Ik heb af en toe best wat perfectionistische trekjes, kan ik wel zeggen. En dat mag wel wat minder. Dus leek het boek ‘De moed van imperfectie’ van Brené Brown me wel wat. Maar waar gaat het eigenlijk over? En wat vond ik van het boek? Werd ik er écht minder perfectionistisch van? Ik vertel je alles in mijn recensie!
Mijn perfectionisme en waarom ik het boek ging lezen
‘Perfectionistisch’ was een eigenschap die ik mezelf al jong toebedeelde. Eerst was ik daar trots op: ik zorgde ervoor dat alles altijd tot in de puntjes af en geregeld was en mijn standaard lag hoog. Maar op een gegeven moment kwam ik erachter dat het niet altijd positief is. En, geïnteresseerd in time management als ik ben, dacht ik vooral aan hoeveel meer tijd het kost om dingen ‘perfect’ af te maken.
Maar wat ik inmiddels meer besef, is dat het niet alleen daarmee te maken heeft. Perfectionistisch zijn betekent eigenlijk dat je dingen nooit ‘goed genoeg’ vindt. En ergens betekent het ook dat je jezelf dus niet goed genoeg vindt.
Ik kwam erachter dat mijn perfectionisme ook vooral daar vandaan kwam. Ik kan het namelijk best goed laten gaan als ik iets niet perfect afmaak of oplever. Maar ik wil vooral toch dingen altijd beter doen. En hoewel dat dan wel ook weer veel positieve dingen met zich meebrengt (ik heb op veel gebieden een groei mindset en ben enorm leergierig), heeft het zéker ook nadelen. Dat is waarom ik ‘De moed van imperfectie’ ging lezen.
Waar gaat De moed van imperfectie over?
De moed van imperfectie is geschreven door Brené Brown, een Amerikaanse onderzoekster en hooglerares. De adviezen komen dan ook niet zo maar ergens vandaan. Ze schreef in haar carrière meer dan 10 boeken over thema’s als kwetsbaarheid, moed en schaamte. Ook deed ze een aantal populaire TED talks en heeft ze een documentaire op Netflix.
Haar boek De moed van imperfectie wordt gezien als het ‘basisboek’ waar je het beste mee kunt beginnen als je haar boeken gaat lezen. Haar andere boeken staan nog op mijn leeslijst, dus echt goed bevestigen kan ik dat nog niet ;-).
Niet alleen over perfectionisme
Hoewel het boek doet denken dat het alleen maar over perfectionisme gaat, komen er veel meer onderwerpen aan bod, omdat perfectionisme gerelateerd is aan en veroorzaakt wordt door allerlei andere dingen. Brown ging uiteindelijk schrijven over dit onderwerp omdat ze in haar carrière veel onderzoek heeft gedaan naar het fenomeen schaamte. Iets wat iedereen kent maar waar niemand graag over praat.
Schaamte is angst hebben om niets waard te zijn, en het is daarmee het tegenovergestelde van zelfacceptatie en jezelf goed genoeg voelen. Schaamte houdt van perfectionisten, omdat die zichzelf nooit goed genoeg voelen, aldus Brown. De remedie voor perfectionisme, is jezelf goed genoeg voelen. En dat kan dan weer door wat in het boek een ‘bezield leven’ wordt genoemd te leiden.
3 dingen die nodig zijn voor een bezield leven
Voor zo’n bezield, imperfect leven zijn 3 dingen nodig:
- Moed: de durf om eerlijk en open te praten over wat je op je hart hebt
- Compassie: mededogen hebben en meeleven (en niet gelijk jezelf afschermen, afkeuren of een oplossing zoeken)
- Verbondenheid: je gezien, gehoord en gewaardeerd door anderen voelen
Drie dingen die op het eerste oog wat mij betreft totaal niets te maken leken te hebben met perfectionisme. Maar in het boek wordt goed uitgelegd waarom dat wel zo is. En dat er geen makkelijke oplossing is om je diepgewortelde perfectionisme uit te roeien, of om je gevoel van eigenwaarde op te krikken.
De wegwijzers en ‘dipknop’
Nadat uitgebreid uitgelegd wordt wat er allemaal komt kijken bij perfectionisme, schaamte en eigenwaarde, komen er in het boek 10 ‘wegwijzers’ aan bod. Dit zijn 10 hoofdstukken waarbij in elk hoofdstuk een thema aan bod komt om meer imperfect te leven. Denk hierbij aan bijvoorbeeld compassie hebben, maar ook dingen die je misschien opnieuw minder zou verwachten, zoals dankbaarheid, creativiteit en stilte.
Elk van deze wegwijzers eindigt met tips om je ‘dipknop’ in te drukken. DIP staat voor:
- Duidelijkheid: Duidelijkheid scheppen in je gedachten over het onderwerp, door bijvoorbeeld te mediteren of prioriteiten te stellen
- Inspiratie: Inspiratie van anderen op basis waarvan je nieuwe en andere keuzes kunt maken
- Positieve actie: Een concrete actie die je kunt nemen.
Deze worden op elke wegwijzer toegepast en geven je meer ideeën voor hoe je elk thema kunt toepassen in je leven.
Mijn recensie van De moed van imperfectie
Wat vond ik goed aan het boek?
Brené Brown’s boek heeft me meer inzicht gegeven in waar mijn perfectionisme vandaan komt, hoe het gerelateerd is aan andere dingen die ik denk, voel en ervaar, en hoe ik het aan kan pakken. Het heeft me ook nog meer inzicht gegeven dat perfectionisme en jezelf goed genoeg voelen gerelateerd zijn en dat niet gek is dat ik van beide wel eens ‘last’ heb omdat ze zo gerelateerd zijn.
Het heeft me ook doen beseffen hoe ik dat dan aan kan pakken. Niet met hele concrete handvaten, omdat zoals in het boek ook gezegd wordt, er geen ‘handige tips’ zijn om opeens niet meer perfectionistisch te zijn, maar wel met gedachten- en gedragsveranderingen die ik kan gaan toepassen.
Het boek las heel makkelijk weg en ik had het dan ook in een mum van tijd uit. Hoewel er soms wat onconcrete onderwerpen aan bod kwamen (en ik nogal praktisch ben ingesteld), kon ik dat toch erg waarderen omdat het goed onderbouwd werd en zo praktisch mogelijk werd gemaakt.
Wat vond ik minder goed aan het boek?
Het boek is heel inspirerend en geeft veel inzichten, maar er komen in vrij korte tijd véél verschillende onderwerpen aan bod. Dat betekent dat er veel in staat, maar dat er bij veel wegwijzers niet heel erg de diepte in wordt gegaan. Ik herkende veel tips uit andere dingen die ik gelezen heb en kon er zo alsnog veel uithalen, maar als dit het eerste ‘zelfhulpboek’ is wat je leest, komt de stof daardoor misschien iets minder over. Over schaamte, compassie en perfectionisme bevat dit boek veel tips, maar als je aan de slag wilt met de wegwijzer over stilte dan raad ik je aan om je daar verder in te verdiepen met een boek dat daar helemaal over gaat.
Wanneer is De moed van imperfectie iets voor jou?
Natuurlijk raad ik De moed van imperfectie aan als je perfectionistische trekjes kunt hebben. Maar het gaat dus niet alleen over mensen die graag dingen perfect goed willen opleveren. Het is ook voor jou geschreven als je je soms niet goed genoeg voelt, als je je heel erg druk kunt maken over wat anderen vinden, of als je soms het gevoel dat je niet jezelf kunt zijn (en je jezelf dus aanpast).
De moed van imperfectie is te koop op Bol.com, op papier en als e-book:
Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij iets koopt, ik een percentage daarvan ontvang. Je betaalt daardoor nóóit meer en ik promoot alleen dingen waar ik zelf ook echt fan van ben. Lees ook mijn disclaimer.
Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"
Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!
Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.