Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Beter in je vel zitten doe je zo


Soms heb je van die dagen dat je je gewoon niet helemaal goed voelt. Je krijgt niets voor elkaar, je vindt niets leuks en alles is gewoon een beetje “mweh”. Hoe zorg je dat je over die dip heen komt en gewoon weer lekker in je vel gaat zitten? Ik deel mijn tips.

Laat los wat je dwars zit

Grote kans dat je je niet helemaal top voelt omdat je ergens mee zit. Het gaat niet lekker in je sociale leven (relatie, familie, vrienden), je twijfelt of je je tentamen gehaald hebt/die promotie gaat krijgen/aangenomen wordt, of je hebt gewoon geen goed nieuws gehad pasgeleden. Hoe super vervelend het ook mag zijn, probeer het een beetje los te laten. Daarmee bedoel ik: accepteer dat het zo is, dat je niets aan de situatie kunt veranderen of dat je even moet afwachten. Het is zonde van je tijd om constant te piekeren over iets waar je toch niets aan kunt doen. (Als je er wel iets aan kunt doen is het natuurlijk zaak om dat wél zo snel mogelijk te doen.)

Verzin geen excuses

“Het is slecht weer”, “de deadline is pas volgende week”, of “het maakt allemaal toch niets meer uit”; op een dipdag is het makkelijk om overal een smoesje voor te verzinnen. Doe dat juist niet! Geef jezelf die spreekwoordelijke schop onder de kont en ga gewoon aan de slag met wat je moet doen. Soms mag je best een beetje hard zijn voor jezelf. En als je daadwerkelijk iets doet in plaats van op de bank hangt, wordt je ook meteen afgeleid van alles wat je maar dwars mag zitten, inclusief die dip van jou. Bye bye dip dus.

Praat erover

Voel je je niet goed? Erover praten met iemand anders lucht op! Is het niet mogelijk om degene met wie je dit wilt bespreken te zien? Bel hem/haar dan op! Door je hart luchten en je verhaal te delen kun je het loslaten, het is eruit als het ware. Bovendien ga je het meer in perspectief zien zodra je het hardop uitspreekt. En die persoon tegen wie je het vertelt kan jou ook nog eens helpen en tips geven!

Zeg nee

Misschien zit je niet lekker in je vel omdat je constant bezig bent met dingen die anderen van je verlangen, en niet met wat jij zelf wilt. Dat kan niet goed zijn! In deze blogpost geef ik tips om makkelijker “nee” te kunnen zeggen tegen wat anderen van je vragen. Het is veel beter om eerlijk te zijn en te gaan voor wat jij wilt, dan je niet top te voelen doordat je maar van alles voor anderen doet. Dat vinden die anderen ongetwijfeld ook! Stel jezelf de vraag:

Zou ik het graag willen doen, als dit niet van mij gevraagd werd?

Onthoud waar je blij van word

Als je niet lekker in je vel zit, is het makkelijk om te denken “dat het toch allemaal geen zin heeft” of dat “toch niemand je leuk vindt”. Om dit soort gedachtes te voorkomen en te verhelpen, kun je bijhouden waar jij blij van wordt. Of waar je dankbaar voor bent, het lijkt op elkaar maar de keus is aan jou. Pak een notitieboekje erbij en neem elke dag de tijd om puntsgewijs ongeveer een halve pagina te vullen met dingen waar jij vandaag blij van werd. Complimentjes die je hebt gekregen, leuke dingen die je deed, iets lekkers wat je at, iets wat je geleerd hebt, een fijn nummer wat je hebt ontdekt en ga zo maar door. Het kan echt álles zijn, als jij er maar blij van wordt. Na verloop van tijd bouw je zo een archief op aan dingen waar jij blij van wordt. Niet alleen een mooie herinnering, maar ook goed om even door te bladeren als je je niet top voelt. Want er zijn altijd dingen om blij van te worden!

Laat social media met rust

Social media zijn super leuk en gezellig, maar op het moment dat jij je even niet top voelt werkt het alleen maar averechts om te zien wat een leuk leven de rest van de wereldbevolking wel niet heeft. Want we delen nu eenmaal voornamelijk positieve dingen. Laat de online wereld voor wat hij is en focus even op jezelf. En ga jezelf alsjeblieft niet met anderen vergelijken! Niemand heeft een perfect geweldig leven hoor.

Doe aan persoonlijke ontwikkeling

Ik schreef er vorige week nog over: persoonlijke ontwikkeling. Het dingen doen om daar zelf beter van te worden. Lees die blogpost snel, want door jezelf te ontwikkelen krijg je een beter beeld van wie jij bent, wat je belangrijk vindt en wat je wilt. En de stap daarna is natuurlijk om helemaal te gaan voor wat jij wilt bereiken. Wedden dat jij je dan vol energie voelt zitten en beter dan ooit in je vel zit?

Schrijf het van je af

Open een leeg document in word of pak een lege pagina van je notitieboek erbij en schrijf alles wat je dwars zit van je af. Als je wat beter in je vel wil gaan zitten, helpt het echt om alles even uit je hoofd te zetten. Het geeft rust en helpt je accepteren. Vind je het lastig om zo maar een verhaaltje te gaan schrijven? Gebruik de volgende vragen als houvast:

Hoe voel ik me?

Hoe denk ik dat het komt dat ik me niet goed voel?

Wat heb ik meegemaakt, waardoor ik me niet goed voel?

Wat is de oplossing, om weer beter in mijn vel te gaan zitten?

Wie kan mij helpen om me weer beter te gaan voelen en hoe?

Wat kan ik binnen een half uur doen om me iets beter te voelen?

Stap uit je comfort zone

Op de middelbare school leerde je als puber waarschijnlijk dat als je voor een toets een negen had gehaald, dat je voor de volgende niet zo hard hoefde te leren, want door een twee te halen stond je nog steeds voldoende. Compenseren heet dat. En hoewel ik zojuist genoemde manier van denken over je cijfers niet toejuig, is compenseren een prima methode om je dip te doorbreken en weer lekker in je vel te gaan zitten. Van een niet zo tof gevoel naar een “OMG I dit it!!!!” gevoel. Dus juist als je je niet lekker voelt: klim in die parachute, boek die toffe reis of adopteer nu eindelijk dat huisdier waar je al jaren van droomt. Iets minder gewaagd kan ook: doe bijvoorbeeld iets in je uppie, waag je aan een blind date of ga uit eten bij dat sterrenrestaurant.

Zit jij wel eens niet helemaal goed in je vel? Hoe los je dat op?

Deze blogpost bewaren voor als je niet goed in je vel zit? Pin deze afbeelding op Pinterest:

Beter in je vel zitten

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

19 gedachten over “Beter in je vel zitten doe je zo”

 1. Zo’n fijn lijstje weer :). Je weet altijd echt goede punten te bedenken! Yesss, uit de comfort zone stappen! Iets wat je waarschijnlijk juist niet zou willen als je je niet zo goed voelt, maar het kan zoveel helpen!

  Beantwoorden
  • Ah dank je wel, lief compliment!! En ja helemaal gelijk! Ik zou het vaker moeten doen, al is NYC voorlopig wel even genoeg buiten m’n comfort zone haha!

   Beantwoorden
 2. Hele handige tips! Ik heb regelmatig last van zo’n “niet-lekker-in-m’n-vel-momentje” (lang leve hormonen… ;)) Ik ga in het vervolg zeker jouw tips eens uitproberen! Liefs, Nicole

  Beantwoorden
 3. Ik vind vooral die social media tip zo goed! Dit kan er soms voor zorgen dat je je nog meer bluh voelt he? En het ‘count your blessings’, daar doe ik ook graag aan. Even kut? Relativeren en bedenken hoe goed ik het wel niet heb. Ben daar de laatste jaren wel beter in geworden, en dat is zo fijn!
  Het van me afschrijven moet ik nog leren, maar ik denk nu ik erbij stil sta dat dat best kan helpen met relativeren ook. Thanks voor deze tips :D

  Beantwoorden
  • Ja erg eigenlijk hè. En ik heb ook dat ik dan juist heel lang ga scrollen zeg maar (“afleiding”), terwijl je dat dan beter juist niet kunt doen. Relativeren probeer ik inderdaad ook altijd te doen, dat helpt zo veel!

   Beantwoorden
 4. Ik ben het helemaal met je eens over social media! Dat werkt absoluut averechts wanneer ik in een dipje zit. Het beste helpt vaak toch om even een huilmomentje in te lassen en daarna weer lekker onder de mensen te gaan of iets leuks te doen. Het van me afschrijven vind ik ook erg fijn :) Vroeger schreef ik altijd in dagboeken en de laatste tijd heb ik dat weer een beetje opgepakt voor momenten dat mijn hoofd vol/druk is.

  Beantwoorden
  • Ja inderdaad, even zelfmedelijden en daarna zorgen voor genoeg afleiding. Ik zou zelf dat schrijven nog meer mogen doen, als ik het doe merk ik inderdaad dat het erg goed helpt!

   Beantwoorden
 5. Er over praten helpt bij mij het beste! Dat te gaande ben ik wel echt een prater op dat gebied geworden. Social media met rust laten doe ik ook regelmatig. Dat gooi (figuurlijk ofcourse haha) ik mijn telefoon in de hoek en dan kijk ik er voorlopig niet meer naar om. :)

  Beantwoorden
  • Ah dat is heel goed! Ik vind dat heel lastig maar het lucht wel altijd op. En mijn telefoon stop ik ook wel eens expres weg ja haha, als hij uit het zicht is kijk ik er automatisch veel minder op!

   Beantwoorden
 6. Fijne lijst! Vooral dat erachter komen wat er precies speelt is een goeie: ik merk vaak dat het ook een stukje ontkenning is en zodra je hebt geaccepteerd dát er iets is en wát er dan is, ben je al een stap verder omdat je dan die bankschroef der onderdrukking en opkropping niet meer hebt.

  Beantwoorden
  • Ja absoluut!! Als ik me niet helemaal top voel dan is ook het eerste wat ik denk: OK, hoe komt dit? Wat kan ik er aan doen? Niets? Let it go!! En al lukt het niet meteen, dat beseffen scheelt al heel veel en helpt toch dat je je sneller weer beter voelt. Tenminste dat idee heb ik!

   Beantwoorden
 7. Mooi lijstje bij elkaar, ik heb altijd wel een periode in het jaar dat ik zo’n dip heb, en dit zijn vaak wel de dingen die uiteindelijk weer helpen inderdaad!

  Beantwoorden
 8. Mooi lijstje bij elkaar, ik heb altijd wel een periode in het jaar dat ik zo’n dip heb, en dit zijn vaak wel de dingen die uiteindelijk weer helpen inderdaad!

  Beantwoorden

Plaats een reactie