Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Opstartproblemen na de vakantie? Zo kom je terug in het ritme!


Soms heb ik wat opstartproblemen na de vakantie en moeite om terug in mijn productieve ritme te komen. In dit blogartikel deel ik wat mij altijd helpt om na een vakantie weer uit een dip en terug in het ritme te komen!

Op het moment dat ik dit schrijf ben ik net een dag terug uit het mooie Valencia. Ik was er een week op vakantie met mijn vriend. Nu ben ik weer terug in Nederland, en merk ik dat ik moe ben, een dip heb en moeite heb om terug in mijn productieve ritme te komen. Deze blogpost is dan ook tegelijkertijd een goede herinnering en motivatie voor mezelf om het ritme weer op te pakken!

Start met het oppakken van kleine taken

Om weer productiever te worden en uit de na-de-vakantie-dip te komen, begin ik graag met het oppakken van allerlei kleine taken die er na de vakantie op mij liggen te wachten. Dit zodat het gevoel krijg weer goed bezig te zijn, wat me motiveert om meer dingen op te pakken.

Dat is ook de reden dat ik na mijn vakantie graag snel mijn koffer uitpak: het is een eerste stap in het weer terug organiseren van mijn omgeving thuis. Verder heb ik bijvoorbeeld vandaag een rekening van de zorgverzekering die nog open stond betaald en mijn mailbox verwerkt. Kleine dingen waarmee ik over mijn opstartproblemen heen kom en weer actief word.

Test dit ook uit! Bedenk welke kleine taken bij jou weer voor orde kunnen zorgen en pak deze op.

Schrijf je dip van je af

Het geeft mij altijd rust om mijn gedachten van me af te schrijven. Zo kan ik ordenen waarom ik het gevoel heb opstartproblemen na de vakantie te hebben en achterhalen wat ik daaraan kan doen. Vragen die ik mezelf daarbij stel zijn bijvoorbeeld:

 • Waarom heb ik het gevoel niet goed in een ritme te zitten?
 • Wat gaat er nog niet zoals ik wil?
 • Wat voelt er niet goed?
 • Hoe kan ik dit aanpakken?
 • Wat is het eerste ding dat ik kan doen om het beter te maken?

Is het een warboel aan ideeën en gedachten in je hoofd? Pak een leeg document erbij en schrijf jouw gedachten van je af. Hoe ga jij weer orde scheppen en in dat ritme komen? Je zult merken dat als je het opschrijft, je snel een goed plan krijgt.

Ga weer gezond leven na de vakantie

Op vakantie let ik eigenlijk gewoon totaal niet op hoe gezond ik eet. Omdat ik dan toch totaal uit ritme leef merk ik daar de effecten niet echt van, maar nu terug bij thuiskomst merk ik het wel heel erg. Door het ongezonde eten is mijn energielevel stukken lager dan het kan zijn. En dat draagt ongetwijfeld bij aan de opstartproblemen.

Ik ben daarom stap voor stap weer begonnen met maken van gezondere keuzes. Lees hier wat ik versta onder gezond eten. Ik eet daarbij niet gelijk 100% ‘gezond’, maar ik maak wel weer steeds meer gezonde keuzes.

Eet jij ook altijd minder gezond tijdens de vakantie? Bedenk hoe jij weer terug kunt komen bij je gezonde levensstijl. Pak het stap voor stap aan: ga bijvoorbeeld gelijk over op een gezond ontbijt, maar geniet nog van een lekkere maar iets minder gezonde lunch bijvoorbeeld.

Opstartproblemen aanpakken met een planning

Voor sommigen werkt het totaal niet zo, maar ik functioneer niet heel goed zonder planning. Als ik geen plan of doel voor mijn dag heb bedacht, dan is het heel verleidelijk om mijn tijd te verdoen met tv kijken en door social media scrollen. Hoewel dat heel leuk kan zijn, zijn het twee activiteiten die me absoluut niets opleveren.

Een concreet plan voor wat ik wil doen motiveert me om aan de slag te gaan. Al zijn het maar een paar taken die ik voor het slapengaan op papier schrijf.

Werkt het bij jou ook zo? Bedenk je wat jij vandaag of morgen kunt doen om in het ritme te komen. Moet er nog opgeruimd worden? Wil je andere dingen oppakken? Maak een planning voor jezelf en schrijf de belangrijkste taken op. Hier lees je meer over het maken van een planning.

Niet alles gelijk moeten

Hoewel ik graag de draad wil oppakken, vind ik het ook oké om te denken: niet alles hoeft gelijk perfect te zijn. Niet alles hoeft weer gelijk perfect schoon en opgeruimd te zijn. Ik hoef niet gelijk weer mega gezond te eten. Ik hoef niet gelijk 1000 dingen te doen. Het mag ook steeds iets beter gaan. Zolang er vooruitgang in zit, is dat goed.

Ik kan last hebben van opstartproblemen na de vakantie als ik té veel moet van mezelf. Als de omslag te groot is. Een beetje relaxed doen helpt dan veel.

Moet jij veel van jezelf na de vakantie? Bedenk eens of jij jezelf forceert om dingen te doen, die eigenlijk helemaal niet per se moeten. En stop met het hebben van die vervelende gedachten!

Opstartproblemen? Stop met uitstellen

Ik heb vandaag ook al vaak op social media en YouTube gekeken, waarmee ik eigenlijk heb uitgesteld om de draad weer op te pakken. Ik ga daar bij deze nu mee stoppen, want dit uitstelgedrag brengt me niet verder.

Voor de taken die ik eigenlijk vandaag wilde doen, heb ik niet voldoende energie, merk ik. In plaats van het te blijven forceren, ben ik daarom begonnen met kleinere taken die ik ook nog wilde doen en die me snel weer een goed en productief gevoel geven (zie ook de eerste tip :-) ).

Dit helpt mij op dit moment goed om mijn uitstelgedrag aan te pakken. Soms werkt juist een andere tactiek beter: slik de kikker. Wat ‘slik de kikker’ is? Als je eerst een kikker eet op een dag, dan valt alles wat daarna komt mee. Oftewel: als je eerst het allervervelendste klusje doet, dan ben je daar vanaf.

Ben jij aan het uitstellen? Denk dan na over welke tactiek jou kan helpen om je uitstelgedrag aan te pakken. Meer tips over hoe ik omga met uitstelgedrag lees je in dit artikel.

Pak je goede gewoontes weer op na de vakantie

De reden dat ik vakantie zo fijn vind, is doordat het me even uit mijn vaste ritme haalt en ik hierdoor nieuwe ervaringen opdoe en rust pak. Maar na de vakantie vind ik het fijn om juist dat ritme wel weer op te pakken, omdat het me een goed, energiek en productief gevoel geeft.

Gewoontes zijn een belangrijk onderdeel van dat ritme. De kleine dingen die ik elke dag doe die mij een goed gevoel geven. Bijvoorbeeld:

 • Op tijd opstaan (en weer gaan slapen)
 • Mediteren
 • Op (redelijk) vaste tijdstippen eten
 • Rotzooi gelijk opruimen
 • 1 ding tegelijk doen
 • Werken volgens een planning

Al deze dingen heb ik tijdens mijn vakantie niet of nauwelijks gedaan en moet ik dus echt weer oppakken. Mijn doel is om deze gewoontes de komende dagen één voor één weer allemaal op te pakken. Ik moet niet alles tegelijk van mezelf, maar beetje bij beetje ga ik dit wel weer doen om me goed en productief te voelen.

Behoefte aan ritme? Denk eens na over welke vaste gewoontes in jouw ritme zitten, die jou een goed gevoel geven over jezelf, en pak deze een voor een weer terug op na je vakantie.

Opstartproblemen na de vakantie? Zorg voor meer rust in je hoofd

Heb je veel last van chaos en drukte in je hoofd na je vakantie? Als je je aanmeldt voor mijn e-mails, dan ontvang je daar gratis mijn checklist met tips voor meer rust in je hoofd bij. Vul daarvoor het onderstaande formulier in!

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Mevrouw Structuur en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

4 gedachten over “Opstartproblemen na de vakantie? Zo kom je terug in het ritme!”

  • Ja voor mij werkt dat echt altijd heel goed! Doordat je het opschrijft ben je je er bewuster van en ik ga dan ook altijd gelijk nadenken over oplossingen. Hopelijk werkt het voor jou ook zo :-)

   Beantwoorden
 1. Fijne tips allemaal, ik ga een aantal zeker proberen toe te passen in mijn leven. Ik zeg proberen want dat is mijn grote probleem: uitstellen. Ik plan heel veel, ben fan van lijstjes en bullet journals maar heel veel gebeurt niet omdat ik toch weer verzand in mijn oude gedrag, heel frustrerend…
  Heb je daar tips voor, of misschien al eens iets over geschreven (ik volg je nog niet heel lang)
  Dank je wel!

  Beantwoorden

Plaats een reactie