Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Boek review: Een nieuw begin van Tony Crabbe


Een paar maanden geleden las ik het boek Een nieuw begin van Tony Crabbe. Dit boek gaat over hoe je het beste kunt maken van de coronaperiode. Niet helemaal meer relevant een paar jaar ná de corona, maar tóch las ik het.

Waarom ben ik Een nieuw begin gaan lezen na de coronaperiode en waar gaat het over?

Een nieuw begin werd mij – logischerwijs – aangeraden door iemand in de coronaperiode. Het is bewust in deze periode uitgebracht. Het is een variant op een ander boek van Tony Crabbe: Nooit meer te druk. Dit boek gaat over hoe druk zijn een norm is geworden, waarom we daar vanaf moeten en hóe je dat dan kunt doen. Nooit meer te druk las ik bijna 8 jaar geleden (!) en hier was ik destijds groot fan van. Ik schreef er 3 blogs over:

Hoewel het hoofdconcept van Een nieuw begin is: zorgen dat je het beste maakt van de coronaperiode; is de onderliggende boodschap dat je je niet moet laten leiden door angst, stress en drukte en beter je eigen doelen kunt nastreven. Omdat het al zo lang geleden is dat ik Nooit meer te druk las, én omdat de titel me aantrok (ik las Een nieuw begin rond de jaarwisseling) – besloot ik het te lezen.

Wat vond ik van Een nieuw begin?

Een nieuw begin biedt een positieve kijk op hoe je om kunt gaan met iets wat eigenlijk toch vooral als iets negatiefs gezien wordt: de coronacrisis. Het boek is niet extreem diepgaand op één onderwerp, maar bied een scala aan ideeën en inzichten gerelateerd aan het omgaan met een grote verandering in je leven (in de vorm van de corona lockdown), thuiswerken en rust in je hoofd hebben ongeacht de situatie waar je in zit.

Ik vond Een nieuw begin interessant omdat ik er toch weer een aantal inzichten en ideeën uit heb gehaald die ik toegepast heb of nog wil toepassen in mijn eigen leven. En het was voor mij toch wel enigszins relevant omdat ik het aan het eind van het jaar las en het nieuwe jaar als “een nieuw begin” wilde zien. En juist doordat het niet extreem diepgaand is leest het lekker weg.

Het is geen boek waarvan ik zou zeggen: “Dit moet iedereen lezen!!” omdat het daar niet relevant genoeg meer voor is. Maar als één van deze twee situaties op je van toepassing is, zou ik het wél aanraden:

  • Je werkt heel veel thuis en hebt een gezin; het boek geeft best wat adviezen over hoe je omgaat met werken als bijvoorbeeld partner en kinderen ook thuis zijn, of hoe je het meest productief kunt thuiswerken. (Misschien vind je deze blog over thuiswerken ook interessant.)
  • Er is in jouw leven iets aan de gang wat grote invloed op je heeft, en je kijkt er heel negatief naar en hierdoor heeft het impact op je werk. Op een vergelijkbare manier zoals de coronacrisis dat misschien ook had. Dan zijn de adviezen natuurlijk opnieuw relevant.

3 inzichten uit Een nieuw begin

Tot slot wil ik 3 dingen noemen die ik onder andere uit het boek haalde.

Over rust in je hoofd

Een stukje mindset, dat nog altijd super relevant is (vertaald naar mijn eigen woorden):

Rust in je hoofd komt niet door alle kleine taken op te pakken, maar door een innerlijk gevoel van controle. Schrijf dingen op om ze los te laten, maar accepteer ook dat je niet alles gaat doen en niet alles perfect gaat zijn.

Iets wat ook terugkomt in mijn eigen online cursus Rust in je hoofd :).

Wees kritisch op je doelen

Als je 25 doelen kunt bedenken, kies er 5 uit en vermijd werken aan de rest. Het gaat erom dat we onderscheid moeten maken tussen de dingen die we met enorme energie doen en dingen die we zo gedachteloos en snel mogelijk afhandelen! Perfectie (in alles) is de vijand van grootsheid (in wat dan ook). Dit wist ik wel, maar hielp mij om eind vorig jaar nog scherper te zijn op mijn eigen doelen (en dit raad ik je ook aan in de cursus Doelen op orde).

Een andere kijk op wat je tegenhoudt om gefocust te werken

Tony haalt in het boek een onderzoek aan waaruit het volgende werd geconcludeerd: De mate waarin de prefrontale cortex (het meest geevolueerde deel van je hersenen, oftewel het deel waarmee je kan plannen, rationeel denken en bewuste keuzes maken) effectief zijn werk doet, afhangt van het juiste evenwicht tussen twee chemicaliën: dopamine en norepinefrine.

  • Te weinig dopamine? Dan voel je je verveeld en futloos. Maak de taak leuker of creatiever, of maak de omgeving waarin je de taak doet leuker of creatiever.
  • Te veel dopamine? Dan ben je verstrooid en afgeleid. Blokkeer alle dingen die je mogelijk kunnen afleiden en ga één taak tegelijk doen i.p.v. multitasken.
  • Te weinig norepinefrine? Dan voel je geen urgent en ben je iets te relaxed. Stel bijvoorbeeld deadlines of zorg dat je verantwoording moet afleggen.
  • Te veel norepinefrine? Je voelt je juist overweldigd door alles wat “nu” moet gebeuren. Hak taken in kleinere stukken en schrap van je planning wat niet écht nu moet.

(Disclaimer: Ik heb dit niet verder onderzocht, maar ik vond het een interessante manier om na te denken over wat ervoor zorgt dat je niet gefocust bent.)

Wil jij Een nieuw begin lezen?

Nieuwsgierig naar Een nieuw begin? Je vindt het boek op Bol.com:

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij iets koopt, ik een percentage daarvan ontvang. Je betaalt daardoor nóóit meer en ik promoot alleen dingen waar ik zelf ook echt fan van ben. Lees ook mijn disclaimer.

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie