Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Wat ga jij het komende schooljaar bereiken? [Doelen voor school stellen]


Begin je aan een nieuw schooljaar of zit je er middenin? En wil je aan de slag met doelen voor school stellen? Of móét je vanuit school aan de slag met doelen stellen? Je bent hier op het goede adres! Ik stel héél graag doelen, zowel persoonlijk, als voor school of werk. En ik deel mijn tips!

Bedenk wat voor doelen je zou willen bereiken

Een doel is een mijlpaal in de verte die je zou willen bereiken. Maar heb je al eens nagedacht over wat je eigenlijk zou willen bereiken? Wat wil je? Zelfs als je doelen moet stellen is dit super waardevol om over na te denken. Het geeft je namelijk een idee van waar je alles voor doet, en het helpt je om te bepalen wat er belangrijk is. Als jij graag een baan in een bepaald vakgebied wilt, dan is het nuttig om te solliciteren naar bijbanen in de richting van dat vakgebied. En misschien minder nuttig om een cursus te volgen over een totaal ander onderwerp.

Houd je doelen voor school simpel

Misschien heb je hele grote dromen die je waar wilt maken, die enorm ver weg lijken. Maar toch kun je dan nadenken: hoe kan ik dit schooljaar dichterbij het waarmaken van mijn droom komen? Als je bijvoorbeeld droomt over werken in een bepaald vakgebied, dan is een heel simpel, concreet doel: een bijbaan vinden in dat vakgebied. Denk dus aan dingen die bijdragen aan het waarmaken van die uiteindelijke droom, of die ervoor zorgen dat je net even wat meer zin hebt om ’s ochtends je bed uit te komen. Een jaar vooruitkijken is een stuk makkelijker dan 10 jaar en op deze manier kun je ook beter een oogje houden op of je je doel(en) gaat behalen of niet.

Waar moet je dan aan denken bij doelen voor school?

Bedenk wat je het komende jaar kunt of wilt bereiken. Een aantal ideeën:

 • Het meest voor de hand liggend is natuurlijk het halen van een schooljaar, propedeuse of diploma! Of misschien het volgen van een extra cursus buiten werktijd?
 • Wil je een eigen bedrijf beginnen, schrijf het komende jaar een plan of strategie, regel startkapitaal of volg een cursus ondernemen.
 • Zit je in de creatieve sector, probeer dan je portfolio uit te breiden met verschillende klussen, opdrachten of werken.
 • Maak een lijst van goede gewoontes die je het komende jaar wil oppakken.
 • Wil je graag je CV wat verder invullen, neem je dan voor om dit jaar een mooie (bij)baan in jouw vakgebied te vinden, vrijwilligerswerk te doen dat erop aansluit of om bijvoorbeeld een zomerstage te vinden. Hier vind je nog veel meer ideeën!
 • Wil je heel graag iets met schrijven gaan doen, stel jezelf de uitdaging om komend jaar een boek te schrijven. Dit boek helpt je op weg.
 • Wil je voor langere tijd naar het buitenland, bijvoorbeeld voor een stage of reis, neem het komende jaar om alles uit te zoeken, te plannen en natuurlijk te boeken!
 • Wil je een hobby beter onder de knie krijgen, zoals het bespelen van een muziekinstrument, fotografie, acteren, visagie of iets anders, neem je dan voor om lessen te nemen, vaak te oefenen, een cursus te volgen of een certificaat te behalen.
 • Wil je al heel lang iets doen maar durf je de knoop niet door te hakken, geef jezelf dan het komende jaar om je erop voor te bereiden en doe het voor de zomer!

Stel deadlines voor je school doelen

Nu je hebt bedacht wat je doel is (of doelen), kun je concreet gaan denken hoe je dat wilt bereiken. Dat doe je met deadlines! Vergeet niet dat het al bijna september is, terwijl de zomervakantie rond 1 juli begint. Je hebt dus ongeveer 10 maanden om je doelen te bereiken, wil je in juli net als de rest van Nederland kunnen genieten van het feit dat het behaald is!

Het stellen van deadlines kan heel simpel zijn. Als je je portfolio wil uitbreiden met 10 opdrachten, moet je vanaf nu elke maand een opdracht toevoegen. Maar wat als je een reis wil maken? Ook dan kun je doelen stellen, bijvoorbeeld voor het bedenken van je bestemming(en), het regelen van de nodige visums, het halen van inentingen, het doorlezen van reisgidsen en het maken van een lijst met must-see plekken. En dan heb ik het nog niet eens over geld sparen! Bedenk hoeveel geld je nog nodig hebt voor jou droomreis, deel het door 10 en dan heb je het bedrag wat je de komende tijd elke maand moet sparen.

Deel het schooljaar dus in in 10 maanden en bekijk wat je per maand moet doen om je doel te behalen. Zo wordt elk doel haalbaar en kun je het hele jaar in de gaten houden of je nog op schema ligt!

Wil je echt tot in detail je schooljaar plannen?

De bovenstaande tips helpen je op weg als je een doel wilt bepalen voor dit schooljaar en een plan wilt maken om het te bereiken. In het e-book Plan jouw jaar heb ik deze stappen in nog veel meer detail uitgewerkt. Je leest daarin precies HOE je jouw jaar op zo’n manier plant, dat je je doelen gaat behalen en gedurende het jaar heel gemotiveerd blijft om ermee bezig te zijn. Ook help ik je op een super praktische manier om een SMART doel te stellen.

Wil je weten of dit iets voor jou is? Lees meer op de e-book pagina:

 

Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang gratis het werkblad smart doelen stellen

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het stellen van doelen voor school? Meld je dan aan voor mijn e-mails via het onderstaande formulier, en je ontvangt er gratis mijn werkblad SMART doelen stellen bij!

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

 

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

13 gedachten over “Wat ga jij het komende schooljaar bereiken? [Doelen voor school stellen]”

 1. Handige blogpost :) zelf werk ik niet echt meer met doelen, want ik verwaarloos ze altijd na een tijdje weer. Dit jaar begin ik met studeren, dus ik laat alles gewoon over me heen komen, haha!

  Beantwoorden
  • Ja da’s de valkuil inderdaad… Groot ergens ophangen & tegen anderen vertellen zou ik zeggen ;-) Maar voor een nieuwe studie is het inderdaad goed om het gewoon over je heen te laten komen en dan komt het vast goed!

   Beantwoorden
 2. Handige tips! Zelf heb ik meerdere doelen voor dit schooljaar: het opstarten van mijn eigen bedrijf en het halen van mijn master. Hopelijk gaat het allebei lukken!

  Beantwoorden
 3. Dit jaar wil ik vooral trouw blijven aan mezelf en mezelf nog beter ontwikkelen. Natuurlijk ook dit jaar halen, maar ik wil vooral veel van mezelf leren en vooral heel veel genieten

  Beantwoorden
 4. Leuk artikel! Helemaal mee eens dat je dingen moet plannen en deadlines moet stellen wanneer je voor iets wilt gaan. Ik wil dit jaar ontzettend graag een paar maanden naar New York gaan om daar te werken! Hopelijk krijg ik het voor elkaar. :)

  Beantwoorden
 5. Slim om het in te delen per maand, dan is alles wat overzichtelijker. Wel balen dat het schooljaar weer begint, ik had best nog even vakantie willen hebben. Succes vast met de eerste week! Mijn uiteindelijke doel dit jaar is om mijn diploma te halen! :)

  Beantwoorden

Plaats een reactie