Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Wat denkers kunnen leren van doeners (+ tips!)


Ik schreef laatst al over verschillende leertypes en dit is een soort vervolg hierop. Er is geen ideaal leertype: iedereen is gewoon anders. En daarom kun je best wat leren van mensen die anders zijn dan jij. Vandaag: waarom denkers soms best wat kunnen leren van doeners. En de beslissers en dromers trouwens ook (check hier wat jij bent). Inclusief tips!

Wat minder twijfelen

Als je, net als ik, een denker bent, dan weeg je waarschijnlijk altijd alle opties zorgvuldig af voordat je een keuze maakt. Het voordeel is dat je vaak de juiste keuzes maakt, het nadeel is dat het vaak nogal lang duurt voordat je beslist. Je staat uren in de paskamer te dubben over wat je wel en niet neemt en bent altijd de laatste van de groep die in het restaurant beslist wat te bestellen.
Tip: wees niet bang om te kiezen, volg je gevoel en kies wat het eerst in je opkwam. Een andere keuze is niet meteen fout!

Niet blijven hangen in het oude vertrouwde

Vind je het moeilijk om los te laten? Om eens iets anders dan anders te doen? Om iets nieuws te proberen en in het diepe te springen? Om iets te doen, waarvan je niet weet of het gaat lukken? Dan ben je duidelijk geen doener! Doeners proberen graag dingen uit en nemen risico’s. Dat maakt dat ze anderen motiveren en enthousiasmeren.
Tip: doe eens iets nieuws! Of pak de dingen die je nu al doet eens anders aan.

Op de voorgrond treden

Als denker ben je waarschijnlijk niet super spontaan, kijk je altijd de kat uit de boom en laat je liever een ander aan het woord. Prima, maar daarmee laat je jezelf wel makkelijk overschaduwen. En dat is nergens voor nodig! Op papier kun je misschien toveren, maar je wil jezelf toch ook “on the spot” kunnen laten zien? Het is mij al te vaak verteld en het blijft lastig, maar wees trots op wat je weet en kan en wees niet bang om daarover te vertellen.
Tip: dwing jezelf om op de voorgrond te treden. Word ergens voorzitter van, word lid van een debatclub of presenteer iets. Eng maar zeer effectief.

Spontaan zijn

Hoe je nieuwe mensen ontmoet? Daar is maar een antwoord op: gewoon op ze afstappen en een praatje beginnen. Voor doeners een fluitje van een cent en geen probleem, maar jij denkt waarschijnlijk: wat moet ik dan zeggen? Wat als hij of zij niet met mij wil praten? Wat denkt hij of zij wel niet? Wat als…
Tip: er is maar een tip en dat is gewoon doen. Weiger gedachten als hierboven te hebben door niet te wachten maar meteen op mensen af te stappen!

Experimenteer en probeer

Denkers staan erom bekend hele logische ideeën te bedenken die niet per se heel praktisch zijn. Je kijkt uitgebreid naar theorie en onderzoek maar probeert, experimenteert of implementeert in mindere mate. Durf je ideeën te testen, durf te experimenten en te proberen. Wat dat maakt dat je uiteindelijk een logisch en praktisch idee hebt. Een briljante combo!
Tip: test je ideeën! Kijk wat anderen ervan vinden of voer ze uit voor een klein deel van je doelgroep. Bekijk het resultaat en verbeter je idee waar nodig.

Durf!

Wat maakt dat jij geen doener bent? Waarschijnlijk wil je niet falen of wil je jezelf niet belachelijk maken. Je probeert niet snel iets nieuws, hebt geen enorm hoog zelfvertrouwen en wellicht vertrouw je anderen ook niet snel. Dat maakt dat je waarschijnlijk niet naïef bent, maar wel een beetje angstig en serieus. Ook ik moet er aan geloven: niet zo bang zijn en gewoon doen!
Tip: neem het allemaal eens wat minder serieus en relativeer alles. Het leven is een feest dus what are you waiting for?

Nou, ik weet wat me te doen staat… Een hele uitdaging, that is ;-). Kun jij iets leren van deze tips?

Voor dit artikel maakte ik gebruik van informatie van Narrare.

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

2 gedachten over “Wat denkers kunnen leren van doeners (+ tips!)”

Reacties zijn gesloten.