Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

In 4 stappen beter met je geld omgaan


Vliegt jouw geld de laatste tijd sneller je portemonnee uit dan je zou willen? Wil je een zakcentje bewaren voor de steeds dichterbij komende dure decembermaand? Met deze stappen verdwijnt het gat in de hand en stijgt het saldo van je spaarrekening…

Tip! Neem jezelf voor om elke week 1 van deze vier stappen uit te voeren, en je komt in 4 weken tot een beter uitgavenpatroon :-).

1. Stel een doel

Wat wil je straks met je gespaarde geld gaan doen? Wil je graag een buffer opbouwen, een mooie tas kopen, een nieuwe eettafel aanschaffen of misschien wel een mooie reis maken? Bedenk waarom je geld wil sparen en hoeveel geld je daarvoor moet gaan sparen. Maak het helemaal concreet door ook te benoemen binnen welke periode je dat geld bij elkaar gespaard wil hebben, en dus hoeveel euro je per maand opzij moet gaan zetten.

2. Houd bij wat je uitgaven en inkomsten zijn

Een beeld krijgen van hoeveel je per maand kunt sparen krijg je alleen als je weet wat je inkomsten zijn, hoeveel je minimaal kwijt bent aan vaste lasten en wat je nu gemiddeld per maand uitgeeft. Dat overzicht krijg je alleen maar door bij te houden waar je geld naartoe gaat, dus doe dat ook! In deze blogpost geef ik daarvoor een aantal tips.

3. Bespaar op vaste lasten

Nu je een overzicht hebt van waar je geld naartoe gaat, is het tijd om te bekijken waar je op kunt besparen. Het makkelijkst is om te kijken naar vaste lasten waar je eigenlijk onnodig geld aan uitgeeft, zoals een televisiegids waar je niet in kijkt, een sportabonnement waar je geen gebruik van maakt of die 5 GB internet op je telefoon waar je er maar 3 van gebruikt. Zeg alles op, dan bespaar je al zonder dat je iets mist.

4. Bespaar op variabele uitgaven

Al het geld dat niet aan vaste lasten op gaat, geef je uit aan dingen waar je niet elke maand een vast bedrag voor betaalt, dus daar valt ook gemakkelijk op te besparen. Natuurlijk moet je sommige uitgaven doen, zoals boodschappen, maar misschien ook aan apparatuur die aan vervanging toe is of een nieuwe winterjas. Alsnog blijven er dan waarschijnlijk een heleboel dingen over waar je niet per se geld aan uit hoeft te geven. Zo bespaar je daarop:

 • Maak een lijst van je slechte ‘gewoontes’, zoals dat kopje koffie elke ochtend op het station. Bedenk hoe je die gewoontes aan kunt passen, zodat je er geld op kunt besparen. Neem bijvoorbeeld zelf koffie mee in een thermosmok, dan kun je goedkoop genieten van koffie in de trein.
 • Wil je geld uitgeven aan iets wat je niet per se nodig hebt, zoals die ene leuke top? Geef jezelf 2 weken bedenktijd. Wil je de top nog steeds? Dan pas mag je hem aanschaffen.

Andere handige tips om geld te besparen vind je in deze blogpost.

Zou jij wel wat meer geld kunnen besparen?

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

24 gedachten over “In 4 stappen beter met je geld omgaan”

 1. Altijd handig die reminders, ik ben van mijzelf een goede spaarder. Heb altijd al lijstjes gemaakt om te kijken waar me centjes heen gingen. Ik leef zelf met direct vaste lasten wegzetten en direct sparen en geef mijzelf zeg maar zakgeld. 1 bepaald bedrag en op is op..

  Beantwoorden
 2. Handige tips! Ik merk dat ik geen idee heb van wat ik variabel uitgeef. Dit ga ik beter in kaart brengen en ik hoop dat het dan beter gaat en ik leuke dingen ervan kan doen/kopen.

  Beantwoorden
 3. Goede tips! Ik winkel nog al graag en dan is het best moeilijk om je in te houden. Ik doe het wel, maar het kost me wel moeite. Ik heb toevallig pas een spaardoel voor mezelf gesteld. Vanaf dat moment gaat het wel makkelijker om op mijn uitgaven te letten.

  Beantwoorden
 4. Fijn artikel waar ik zeker wat aan heb. Heb geen vast inkomen maar wel een huis met alle extra’s dus zeker wel fijn om er weer even stil bij te staan. En ook ik heb echt een doel nodig om te sparen dan gaat het best wel goed :)

  Beantwoorden
 5. Ik wil heel graag geld sparen voor een mooie Macbook-laptop , maar ik vind het lastig om inzicht te krijgen in mijn inkomsten en uitgaven omdat ik het ruimtelijk inzicht mis dat zo belangrijk is bij het rekenen met geld. Deze tips en je andere artikelen ga ik in ieder geval gebruiken om het stapsgewijs aan te pakken!

  Beantwoorden
  • Ah dat is lastig inderdaad! Misschien een idee om het ergens bij te houden? Ik pin ook zoveel mogelijk, dan weet ik achteraf nog waar m’n geld naartoe is gegaan ;-)

   Beantwoorden
 6. Hele handige tips! Ik hield eerst ook een lijstje van mijn in-en uitgaven bij. Zo kom je er toch wel echt achter dat je veel meer geld aan onnodige dingen uitgeeft dan je zelf verwacht! Ben weer met dat lijstje gestopt maar je blogpost is toch wel een mooie reminder om er weer mee te beginnen:)

  Beantwoorden

Plaats een reactie