Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Ben je introvert of extravert? Zo word je de perfecte combinatie!


Je hebt vast wel eens van de woorden introvert en extravert gehoord. Introverte mensen zijn op zichzelf gericht en vinden het niet erg om alleen te zijn, terwijl extraverte mensen juist energie krijgen door onder de mensen te zijn. Misschien heeft iemand wel eens tegen je gezegd dat je zo extravert bent, of voel je je juist heel introvert als je beste vriendin weer eens op de bar klimt. Of misschien heb je geen idee wat voor iemand jij bent. Hoe dan ook, aan introvert of extravert zijn zitten zowel voordelen als nadelen. Die zet ik vandaag voor je op een rijtje, en ik geef praktische tips om the best of both worlds te worden.

Doe de test!

First things first: ben je introvert of extravert? Misschien is het antwoord daarop niet meer dan logisch voor je, maar misschien heb je er nog nooit over nagedacht of heb je gewoon geen idee. Dan kun je deze test doen! Een simpele test waarbij je alleen even een klein beetje moet hoofdrekenen (of je houdt een rekenmachine bij de hand).

Ben je introvert?

Dan ben je waarschijnlijk op jezelf gericht en kun je enorm genieten van een avond op de bank met een kop thee en als enig gezelschap je vrienden Ben en Jerry. Je vindt het fijn om onder de mensen te zijn, maar na een tijdje moet je even bijkomen. Alleen.

Voordelen

Je denkt eerst denkt voordat je doet. Je houdt van plannen, maar ook van reflecteren. Je springt niet zomaar in het diepe en maakt daarom vaak een goede keuze. Je bent op jezelf gericht en daarmee vaak ook bescheiden, waardoor je niet bekend staat dat je te koop loopt met jezelf. Je kunt je goed concentreren en bent een ideaal luisterend oor voor die paar goede vriend(inn)en van je.

Valkuilen

Doordat je niet heel spontaan bent, kun je snel over jezelf heen laten lopen. Daarnaast vind je het moeilijk om op de voorgrond te treden en van je te laten horen. Je kunt op papier perfect je gedachten en argumenten verwoorden, maar tijdens een presentatie of een belangrijk gesprek lijkt dat opeens veel moeilijker. Ook kun je eeuwig blijven piekeren over een simpele keuze en focus je al snel te veel op de details.

Tips om wat meer extravert te worden

 • Maak die keuze en blijf niet zo lang piekeren
 • Lever een opdracht in die je niet 1000 keer hebt gecontroleerd
 • Laat van je horen tijdens de eerstvolgende vergadering/presentatie/college
 • Zet een timer, zodat je nooit te lang aan één taak bezig kunt zijn
 • Spreek mensen aan op feestjes/borrels/in de kroeg, ook al ken je ze niet zo goed
 • Laat in teamverband een taak, waarvan je weet dat je het zelf (goed) kan, eens aan een ander over

Ben je extravert?

Dan ben je waarschijnlijk een sociaal dier. Je bent graag onder de mensen, wie weet zelfs de gangmaker van het stel. Of degene die er altijd bij is. Of degene die iedereen in de kroeg kent. Als je alleen bent verveel je je dood.

Voordelen

Waarschijnlijk heb je veel vrienden en kennissen, leg je makkelijk contact en heb je daardoor een groot netwerk. Je bent niet bang om de eerste stap te zetten en deinst nergens voor terug. Die spontaniteit zorgt dat je energie geeft en anderen kunt stimuleren. Je neemt initiatief, stapt vol vertrouwen in een discussie en kunt goed samenwerken in teams. Jij bent een open boek, waardoor mensen je snel leren kennen en jij hen.

Valkuilen

Door je enthousiasme kun je zo maar in zeven sloten tegelijk springen. Je zegt misschien wel iets té snel ja. En doordat je de hele dag druk bezig bent kun je belangrijke details over het hoofd zien en kan er zo maar een foutje in sluipen. Je bent snel afgeleid, waardoor je je niet goed kunt focussen. Ook luister je niet altijd even goed, of nog erger, ben je zo enthousiast dat je niemand anders aan het woord laat.

Tips om wat meer introvert te worden

 • Lees je e-mails een keertje extra over voordat je ze verzendt en hengel de schoonheidsfoutjes eruit
 • Treed eens niet op de voorgrond maar toon interesse in iemand die dat nooit doet
 • Werk met de Pomodorotechniek om je niet door alles om je heen af te laten leiden
 • Overweeg éérst alle opties (en risico’s!) voordat je die belangrijke keuze maakt of aan de zoveelste nieuwe hobby begint
 • Denk drie keer na voordat je iets zegt wat iemand kan kwetsen, of wat gewoon niet zo handig is

Vertel op! Ben je introvert of extravert? Of de perfecte combinatie?

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

19 gedachten over “Ben je introvert of extravert? Zo word je de perfecte combinatie!”

 1. Wauw, wat een fijn artikel. Hier heb je ècht iets aan! Ik heb nu geen tijd voor de test, maar ik ga het zekerweten doen. Ik denk dat ik een introvert ben.. Ben benieuwd! Liefs, Stella.

  Beantwoorden
 2. Ik ben voor het grootste gedeelte extravert. Ik zeg meestal gelijk wat ik denk en als ik me niet fijn voel dan is dit gelijk van mijn gezicht af te lezen. Al begin ik dat nu meer te beheersen, ik vind het ook wel fijn dat ik dingen voor mijzelf kan houden. Dit is vooral fijn als ik voor de klas sta (ik ben aspirant docent), leerlingen hoeven niet alles te weten en te zien.

  Beantwoorden
 3. Ik denk dat ik al een soort combinatie ben (of het perfect is weet ik niet..). Ik ben best een flapuit, ben graag onder de mensen en mijn hoofd kan nogal chaotisch zijn. Maar tegelijkertijd vind ik het ook heerlijk om alleen te zijn (als kind speelde ik vaak alleen met m’n barbies terwijl mijn broer’s samen aan het gamen waren). Ook ben ik best bescheiden en hoef ik ook weer niet álle aandacht. Maar ik durf wel voor mezelf op te komen en laat zeker niet over me heen lopen.
  Ik denk dat ik op beide vlakken nog iets kan leren. Zo zou ik nog wel beter willen durven netwerken, op mensen af stappen en dingen buiten m’n comfort zone doen. Tegelijkertijd kan ik wel wat vaker even stil staan bij dingen en wat preciezer te werk gaan… haha.

  Leuk artikel!

  Beantwoorden
 4. Leuk dat je hierover schrijft! Ik herken mezelf wel wat in beide beschrijvingen. Ik kan enorm van gezelschap genieten en leg makkelijk sociaal contact. Maar een avondje (of zelfs meer ) lekker alleen zijn vind ik ook helemaal geweldig. Misschien ben ik dus een goede mix van beide haha. liefs

  Beantwoorden
 5. Ik ben echt 100% extravert. Ik voldoe aan alle ‘ eisen ‘. Ik merk inderdaad wel dat ik goed moet opletten bij valkuilen van extraverte mensen. Wel ben ik trouwens ook dol op wat me-time, lekker in mn upper uppie iets doen. Dat is ook puur genieten voor mij.

  Beantwoorden
 6. Wat een fijn artikel zeg. Ik had er eigenlijk nog nooit zo erg over nagedacht. Maar nu ik dit artikel lees en zie wat het voor voordelen maar ook valkuilen kan hebben, is het zinvol hier eens over na te denken! Ik denk dat ik best wel introvert ben, maar ik zou heel graag wat spontaner en losser worden! Fijn om zo even over je zelf na te denken. :)

  Beantwoorden
 7. Ik denk voor het grootste gedeelte wel introvert, maar dus ook een beetje extravert. Kan heel goed alleen zijn, vind dit ook heel fijn. Maar als ik onder de mensen ben toon ik wel veel initatief en zeker een gangmaker. De valkuilen heb ik ook zeker van allebei…:)

  Beantwoorden
 8. hmm ik durf niet te zeggen dat ik de perfecte combinatie ben, maar ik ben ook niet helemaal introvert of extrovert. Het ligt bij mij aan de dag, haha!

  Beantwoorden
 9. Ik heb echt nog nooit van deze woorden gehoord, maar nu ik er over nadenk ben ik introvert. Leuk dat je hier over schrijft, want ik wist eigenlijk niet dat hier ook echt een soort benaming voor was!

  Beantwoorden
 10. Ik ben introvert. Dat had ik al wel gedacht en toen ik je tekstje las, dacht ik van: jep, that’s me! Woorden op papier krijgen is zo gemakkelijk, de juiste woorden blijven maar komen maar dan tegen iemand iets zeggen? Dat lukt dan weer niet! Mijn taakje blijft ook zo lang mogelijk op mijn computer staat en als het echt moet, druk ik het af. x

  Beantwoorden

Plaats een reactie