Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Rommel in de garage of schuur opruimen: zo pak je dat aan (6 tips!)


Al máánden staat het op je to do lijst (of op de onzichtbare to do lijst in je hoofd): de garage of de schuur nu écht even goed opruimen. Maar je begint er steeds maar niet aan, of als je begint, kom je zulke oude spullen tegen dat je compleet wordt afgeleid door te spullen zelf. Het is tijd om het écht goed aan te pakken, maar ehhh, hoe eigenlijk?! Ik deel mijn tips met je!

Plan een garage of schuur opruimdag

Als het héél hard nodig is om je garage of schuur op te ruimen, dan gok ik dat dat is omdat hij vol genoeg staat met spullen. Zeg maar gerust: té vol. En dat is niet erg! Maar dat betekent wel dat als je eenmaal begint met opruimen, je waarschijnlijk in eerste instantie alleen maar méér rommel gaat maken. Omdat je die dozen open moet maken en de kasten leeg moet halen. En ook dat is niet erg, maar dat betekent wel dat het niet op gaat schieten om af en toe even een kwartiertje naar de garage te gaan om ‘m op te ruimen.

Plan daarom een dag of dagdeel in om volledig met je garage of schuur aan de slag te gaan. Liefst een dag, dan is de kans groter dat het je echt lukt om die héle schuur op te ruimen en niet midden in de rotzooi te moeten stoppen. Zet dit moment letterlijk in je agenda en zorg dat niets of niemand eroverheen mag plannen. En verzin zelf natuurlijk ook geen smoesjes om het nog even langer uit te stellen… ;-)

De schuur of garage opruimen = héél veel wegdoen

Kijk, ik zie het zo: opruimen is voor mij hetzelfde als bepalen of je het wegdoet of niet. Je vraagt jezelf:

Kan het weg?

Pas als het antwoord nee is, ga je doen wat ik organiseren noem: bepalen wáár je het dan gaat bewaren. Een grote fout die veel mensen maken, is om gelijk met bakjes en doosjes aan te komen zetten en gelijk te gaan nadenken over waar het moet blijven, in plaats van eerst te bepalen of het überhaupt wel moet blijven.

En ja natuurlijk, dat is ook het lastigste. Zeker als het emotionele waarde heeft of als je vergeten was dat je het had en nu opeens állemaal mogelijkheden met dat ene ding ziet.

Maar toch is het wel belangrijk als je écht meer ruimte wilt maken in je garage of schuur. Enne, vind je dit erg lastig? In mijn online cursus Begin jouw opgeruimde leven zit als gratis bonus een Checklist Kan het weg, waarin ondersteunende vragen + uitleg staan om makkelijker en met meer zekerheid te kunnen bepalen wat je gaat wegdoen en wat niet!

De opruim checklist 'Kan het weg?'

Ruim samen op

Als je niet alleen woont, is de kans groot dat de garage of schuur een verzamelplek is van enerzijds losse spullen van één of elk van jullie, en anderzijds spullen die écht van jullie samen zijn. Dan raad ik je aan om ook lekker samen aan de slag te gaan met opruimen.

Als je tijd plant om de garage of schuur op te ruimen, plan dan daarom sámen die tijd in en ga ook samen aan de slag. Dan gaat het sneller, want vele handen maken nou eenmaal licht werk, maar jullie kunnen elkaar ook helpen om knopen door te hakken over wat je wel bewaart en wat niet. (Focus ook op het knopen doorhakken en ga elkaar natuurlijk niet helpen twijfelen.)

Zo zijn jullie het beide eens over wat er weg gaat en wat niet, en kun je écht alle spullen opruimen in plaats van alleen jouw eigen deel.

Begin slim met je garage of schuur opruimen

Als je de schuur of garage gaat opruimen, dan is het verleidelijk om te beginnen met de eerste de beste doos. Of met de doos met emotionele spullen, bijvoorbeeld geërfde spullen, gekregen spullen of spullen uit je jeugd. Maar dat is JUIST niet waar je moet beginnen. Waarom?

Opruimen is keuzes maken en bepalen wat er weg kan. Maar bij emotionele spullen is juist dat het aller lastigste, omdát het die emotionele waarde heeft.

Begin daarom juist bij spullen waarover je heel makkelijk kan beslissen. Bijvoorbeeld de spullen die je “even in de schuur hebt gezet omdat ze toch weg moesten”. Doe die gelijk definitief weg (maak een plek waar de spullen komen te staan die weggaan en zet ze daar) – en maak het zo jezelf steeds een stapje moeilijker wanneer je beter getraind raak in de “Kan het weg”-vraag.

Doe de spullen gelijk écht weg

In een garage of schuur liggen vaak wat grotere spullen om weg te doen. Dingen die eigenlijk al naar de milieustraat hadden mogen gaan, dingen die je al uit je huis hebt gehaald, klusresten (klusafval dus), en noem het maar op. Ik kan je daarom aanraden om de spullen na het opruimen zo snel mogelijk echt helemaal je huis uit te halen, zodat je er vanaf bent en de dingen waarvan je nu hebt besloten dat ze weg mogen, ook echt weg gaan.

Plan je schuur of garage opruim sessie daarom idealiter op de dag dat je terecht kunt bij de milieustraat óf op de dag ervoor, zodat je er de dag erna gelijk vanaf bent. En denk ook gelijk na over hoe je spullen daar gaan komen. Kun je een aanhangwagen lenen of gebruiken of heb je ander vervoer om alles weg te krijgen?

Voorkom deze opruimsessie in de toekomst

Als je garage of schuur weer helemaal netjes is, dan staat je wat mij betreft nog één ding te doen. En dat is: jezelf afvragen hoe het kwam dat het nu een rommel was geworden. Dat kan je namelijk helpen om te voorkomen dat dat in de toekomst weer snel gebeurt.

Had je simpelweg te veel spullen? En kwam dat dan doordat je ze te lang bewaarde, het keuzes maken uitstelde, het verplaatste vanuit je huis of nog een andere manier? Kun je sneller de spullen echt weg doen door een extra prullenbak weg te zetten, of een plek vrij te maken voor spullen die naar de milieustraat moeten?

Had je niet voldoende (handige) plekken om je spullen te organiseren? Wist je niet waar je alles moest laten waardoor het een opeenstapeling werd? Kijk dan of je kunt werken met extra kasten, dozen of opbergbakken om je spullen makkelijk te vinden én weer terug op te bergen na gebruik te maken. Lees ook mijn tips om je huis te organiseren voor meer tips over het bepalen van plekken voor spullen.

Dat waren mijn tips! Wil jij nu écht serieus aan de slag met je garage of schuur opruimen? Of wil je ook je hele huis doen? Dan heb ik nog iets voor je: een PDF stappenplan Beginnen met opruimen! Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt dit stappenplan er gratis bij. Én ik ga je super erg motiveren en inspireren om écht te gaan opruimen. Kom bij de club van 4.000+ enthousiaste e-mail lezers door het formulier hieronder in te vullen:

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

En wil jij naast de garage of schuur ook de rest van je huis aanpakken? Maar weet je niet goed hoe of waar een begin te maken en vind je het lastig om spullen weg te doen? Dan is de 30-dagen Opruim Challenge iets voor jou! Tijdens deze challenge ga je in 30 dagen 30 simpele plekken in huis opruimen.

30-dagen Opruim Challenge

In 30 dagen 30 simpele plekken in huis opruimen zodat je op een laagdrempelige manier ein-de-lijk begint met opruimen én leert om spullen weg te durven doen!

 

 

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie