Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Hulp bij opruimen? Zo ga je wel écht je spullen opruimen [motivatie tips]


Je spullen opruimen: je wéét dat het moet gebeuren, maar tóch doe je het niet. Of je maakt wel een begin, maar daar houdt het dan vaak ook wel bij op. Je stopt er weer mee, het blijft bij een lade, of je raakt gedemotiveerd omdat het zó weer een rommeltje is. Oftewel: je kunt wel wat hulp bij het opruimen gebruiken. Om precies je zijn heb je tijd óf motivatie óf beide nodig. En dat is précies waar ik je mee ga helpen!

Waarom je wel spullen wilt opruimen, maar het niet doet

Ik ben best wel fan van de Konmari methode van Marie Kondo over opruimen, maar er is één ding wat niet echt aan bod komt bij die methode. De Konmari methode legt je uit hoe je kunt opruimen en in veel van deze methode kan ik me heel erg vinden (in dit artikel lees je mijn hele mening) – maar er is één ding wat simpelweg niet aan bod komt.

Opruimen is gewoon weer een extra taak die bij op je planning komt te staan.

En dat betekent dat je niet alleen moet weten HOE je moet opruimen, maar dat je er ook voor moet zorgen dat je aan de slag gaat en DOET. En blijft doen – totdat het klaar is.

En zoals je ongetwijfeld weet, zit er een gróót verschil tussen weten dat je iets wilt doen, en het DOEN.

Denk maar eens na over iets wat je nog wil of moet doen, maar wat je nog niet gedaan hebt. Je wéét hoe het moet – en toch doe je het niet. Oftewel, je stelt het uit.

Weten hoe het moet, maar het niet doen, kan veel oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen doordat:

  • Je belemmerende of negatieve gedachten hebt (‘ik kan het toch niet’)
  • Je niet gemotiveerd bent om aan de slag te gaan
  • Je niet voldoende energie hebt
  • Je geen tijd ervoor maakt
  • Je steeds afgeleid wordt als je begint

Hulp bij opruimen: 6 tips om écht aan de slag te gaan met spullen opruimen

Maar hoe verander je dat dan? Wat kun je doen aan die gedachten? Hoe ga je wel DOEN, en wel tijd maken? Hoe raak je gemotiveerd om je spullen op te ruimen? Wees je eigen hulp bij opruimen. Tijd voor mijn tips!

Weet waarom je spullen wilt opruimen

Denk eens terug aan iets wat je in het verleden gedaan hebt en waar je SUPER trots op was. Een diploma dat je haalde, een baan die je kreeg, een promotie die je maakte, een sportprestatie, of iets gaafs wat je deed of bereikte met een hobby… Meestal was je heel blij dat je het bereikt had, omdat je wist dat je dat wilde bereiken. Je had een doel – of dat nou opgeschreven was of niet – en je werkte er naartoe.

Dat doel motiveert dan om aan de slag te gaan. Als je even weinig zin hebt om te studeren of sporten, dan kan je doel (en de reden waarom je dat doel graag wil bereiken) je motiveren om tóch aan de slag te gaan.

Bedenk eens waarom jij je spullen op wilt ruimen. En dan de échte reden. “Omdat het hoog nodig is”, denk je misschien, maar is dat echt de reden?

Is het omdat je je schaamt en je huis niet goed meer aan anderen durft te laten zien? Is het omdat je veel te lang moet zoeken naar de spullen die je nodig hebt? Is het omdat je stress ervaart van al die veel-te-volle kasten? Is het omdat je het verliezen van iemand dierbaars wilt afsluiten door de geërfde spullen te doorlopen? De échte reden dat je graag wilt opruimen is voor iedereen anders – en het is heel waardevol om te weten wat jouw reden is als je gemotiveerd wilt zijn om aan de slag te gaan.

Zorg voor een goede opruim mindset

Je “mindset” is niets meer dan je gedachtenpatroon. Hoe jij over dingen denkt. En in dit geval dus: hoe jij over opruimen denkt. Vraag jezelf eens af welke gedachten bij jou opkomen als je denkt aan jouw opruimproject.

Denk je misschien:

“Ik ben toch niet goed in opruimen”

“Ik kan geen keuzes maken”

“Ik ben nou eenmaal een rommelkont”

“Ik heb geen opruim vaardigheden”

“Ik bewaar gewoon graag spullen”

Dan heb ik slecht én goed nieuws voor je.

Het slechte nieuws is dat die gedachten je zo maar eens dwars kunnen zitten bij het opruimen. Als je al dénkt dat je slecht bent in opruimen – dan werkt dat natuurlijk niet heel motiverend. Denk je dat topsporters wedstrijden winnen door te denken “Ik ben niet zo heel goed in sport”?! 

Het goede nieuws is dat je je gedachten kunt veranderen. Stap één naar die verandering is je SUPER bewust zijn van wat je denkt. Want als je jezelf betrapt op die gedachtes, kun je ook iets anders gaan denken. En nee, niet opeens: “Ik ben geweldig goed in spullen weg doen”. Dat geloof je dan zelf hoogstwaarschijnlijk toch niet. Maar misschien wel “Ik kan vandaag best X opruimen” of “Ik kan vandaag best X spullen wegdoen”.

In Begin jouw opgeruimde leven zit een uitgebreide les over je opruim mindset. Als je jezelf betrapt op zulke gedachten en daardoor steeds maar niet aan de slag gaat kan dit het zo veel makkelijker maken.

Wees je eigen hulp bij opruimen: maak een plan van aanpak

Als je spullen wilt gaan opruimen, dan is het heel verleidelijk om willekeurig een kast open te trekken en maar gewoon aan de slag te gaan. Elke kast die je opruimt, is weer een stap dichterbij het voltooien van je opruimproject, toch?!

Ja, dat is waar.

Maar wat als je drie weken later in een andere kast ongeveer hetzelfde tegenkomt als dat wat je nu gaat opruimen? Wat als die kast op zolder straks opgeruimd is, maar die in de woonkamer nog een rommel is? Wat als je halverwege de kast moet stoppen – omdat je weg moet – en de rommel alleen maar groter is geworden?

Dat voorkom je door een plan te maken voor wanneer je gaat opruimen en in welke volgorde. Denk eens na over:

  • Wanneer je tijd gaat maken om op te ruimen
  • Wat je allemaal op wilt ruimen
  • In welke volgorde je alles op wilt ruimen

En maak daarvan een plan! In Begin jouw opgeruimde leven neem ik je daar stap voor stap in mee aan de hand van de 200+ spullen lijst. Maar je kunt ook zelf een start maken door een lijst te maken van je spullen, te bepalen wanneer je tijd hebt om op te ruimen, en op basis daarvan een plan te maken! En in dit artikel vind je ook mijn tips om te bepalen waar je het beste kunt beginnen.

Zorg voor energie om je spullen op te ruimen

Heb je het gevoel dat je vaak te moe of futloos bent om aan de slag te gaan met opruimen? Dan is je energielevel wellicht te laag op momenten dat je aan de slag wilt gaan. Je energielevel wordt in basis bepaald door 4 onderdelen:

  • Voldoende slapen
  • Voldoende gezond eten
  • Voldoende bewegen
  • Voldoende rust en ontspanning

Kom je in één van deze gebieden wat tekort, dan daalt je energielevel en ben je sneller ongemotiveerd. Als je merkt dat je weinig energie hebt, vraag jezelf dan eens af op welk van deze gebieden je kunt verbeteren om je energielevel weer op te krikken!

Heb een werkwijze om het opruimen vol te houden

Eén keer je hele huis opruimen is pas het begin. Want als je het daarna niet bijhoudt, kun je een jaar later weer helemaal opnieuw beginnen. Terwijl als je het wél bijhoudt, je huis vanaf dat moment gewoon altijd opgeruimd blijft.

De basis om het bij te houden, is een vaste plek voor alles hebben. Als alles een vaste plek heeft, dan kun je spullen altijd gemakkelijk terugleggen op die plek.

Komt er iets nieuws bij? Bepaal ook dan direct een vaste plek ervoor. Of heb een plek waar je deze spullen tijdelijk weglegt totdat je een vaste plek hebt bepaald – en ruim die plek dan vervolgens wekelijks op. Hulp bij opruimen heb je niet nodig, want het BLIJFT opgeruimd!

Extra hulp bij opruimen met Begin jouw opgeruimde leven

Wil je NOG meer motivatie en een stok achter de deur om van jouw opruimproject een succes te maken? Maar wil je het wel graag helemaal ZELF doen? Dan is de online cursus Begin jouw opgeruimde leven voor jouw gemaakt!

Zo zei cursist Marjan:

 Ik voel me geïnspireerd tijdens het opruimen. Jij bent het stemmetje in mijn hoofd die zegt; “volhouden, je bent goed bezig Marjan!” Mijn dochter durft weer vriendinnen uit te nodigen, dit heeft mij de moed gegeven om door te gaan en haar ook te ondersteunen met opruimen en weg doen van spullen……zij ziet nu de waarden van vriendschappen ten opzichten van spullen. Ik ga ook weer mensen durven uit te nodigen thuis, dan hoef ik niet steeds de deur uit naar anderen. Meer tijdwinst en meer gezelligheid thuis.

Ik wil jou heel graag ook inspireren en motiveren om nu écht aan de slag te gaan! Lees alles over Begin jouw opgeruimde leven op de pagina:

 

En wil je gelijk een voorproefje en extra tips om aan de slag te gaan? Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt GRATIS het PDF stappenplan beginnen met opruimen erbij. Vul het formulier in:

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

 

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie