dat: hoe beïnvloeden je gedachten je, vaak op een negatieve manier, en hoe kun je dat veranderen?

Dat is ook precies wat ik geleerd heb uit het boek, maar dan wel met een kleine nuance. Byron Katie zegt dat je gedachten niet te veranderen zijn, maar dat je wél kunt veranderen hoe je omgaat met je gedachten en of je actie neemt op basis van die gedachten.

Het boek hielp mij om me bewuster te zijn van mijn gedachten, van hoe mijn gedachten mijn gedrag beïnvloeden, en misschien nog wel het meeste: hoe fout mijn gedachten kunnen zijn. Hoe vaak de dingen die je denkt helemaal nergens op zijn gebaseerd (of vooral op aannames), en wat die onjuiste gedachten voor effect kunnen hebben. Sinds het lezen van dit boek ben ik me daar bewuster van, waardoor ik kritischer ben op wat ik zelf denk en roep, en ik minder snel mijn eigen ideeën voor ‘waar’ aanneem.

Mijn recensie van Vier vragen die je leven veranderen

Wat vond ik goed aan de 4 vragen van Byron Katie?

In Vier vragen die je leven veranderen staat één ‘methode’ centraal, namelijk The Work. Het hele boek gaat over dit principe en idee. In de eerste hoofdstukken wordt het basisidee uitgelegd, en in de verdere hoofdstukken zie je het op allerlei manieren toegepast met extra tips en adviezen voor de toepassing. Ik vond dat zelf wel fijn, omdat het dus ver de diepte ingaat over deze methode en manier van omgaan met de je gedachten.

Ik vond het dan ook juist fijn dat er veel voorbeelden in zaten, omdat thema’s rondom gedachten en mindset al snel wat vaag en zweverig zijn (vind ik zelf als heel praktisch aangelegd persoon). Door middel van voorbeelden kwamen allerlei toepassingen van The Work aan bod, zoals op werk, je zelfbeeld, kinderen, relaties en je lichaam. Maar als je niet van veel voorbeelden houdt dan is dit boek niets voor jou. 

Wat vond ik minder goed?

Wat ik vooral miste in het boek was een aantal bronnen die aanduidden waarop de adviezen gebaseerd waren. Hoewel Byron Katie genoeg voorbeelden gaf en duidelijk uitlegde dat het werkte door te laten zien hoeveel mensen ze ermee geholpen heeft, had ik graag ook iets meer gelezen over waarom elke stap zo belangrijk is en waar dat dan op gebaseerd is.

Wanneer raad ik je aan om te lezen over de 4 vragen van byron katie?

Vier vragen die je leven veranderen is vooral interessant om te lezen als je meer wilt weten over hoe je gedachten je beïnvloeden en hoe je ze kunt veranderen. En eigenlijk juist als je nu merkt dat je regelmatig negatieve gedachten hebt en die je, meer dan wilt, beïnvloeden.

Ook raad ik het boek aan als je nu minder uit je dag haalt of niet altijd tevreden bent over je dag en je het gevoel hebt dat je gedachten je daarbij beïnvloeden. Het boek gaat je dan helpen om daarmee aan de slag te gaan zodat je dagen leuker en beter worden.

Vier vragen die je leven veranderen is te koop op Bol.com:

Wil je meer van Streets Ahead lezen? Meld je aan voor mijn e-mails met tips en inspiratie over zelfhulp, productiviteit, rust en overzicht. Je ontvangt er dan nu gratis een PDF met 30 tips voor meer rust in je hoofd bij:

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Mevrouw Structuur en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij iets koopt, ik een percentage daarvan ontvang. Je betaalt daardoor nóóit meer en ik promoot alleen dingen waar ik zelf ook echt fan van ben. Lees ook mijn disclaimer.

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

2 gedachten over “Byron Katie: 4 vragen die je leven veranderen (mindset boek recensie)”

 1. Dit boek staat al heel lang op mijn te lezen lijstje, maar heb hem nog steeds niet gelezen. Heb wel ergens de vragen opgeschreven, maar ik denk dat dit beter gaat werken als je het boek hebt gelezen en de voorbeelden hebt gezien. Thanks for the reminder.

  Beantwoorden
  • Hoi Lilian, bedankt voor je reactie! Ik vond de voorbeelden inderdaad heel waardevol en gaf mij een goed beeld van hoe je de vragen kunt gebruiken en wat voor effect dat kon hebben. Wellicht fijn leesvoer voor tijdens de kerstdagen!

   Beantwoorden

Plaats een reactie