Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Waar beginnen met je huis opruimen? 5 slimme tactieken om het goed aan te pakken


 ‘Ik wil mijn huis opruimen. Maar WAAR zal ik beginnen?!’ Vraag jij dit jezelf af? Hallo, perfectionist. Ik hoor je. Ik doe dingen ook graag goed – dus als ik ga opruimen, dan pak ik dat graag slim aan. En ik heb het gevoel dat jij er ook zo over denkt. Dus ik ga je helpen. Ik ga je vertellen hoe jij kunt beginnen met je huis opruimen, waar beginnen handig is en hoe je dat gelijk goed aanpakt. Let’s go!

Stop met het opruimen uitstellen

Vaak genoeg neem je het jezelf voor: morgen ga ik écht aan de slag met opruimen. Morgen is het écht tijd. Het is mooi geweest, het is tijd om wat te doen aan alle spullen die ik heb. En toen werd het morgen en kwamen er allerlei dingen tussendoor. Of had je écht geen energie. Of werd je afgeleid door… ja, wat eigenlijk?! Of je wist niet waar je het beste kon beginnen met je huis opruimen.

Vaak genoeg neem je het jezelf voor: morgen ga ik écht aan de slag met opruimen. Morgen is het écht tijd.

Je hebt last van uitstelgedrag. Je stelt het opruimen uit. Waarschijnlijk ben je je er wel bewust van – maar er wat mee doen is een volgende stap. Vraag jezelf eens af waarom je dat doet – dat helpt je vaak al om ideeën te bedenken om te stoppen met uitstellen. Lees daarnaast ook mijn tips tegen uitstelgedrag.

Huis opruimen, waar beginnen? nou, op oppervlakten

Is het nu écht tijd om op te gaan ruimen? Dan heb je misschien de neiging om die oude, stoffige dozen in de schuur er als eerste bij te pakken. Maar doe dat niet. Kijk eerst eens om je heen in de ruimtes waar je het meeste komt. Waar is het dáár een rommel?

Je kunt het huis opruimen het beste beginnen op de oppervlaktes: de vloer, de tafels, de bovenkant van kasten, het keukenblad… En ga zo maar door. Dat zijn namelijk de plekken waar rommel snel ontstaat én waar je het meeste last van hebt. Het ziet er onrustig uit én je hebt minder ruimte om je dagelijkse ding te doen.

Door de oppervlakten als eerste aan te pakken, zorg je ervoor dat je gelijk resultaat ziet van je opruimacties. Dat geeft altijd een goed gevoel én motiveert om verder te gaan. Daarnaast heb je zo ook de ruimte om rustig een kast open te trekken zonder dat je puinhoop op puinhoop gaat leggen.

Door de oppervlakten als eerste aan te pakken, zorg je ervoor dat je gelijk resultaat ziet van je opruimacties. Dat geeft altijd een goed gevoel én motiveert om verder te gaan.

Focus eerst op de plekken waar je dagelijks komt

De zolder opruimen is heel fijn, maar daar geniet je waarschijnlijk een stuk minder van als je vervolgens een keukenkastje opendoet om wat te drinken en een nieuwe hoop rommel je tegemoet kijkt.

Als je je huis wilt opruimen je vraagt je af waar te beginnen, vraag jezelf dan af op welke plaatsen in je huis je het meest komt en waar je het meest gebruik van maakt. En ruim die als eerste op, zodat je gelijk dagelijks plezier hebt van je opruimsuccessen.

Daarnaast zijn je dagelijkse plekken vaak ook makkelijker om op te ruimen. Immers weet je wel welke keukenspullen je NOOIT gebruikt. Die kunnen dan weg. Da’s waarschijnlijk een stuk makkelijker om te beslissen dan of je de geërfde spullen van je overleden familielid – die in die doos op zolder staan – gaat wegdoen.

Daarnaast zijn je dagelijkse plekken vaak ook makkelijker om op te ruimen. Immers weet je wel welke keukenspullen je NOOIT gebruikt.

Ruim emotionele spullen als laatste op

De tekeningen van je kinderen, het speelgoed waar je als kind zo veel plezier van hebt gehad, het favoriete kunstobject van je oma… Beslis daar maar eens over of het weg kan. Da’s geen makkelijke opgave – want emotionele spullen loslaten is lastig. Je hoeft niet met jezelf in de knoop te zitten als je dit lastig vindt – want da’s gewoon echt heel normaal.

En dat is precies waarom ik zeg: ruim deze als laatste op. Want als je eerst álle andere spullen in je huis opruimt, train je jouw opruimvaardigheden. Je leert jezelf om steeds beter te kunnen besluiten of iets weg kan of niet. Je leert jezelf om sneller en makkelijker dit besluit te nemen. En tegen de tijd dat je zo’n beetje een professional bent geworden, kom je bij je emotionele spullen. En dan ben je wél klaar om die moeilijke besluiten te nemen.

Want als je eerst álle andere spullen in je huis opruimt, train je jouw opruimvaardigheden. Je leert jezelf om steeds beter te kunnen besluiten of iets weg kan of niet.

weten waar beginnen met je huis opruimen? Maak een opruim plan voor jezelf

Dan weer een keukenkastje, dan weer een doos uit de garage, dan weer wat kleding die weg kan… Heb je het gevoel dat je ‘maar wat doet’ bij het opruimen? Dat komt dan waarschijnlijk omdat je geen plan hebt. Als je het opruimen écht goed en gestructureerd wilt aanpakken, maak dan zo’n plan voor jezelf.

Schrijf uit wat je allemaal wilt opruimen en bepaal aan de hand van de tips die je net gelezen hebt in welke volgorde jij het beste kunt gaan opruimen. Dan hoef je vervolgens alleen maar bovenaan te beginnen en voilà… je bent een stuk meer gestructureerd bezig!

Zo, jij kunt van start gaan met opruimen! Stop met uitstellen en ga vandaag nog aan de slag met het opruimen van alle oppervlakten in je huis. Ga daarna aan de slag met de plekken waar je het meeste komt, en zorg dat je de emotionele spullen tot het laatst bewaart. Maak een opruimplan om het helemaal gestructureerd aan te pakken.

Naast weten waar je het beste kunt beginnen met opruimen, heb ik nog veel meer tips voor je om het opruimen slim en goed aan te pakken. Er staat een stappenplan ‘Beginnen met opruimen’ voor je klaar met daarin 8 praktische stappen om jouw opruimproject goed aan te pakken! Dit PDF stappenplan is helemaal gratis voor mijn e-mail abonnees. Meld je aan voor mijn e-mails en je krijgt daarbij direct gratis het stappenplan toegestuurd. Vul het onderstaande formulier in:

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

 

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

2 gedachten over “Waar beginnen met je huis opruimen? 5 slimme tactieken om het goed aan te pakken”

Plaats een reactie