Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Niet weten wat je wilt: zo los je dat op


Niet weten wat je wilt is enorm vervelend. Vraag jij jezelf af wat je wilt met je leven, wat je wilt qua werk of wat je wilt op welk gebied dan ook? Ik deel welke 6 stappen je kunt zetten om te ontdekken waar je voor wilt gaan, zodat je weer energie en motivatie krijgt.

Help, ik weet niet wat ik wil!

Niet weten wat je wilt is niet fijn. Als je niet weet wat je wilt, dan herken je je waarschijnlijk in het volgende:

Je bent niet tevreden

Je hebt het niet slecht. Je hebt het waarschijnlijk best oké voor elkaar. Er zijn genoeg dingen in je leven die helemaal goed gaan. Er zijn dingen die beter kunnen; maar die zijn er altijd. Je hebt eigenlijk niets om over te klagen.

Maar toch knaagt er iets.

Wil ik dit echt? Is mijn leven nu precies zoals ik wil dat het is?

Het antwoord dat je daarop geeft is nee. 

Waarom ben ik niet tevreden? Dat vraag je jezelf af.

Is dit het nou? 

Het antwoord hierop is ook nee! Je kunt namelijk uitvinden wat je wél wilt, waar je wél helemaal tevreden van raakt en dat ook gaan doen. Het is mogelijk voor iedereen.

Je bent op zoek naar het nut van je leven

Niet weten wat je wilt maakt je stuurloos. Waarom doe je eigenlijk wat je doet? Wat is het nut ervan? Wat is het nut van je leven?

Dat zijn allemaal filosofische vragen die je jezelf misschien wel stelt als je niet weet wat je wilt. Maar een antwoord erop heb je niet. En je weet ook niet zeker hoe je op dit soort vragen het antwoord kunt vinden.

Je hebt weinig energie en motivatie

Als je niet weet wat je wilt, en dus maar wat doet, dan ben je mogelijk maar weinig gemotiveerd om datgene te doen waar je nu je tijd aan spendeert.

Het gevolg daarvan is dat dat wat je nu doet heel veel energie kost. Het geeft je totaal geen energie en maakt je vooral moe. Je hebt daarom waarschijnlijk ook veel last van uitstelgedrag en ‘geen zin hebben’ in dingen. Je bent niet gemotiveerd.

Je wilt ontdekken wat je wel wilt

Je weet niet wat je wilt, maar je wilt dat natuurlijk wél graag weten. Je wilt antwoorden op de vragen die je hebt.

Je wilt ontdekken waar je wél helemaal voor wilt gaan en waar je wel energie en motivatie van krijgt. Je wilt dat je leven minder stuurloos voelt, dan je leven nuttig voelt en je wilt het gevoel hebben dat je ergens naartoe streeft.

Je wilt je huidige situatie veranderen

Je wilt ontdekken wat je wél wilt, en vervolgens dat ook gaan doen. Want van hoe alles nu gaat word je niet helemaal blij. Je bent niet tevreden en je wilt dat wel zijn.

Je hebt een gevoel van sleur en daar wil je vanaf. Het kriebelt om aan de slag te gaan en om iets te gaan doen. 

Maar hoe pak je dat aan? Ik help je!

Niet weten wat je wilt: zo los je dat op in 6 stappen

Tijd om aan de slag te gaan! Als je niet weet wat je wilt, dan zijn dit de 6 stappen die je kunt zetten om het wél te ontdekken, en om daar vervolgens helemaal voor te gaan.

1. Word je er bewust van

De eerste stap naar het veranderen van je situatie, is ervoor zorgen dat je beseft dat je hem wilt veranderen. Het besef hebben dat je nu niet helemaal 100% tevreden bent.

Als je je herkent in de punten die ik hierboven noemde, dan heb je nu waarschijnlijk dat besef. Dat is goed! Dat is namelijk de eerste stap naar het veranderen van je situatie. Als je niet weet dat je iets wilt veranderen, dan zal je ook niks gaan veranderen.

Dat je je er bewust van bent dat dit niet is wat je wilt, is de eerste stap naar het ontdekken van wat je wél wilt. Er zijn genoeg mensen die hier totaal niet bewust mee bezig zijn. Als jij dat wel bent, heb je deze eerste stap gezet en mag je jezelf best een schouderklopje geven!

2. Weet dat je actie moet ondernemen

Als je weet dat je iets wilt veranderen, dat is het ook goed om te beseffen dat je daadwerkelijk actie moet ondernemen om iets te veranderen.

Als je doet wat je altijd doet, dan blijft je leven zoals het altijd is geweest.

Als je iets anders wilt, ook al weet je nog niet wat, dan moet je actie ondernemen. Als je het resultaat wilt veranderen, dan moet je je acties aanpassen. Je moet dingen anders gaan doen dan je nu doet. Je moet waarschijnlijk ook uit je comfort zone komen. Je comfort zone is die veilige wereld waar jij je – juist ja – comfortabel voelt. Het roer omgooien is niet comfortabel – je moet bereid zijn om uit die zone te stappen om uiteindelijk meer tevreden te zijn.

3. Neem de tijd om na te denken

Veel antwoorden op je vragen zitten al in jou. Als je maar de tijd neemt om er bewust over na te denken en mee aan de slag te gaan. Een hele belangrijke stap om te ontdekken wat je wilt, is dan ook om hier bewust over na te denken.

Het is makkelijk om altijd maar door te gaan, zonder stil te staan en onze gedachten hun gang te laten gaan. Terwijl je hersenen in staat zijn om heel veel mooie en goede ideeën te bedenken.

Het kan zomaar zijn dat jij al beter ontdekt wat jij wilt als je de tijd neemt om hier over na te denken.

Ga eens in een stille ruimte zitten. Leg je telefoon en alles wat je verder af kan leiden ver van je vandaan. Zet een wekker voor over 15 minuten. In die tijd doe je niets – behalve nadenken.

Dat klinkt saai en geloof me – dat ga je ook saai vinden als je ermee bezig bent. Maar het werkt wel, want je geeft je hersenen zo de ruimte om al jouw gedachten, ideeën en indrukken te bundelen tot concretere plannen. En daardoor krijg jij een beeld van wat je misschien wel wilt.

4. Zet je gedachten op papier

Vervolgens is het tijd om je gedachten op papier te zetten. Pak een vel papier erbij en zet opnieuw een wekker voor 15 minuten. In die tijd schrijf je juist zoveel mogelijk op. Alle ideeën die je hebt bedacht en alle ideeën die je eerder al had.

Waar ben je op dit moment wel 100% tevreden over? Waarmee niet? Wat zou je willen veranderen in je leven? Schrijf de antwoorden op deze vragen op.

Een aantal andere vragen die je jezelf kunt stellen om te ontdekken wat je wilt zijn:

  • Wat deed je vroeger als kind heel vaak?
  • Waar krijg je heel veel energie van?
  • Waar ben je het meest trots op?
  • Als ik je vraag om te denken aan een leuk moment, waar denk je dan aan?
  • Wat zijn jouw sterkste punten en hoe kun je die op een goede manier inzetten?

Ga op onderzoek uit en doe inspiratie op. Kun je hier nog meer hulp bij gebruiken? In mijn e-book Plan jouw jaar help ik je met 3 opdrachten om te bepalen waar jij naartoe wilt. Als je niet weet wat je wilt kan dat jou enorm helpen!

5. Stel doelen

Als je een beetje een beeld hebt gekregen van wat je wilt, dan wil ik je vragen om daar een doel van te maken. Om een doel voor jezelf te stellen.

Misschien denk je nu: moet dat echt?! 

Of: Ja hallo, ik ben nog heel erg zoekende, ik wil eerst meer duidelijkheid!

Maar een doel helpt je juist om daarmee aan de slag te gaan. Om door te pakken en die actie te ondernemen waar ik het bij stap 2 al over had.

En besef: je kunt ook een doel stellen om een knoop door te hakken. Je kunt ook als doel hebben dat je ontdekt wilt hebben wat voor werk je écht leuk vindt.

Er zijn 3 belangrijke voordelen van doelen stellen:

  • Ze helpen je bepalen wat je wilt
  • Ze motiveren je om echt aan de slag te gaan
  • Ze helpen je prioriteiten stellen

In het blogartikel over waarom doelen stellen belangrijk is lees je meer over waarom ik je aanraad om doelen te stellen.

Zorg wel dat je op een goede manier doelen stelt. Ik ben zelf heel erg fan van SMART doelen stellen. Met de SMART doelen methode maak je je doelen super concreet, waardoor je precies weet wat je bereikt wilt hebben en wanneer je dat bereikt wilt hebben.

Een SMART doel is:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdgebonden

6. Maak een plan om aan de slag te gaan

Als je een doel hebt gesteld, dan weet je waar je naartoe wilt. Je weet dan wat het eindpunt van jouw route is. Maar om daar te komen, moet je actie ondernemen. Je moet koers zetten richting dat eindpunt.

Om dat op een slimme manier te doen, raad ik je aan om een plan te maken. Om uit te stippelen wat jouw route naar het eindpunt wordt. Welke concrete dingen ga je doen om jouw doel te bereiken?

Hoe wil je je doel bereiken? Welke taken moet je doen, wie heb je nodig, wat moet je uitzoeken?

Maak een duidelijk plan voor hoe je je doel gaat behalen. Dat motiveert je namelijk om aan de slag te gaan en maakt dat ook nog makkelijker. Als je precies weet wat je moet doen is het immers een stuk makkelijker om aan de slag te gaan.

Ik heb nog iets voor je om je daarmee te helpen. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daar gratis het werkboek jaarplanning bij. Dit werkboek kun je invullen om van je doel een plan te maken voor het komende jaar:

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkboek jaarplanning maken

Wil jij je tijd slimmer indelen, door niet alleen na te denken over wat NU belangrijk is, maar ook over wat je op de lange termijn wilt doen en bereiken? Ik ga je helpen! Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het werkboek jaarplanning maken:

Niet weten wat je wilt: pak het écht aan en investeer in jezelf

Dat waren de stappen! Hopelijk heeft dit blogartikel je op weg kunnen helpen bij het ontdekken van wat je wilt. Een gevoel van ontevredenheid en sleur zijn namelijk niet fijn.

Ik wil je heel graag nog beter helpen. En dat kan ik met het e-book Plan jouw jaar. In dit e-book help ik je met het stellen van een SMART doel dat bij je past en waar je voor wilt gaan. Vervolgens help je in stap voor stap met het maken van een goed plan voor het uiteindelijk ook bereiken van dat doel en geef ik tips voor hoe je ermee aan de slag kunt gaan.

Wil jij aan de slag met doelen stellen? En wil je doelen stellen die je ook echt gaat bereiken? Lees dan verder!

Een doel helpt je uit de sleur en geeft je richting in je leven. Je leven krijgt letterlijk een doel, want die stel je zelf. Als je écht aan de slag wilt gaan en van het gevoel van ‘niet weten wat je wilt’ af wilt komen, investeer dan in jezelf met het e-book Plan jouw jaar!

Wil je meer weten over het e-book? Lees dan meer op de e-book pagina:

PS Kun je extra inspiratie gebruiken voor het stellen van jouw doel en het bepalen wat je wilt? Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt hier gratis een hele uitgebreide lijst met 101 mogelijke doelen in 9 categorieën bij. Meld je aan via het onderstaande formulier:

Ontvang gratis tips en updates (incl. 101 mogelijke doelen)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Mevrouw Structuur en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus een download met daarin 101 mogelijke doelen die je kunt stellen!

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

2 gedachten over “Niet weten wat je wilt: zo los je dat op”

Plaats een reactie