Vind je van jezelf dat je gestructureerder zou “moeten” zijn, maar lukt het niet? Wil jij graag meer structuur in je leven omdat je jezelf nu chaotisch en onrustig voelt, maar wil je dat éigenlijk ook helemaal niet, omdat aan de slag “moeten” met structuur vooral saai, moeilijk, niet leuk en niet vrij voelt? Dit is dit wat ik met je wil delen.
Dit is goed om te beseffen over structuur:
Besef dat er nooit een moment komt dat alles perfect op orde is
Ik noem mezelf Mevrouw Structuur. De meeste mensen in mijn omgeving zouden mij gestructureerd noemen.
- Betekent dit dat ik altijd op tijd ben?
- Betekent dit dat er nooit een keer rommel is in mijn huis?
- Betekent dit dat ik nóóit meer iets vergeet wat ik aan iemand beloof? (Of nog sterker: betekent dit dat ik nooit ergens mijn telefoon laat liggen?)
- Betekent dit dat ik nooit rondslingerende gedachten heb?
Het antwoord op alle vragen is: Nee.
Ik ben vaak zat te laat, mijn man ergert zich écht wel eens aan spullen van mij, en ook ik baal als ik niet doe wat ik wel beloofd of bedacht had te doen.
En dat is oké – ik ben ook maar een mens (en geen robot 🤖 ).
Als jij de volgende keer het gevoel hebt dat structuur niet voor jou is weggelegd, omdat je niet heel je leven 300% perfect op orde hebt – bedenk dan dat niemand dat heeft. (Mevrouw Structuur ook echt niet – als dat helpt 😉 ) (En als jouw leven wél 300% perfect op orde is wil ik je héél graag ontmoeten!)
Structuur moet je hélpen, maar je hoeft geen robot te worden.
Besef dat structuur vrijheid geeft (in plaats van het beperkt)
Structuur voelt in eerste instantie misschien als beperking. Als een beperking van vrijheid. Want je moet een structuur volgen in plaats van je eigen “vrije wil”. Met structuur zit je “vast” aan werkwijzes, systemen en routines.
Maar in mijn ogen gééft structuur JUIST vrijheid.
Ja echt. Ik zal het illustreren:
Stel dat je een (heel mooi gestructureerde) plek hebt om álles waar je je druk om maakt op te schrijven en op te slaan – dan ben je vrij om na te denken over dat ene briljante plan (en niet over die e-mail die je nog moet sturen aan de klant) of juist om helemaal in je favoriete tv serie te duiken (zonder bezig te zijn wat je niet moet vergeten om morgen tijdens de vergadering in te brengen).
Stel dat je structuur in je e-mail werkwijze hebt – dan hoef je jezelf niet de hele dag continu druk te maken over alle mails waarmee je nog iets moet, want je komt er vanzelf aan toe als je maar je planning en werkwijze volgt. Je bent vrij om te doen wat JIJ belangrijk vindt.
Stel dat je huis opgeruimd en gestructureerd is. Je hoeft minder te zoeken naar spullen die je nodig hebt. Je bent veel sneller klaar met opruimen en schoonmaken (want er is minder om op te ruimen en schoon te maken). Oftewel – je hebt meer vrije tijd voor andere dingen zoals je hobby’s of de mensen om je heen.
Denk dus even twee keer na de volgende keer dat je denkt dat structuur je vrijheid beperkt.
Besef dat JIJ de baas bent (en niet je structuur)
Structuur in wat dan ook moet je HELPEN en niet in de weg staan.
Dus als jij vandaag denkt:
- Het is veel beter als ik even niet mijn planning volg die ik aan het begin van de week heb gemaakt
- Het is beter als ik mijn sportavond wissel met de boodschappenavond
- Ik kan beter toch dat briljante plan nog even doorschuiven naar volgende week omdat ik deze week veel meer klantvragen heb gekregen dan ik had verwacht
- Ik heb hele strikte regels bepaald over welke spullen ik wegdoe, maar tóch wil ik deze mok bewaren
… dan doe je dat toch lekker?!
Er is niemand die zegt dat je je altijd en overal aan je structuur moet houden – en ik hoop toch dat je dat zeker niet zelf doet. Structuur moet je HELPEN, niet extra druk opleggen en al hélemaal niet de lol uit je leven halen. Dan gaat het zijn doel voorbij.
Ik maak elke week een planning – maar ik pas die ook vaak weer minimaal 3x aan om welke reden dan ook. En dat is oké. Want ik doe in ieder geval bewuster mijn ding dan wanneer me maar gewoon liet leiden door de waan van alledag.
Tips voor meer structuur wanneer je het gevoel hebt dat het “moet”
Goed, fijn dat we de besefmomentjes achter de rug hebben. Tijd voor een aantal meer praktische tips – want als Mevrouw Structuur hou ik daar natuurlijk van ;-).
Vraag jezelf af WAAROM je structuur wilt
Oké, ik speel een beetje vals. Voordat we naar de écht praktische tips gaan, wil ik je uitdagen om jezelf deze vraag te stellen:
Wáárom vind je dat je meer structuur moet aanbrengen?
Beantwoord dit echt even zo kritisch en uitgebreid mogelijk voor jezelf. Wat maakt dat jij het aanbrengen van structuur belangrijk vindt?
Lees je antwoord door. En vraag jezelf nu: hoe kan ik dát bereiken?
Of nog beter:
Wat is de allersimpelste manier om dát te bereiken?
Ik wil bijvoorbeeld graag structuur aanbrengen omdat dit mij rust geeft. Zonder structuur blijft mijn hoofd eindeloos overuren maken en daar word ik helemaal gek van. Een rustige omgeving en alle gedachten en ideeën uit mijn hoofd halen en in een structuur zetten = rust voor Linda.
Ik zou mezelf dan moeten vragen: Hoe kan ik zorgen voor meer rust? Hoe kan ik de chaos uit mijn hoofd halen? Wat is de állersimpelste manier om meer rust te ervaren en de chaos uit mijn hoofd te halen?
Vaak is het antwoord simpel:
- Schrijf op wat ik nu/vandaag wil doen
- Schrijf op welke ideeën ik heb voor later
- Zorg dat je wat minder van jezelf moet (door bijvoorbeeld simpelweg een taak van de takenlijst te halen die ik dan bij punt 1 gemaakt heb).
Maar je kunt ook meer structuur willen aanbrengen omdat je huis overvol is, je niks kan vinden en steeds overspoeld wordt door emoties als je het zoveelste spul tegenkomt wat je ergens “even snel” hebt weggelegd om het maken van de werkelijke keuze uit te stellen.
Dan zou de vraag zijn: Wat is de állersimpelste manier om mijn huis leger te maken en het spullen wegdoen minder uit te stellen?
Dan kan het antwoord bijvoorbeeld zijn:
- De woonkamer en keuken netjes maken zodat ik het gevoel krijg dat mijn huis opgeruimd is.
- Die ene lade van de kast in de hobbykamer opruimen zodat ik een begin heb gemaakt met spullen wegdoen.
- Een lijst maken van alle andere plekken waar ik me aan erger en die ik later wil opruimen.
… en dan ga je dat dus doen.
Enne: kun je geen antwoord bedenken op de vraag “waarom”? Dan is dat misschien een teken dat je helemaal niet meer structuur “moet” aanbrengen…
Bepaal hoeveel structuur je NU nodig hebt
Weet je nog, je hebt net beseft dat nooit alles perfect gestructureerd gaat zijn. Beter dan nu – ja dat gaat zeker lukken. Maar “helemaal prima op orde” lukt waarschijnlijk niet vandaag en waarschijnlijk ook niet morgen.
Bepaal daarom voor jezelf hoeveel structuur er NU nodig is.
- Moet je ervan wakker liggen dat je nog een enorme rommelkamer in huis hebt, als de rest van het huis redelijk netjes is en dit de drukste periode van het jaar is op je werk?
- Moet je ervan wakker liggen dat je mails van een half jaar geleden niet op orde zijn, als je nu al 3 weken werkt volgens een slimmere werkwijze waardoor alles van de afgelopen 3 weken prima op orde is?
Vaak leggen we onszelf veel te hoge verwachtingen op (daar ben ik in ieder geval 100% schuldig aan) – en kan het al helpen om voor jezelf te bepalen: DIT is goed genoeg voor nu – ook al zou ik later nog wel graag DAAR naartoe willen.
Ga structuur aanbrengen daar waar je ’t het hardste nodig hebt
Als je structuur aan gaat brengen, begin dan ALTIJD op de plek waar je dit het hardste nodig hebt. Waar je er het meeste tegenaan loopt.
Je kunt een prachtige structuur bepalen voor je planning – maar als je 75% van je werkdag aan je mailbox besteedt en dus amper tijd hebt om naar die planning te kíjken – dan heeft het misschien meer zin om eerst structuur in je mailbox aan te brengen en daar een stuk slimmer mee om te gaan.
Je kunt een prachtig huishoudschema maken – maar als het huishouden doen niet goed lukt omdat het huis zó vol met spullen staat – begin dan gewoon met opruimen en accepteer dat alles perfect schoonhouden later wel weer komt.
Je kunt een hele mooie mappenstructuur bepalen – maar als je alleen maar bezig bent met taken die eigenlijk niet zo super nuttig zijn – dan helpt het misschien meer om eerst doelen voor jezelf te stellen en op basis daarvan je planning te prioriteren.
Om het praktisch te maken kun je voor jezelf een lijst maken van alles wat je nog wilt structureren, en deze vervolgens op volgorde zetten van hoe hard je die structuur nodig hebt. Het bovenste van de lijst is waar je de meeste behoefte aan hebt omdat dit je het meeste tegenhoudt om gestructureerd te zijn in alle volgende punten.
En dan spreek je met jezelf af dat je pas meer structuur in het volgende gaat aanbrengen als het punt erbóven voor 80% goed loopt (want weet je nog, perfect gaat het nooit zijn…).
Maak het niet te moeilijk (als dat je tegenstaat)
Disclaimer: Mijn structuur en werkwijzes zijn véél complexer dan ik 95% van de mensen zou aanraden. Dat komt deels omdat ik houd van moeilijke dingen en uitdagingen, deels omdat ik hiermee “puzzelen” gewoonweg heel leuk vind, en deels omdat ik van alles probeer zodat ik mijn klanten en cursisten de beste adviezen kan blijven geven.
Maar ieder ander raad ik aan om structuur vooral niet te moeilijk te maken.
Maak het zo simpel en leuk mogelijk voor jezelf.
Klinkt “een planning maken” als iets saais wat je tegenstaat? Maak een lijst van 3 dingen die je in ieder geval vandaag wilt doen. Niet meer en niet minder. (Dat kan juist supergoed werken, daar lees je hier meer over).
Klinkt “het hele huis opruimen” als een onrealistisch doel om ook óóit maar te halen? Kies één lade uit en ga die opruimen.
Klinkt “je papieren administratie digitaal organiseren” als oersaai? Kies een handige app waarmee je supersnel documenten inscant, en kies een leuke emoji om toe te voegen aan elke mapnaam of scheur heel dramatisch het papier in stukken zodra je het ingescand hebt.
Waar je ook maar op vastloopt als het gaat om structuur, vraag jezelf:
- Hoe kan het simpeler?
- Hoe kan het leuker?
En volg je eigen antwoorden op!
Werk met een wekelijkse review
Als ik je tot slot nog één ding mag aanraden om te gaan doen, is het werken met een wekelijkse review. In deze blog over de wekelijkse review leg ik je uit wat het is. De wekelijkse review is vooral belangrijk omdat je deze 2 dingen kunt doen:
- Je kunt teruggaan naar een “nulsituatie” op welk gebied van structuur dan ook. Dit is dan je moment om je mailbox weer op orde te brengen, de woonkamer weer toonbaar te maken of je planning voor volgende week te maken.
- Je kunt dit moment gebruiken om te reflecteren. Wat gaat er wel en niet goed? Wat wil ik blijven doen, en wat wil ik veranderen?
Die twee dingen zijn cruciaal als je blijvend structuur wilt aanbrengen. Enne, ook deze wekelijkse review hoef je niet perfect te doen. Daar lees je dan weer alles over in mijn blog over het volhouden van de wekelijkse review.
Is het tijd om (meer) structuur aan te brengen?
Wil jij meer structuur aanbrengen? Maar maak je het veel te groot of moeilijk voor jezelf, of stel je het uit om ermee aan de slag te gaan? Misschien kan ik je helpen! Ik help anderen met structuur aanbrengen op állerlei gebieden, op 2 verschillende manieren:
E-cursussen
In je eigen tijd en op je eigen tempo een e-cursus volgen om meer structuur aan te brengen op een specifiek gebied zoals je mailbox, planning, documenten of huis. Bekijk het aanbod of doe de quiz om te ontdekken welke cursus ik aanraad:
1-op-1 online Workshop
Samen met mij digitaal aan de slag om meer structuur aan te brengen in bijvoorbeeld je mailbox, planning of documenten. Ik adviseer je via videobellen en we bepalen samen een structuur en werkwijze die voor jou simpel, leuk en logisch is en die jou helpt om met rust en overzicht te werken.
Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"
Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!
Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.