Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Tips om geld te besparen


Wil je een uitgave doen waar je zo 1 2 3 het geld niet voor hebt? Een vakantie, een buitenlandse stage, een auto misschien? Of is het bedrag op je spaarrekening lager dan je zou willen? Dan is het tijd om te gaan sparen. Maar hoe doe je dat, geld besparen? Ondanks dat het voor iedereen anders is wat en waar je op kunt besparen, geef ik vandaag 8 algemene tips.

Houd een huishoudboekje bij

Tip nummer 1: hou bij wat je uitgeeft en wat er in komt! Dan weet je meteen waar dat gat in je hand precies zit (of niet). Als je weet hoeveel je uitgeeft en waaraan, kun je kijken waarop je kunt besparen. En of er niet meer uitgaat dan er in komt.

Verlaag je vaste lasten

Dus jij houdt netjes bij wat je uitgeeft? Kijk dan eens naar wat je vaste lasten zijn: wat betaal je elke maand zonder dat je het door hebt? Dat is niet alleen je huur en je verzekeringen, maar ook je telefoonabonnement, creditcardkosten, sportabonnementen en alle andere abonnementen die je hebt (in feite zelfs als je ze in één keer hebt betaald). Gebruik je je creditcard wel eens? Lees je dat tijdschrift? Zeg alles op waar je geen gebruik van maakt en kijk of je bijvoorbeeld niet ergens goedkoper een creditcard of telefoonabonnement kan nemen.

Neem je eten mee

Je herkent het vast wel: honger, maar geen eten (meer). En je bent voorlopig nog niet thuis… Een broodje en een koffie dan maar. 4 euro. Lekkerder dan je eigen prakje meenemen natuurlijk, maar tel eens op hoeveel geld je wel niet uitgeeft aan “even snel wat eten”…

Hier vind je tips voor (gezonde) meeneemlunches!

Maak een lijstje

Dat je niet naar de supermarkt moet gaan als je honger hebt snap je zelf vast ook wel. Maar zonder lijstje gaan, is ook niet heel slim. Want dan kom je straks thuis met de halve groenteafdeling en die blijft echt geen weken goed. Zit je dan met je zwarte avocado, beschimmelde paprika en bruine appels… Dit geldt trouwens ook voor shoppen. Bedenk wat je graag nog zou willen en zorg dat je niet met je 27e vestje of 18e paar sneakers thuis komt.

Stel een doel

Waarom bespaar je geld? Als je dat met een doel in je hoofd doet geeft dat waarschijnlijk motivatie om ook echt minder uit te geven. Bedenk wat je met het gespaarde geld wil doen (bijvoorbeeld op vakantie gaan) en hoeveel geld je daarvoor wil sparen (bijvoorbeeld 1000 euro). En als je je inkomsten en uitgaven bijhoudt kun je ook mooi zien hoe ver je al bent.

Bespaar op wat voor jou minder belangrijk is

Misschien vind jij het heel belangrijk om elke donderdag een drankje met vriendinnen te kunnen doen. Of hecht je er veel waarde aan om elke maand uit eten te gaan. Vind je dat je niet moet besparen op gezond eten. Dat kan! Bespaar op dingen die voor jou niet zo belangrijk zijn. Blijf geen sportkleding kopen als je toch niet naar de sportschool gaat of investeer niet in een televisie als je toch altijd op je laptop series kijkt.

Houd een “No buy maand”

Geef een hele maand lang niets uit aan dingen die je niet per se nodig hebt. Je mag dus wel gewoon boodschappen doen, maar bij dat jurkje, die koffie bij de Starbucks en dat notitieboekje moet je toch echt de andere kant op kijken. Wedden dat je na deze maand ook veel minder behoefte hebt om allerlei onzin te kopen? En je je veel bewuster bent van hoeveel geld je wel niet aan onzin uitgeeft?

Zorg voor meer inkomsten

Als je tijd over hebt kun je kijken naar manieren om je inkomsten te verhogen. Verkoop je oude kleding en boeken, doe wat klusjes bij je oom, ga creatief aan de slag en verkoop dat, kijk of je wat meer uren kan maken op je werk of zoek misschien zelfs een extra bijbaantje.

Hoe spaar jij geld?

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

8 gedachten over “Tips om geld te besparen”

  1. Goede tips! Confronterend om te lezen haha, want bijv. een huishoudboekje wil ik al een jaar gaan bijhouden en ik koop maar al te vaak een koffietje op het station. Hopelijk heb je me geïnspireerd om het nu aan te pakken haha :D

    Beantwoorden
  2. Wat een goede tips! Ik merk dat bij ons vooral het uit eten gaan en dagjes weg gaan de grootste kosten posten zijn, hier kan zeker op bespaard worden.

    Beantwoorden

Plaats een reactie