Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Plan in december jouw perfecte 2016


Whoa, het is al bijna december! Waar blijft de tijd? 2015 lijkt voorbij gevlogen voor mij. Maar het is echt zo, over iets meer dan een maand is het alweer 2016. Een nieuw jaar geeft mij altijd het idee dat ik een nieuwe kans heb om er weer zoveel mogelijk van te maken. Het voelt nou eenmaal als een nieuw begin. Neem met de stappen in dit plan in december de tijd om van 2016 een (nog) beter jaar te maken dan 2015. Here we go!

Week 1 – 1 tot 6 december: terugblik

Kijk eerst eens terug op hoe 2015 voor jou was. Schrijf op wat de allerleukste momenten waren, welke successen je hebt behaald en of je je voornemens hebt waargemaakt. Maar kijk ook naar wat er dit jaar niet goed ging en wat niet leuk was. Schrijf tot slot op wie je (goed) hebt leren kennen en waar je trots op bent.

Week 2 – 7 tot 13 december: jouw doelen

Kijk op basis van hoe dit jaar voor jou was naar wat je volgend jaar wilt gaan doen. Maak een lijst met dingen die je in 2016 wil gaan doen, mijlpalen die je verwacht te gaan halen (zoals een diploma of verhuizing), gewoontes die je aan of af wilt leren, dingen die je al heel lang uitstelt maar er echt eens van moeten komen, welke dingen je heel belangrijk vindt en waar je in 2016 wel meer aandacht aan mag besteden… Ja, deze lijst mag zo lang zijn als mogelijk is.

Week 3 – 14 tot 20 december: een concreet plan

Werk nu uit hoe je alles kunt gaan behalen. Maak hierbij bijvoorbeeld gebruik van de GOST methode. Op deze manier vallen er onder elk puntje subtaken, en als je die allemaal behaalt, heb je je doel behaald. Zo word je lijst dus een stuk langer, maar ook duidelijker. Bekijk daarna hoeveel tijd alles kost wat nu op je lijst staat. Je kledingkast uitmesten kost misschien een of twee dagen, maar om je diploma te halen is er misschien nog een complete afstudeerstage nodig. Terwijl je voor het aanleren van een nieuwe gewoonte misschien weer elke dag een kwartiertje nodig hebt. Kijk daarna realistisch naar je lijst; staan er veel of juist weinig dingen op? Reken uit hoeveel tijd je volgend jaar hebt en hoeveel tijd het kost om je lijst af te werken. Schrap of vul de lijst aan.

Week 4 – 21 tot 27 december: een planning

Maak van jouw plan een goede planning. Pak je lijst erbij en geef alles een prioriteit van 1 tot 5, waarbij 1 is “dit moet en zal ik in 2016 doen, wat er ook gebeurt” en 5 is “als dit niet in 2016 lukt zou dat op zich niet heel erg zijn”. Maak vervolgens een kalender van 2016, dat kan op papier maar ook in een Google Agenda; wat jouw voorkeur heeft. Plan eerst de dingen met de hoogste prioriteit en werk daarna de rest van de lijst af. Probeer de dingen met een hoge prioriteit in het begin van het jaar te plannen, want het is nou eenmaal handig om éérst alle belangrijke dingen te doen. Kijk goed of alles in je jaar past, en zo niet, schrap dan dingen of zet ze op een reservelijst voor als volgend jaar blijkt dat je sneller bent dan verwacht.

Week 5 – 28 tot 31 december: puntjes op de i

Zet tot slot de puntjes op de i om helemaal klaar te zijn voor het nieuwe jaar. Zorg dat je planning een opvallende plek in je kamer of huis krijgt, zodat je hem niet kunt vergeten. Maak er een boekje voor, hang hem op je memobord of schrijf alles op in een kalender. Vertel ook anderen over je plannen. Leg het uit aan je vriend, je ouders of je huisgenoten en laat hen je planning zien. Zo kunnen ze je helpen met het behalen van je doelen én je mentale stok achter de deur zijn om aan de slag te gaan. Lees tot slot je planning nog één keer door, geniet van de jaarwisseling en have a great 2016!

Maak jij een plan in december? Heb je een lijst met dingen die je in 2016 wil gaan doen? Hoe bereid je je voor op het nieuwe jaar?

Plan in december jouw perfecte 2016

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. gratis checklist voor een haalbare planning)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus GRATIS de checklist die je helpt om een haalbare planning te maken!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

22 gedachten over “Plan in december jouw perfecte 2016”

 1. Handig artikel! Ik ga het zeker doen. Ik ben nooit zo van de goede voornemens maar ik vind het wel fijn om het nieuwe jaar lekker te plannen en voor mezelf toch wat doelen te zetten. Ik heb zeker wel wat dingen in 2016 die ik wil doen. Ik wil heel graag afstuderen dus een jaar hard werken wordt het!

  Beantwoorden
  • Ah leuk! Het idee is inderdaad dat je zo al een beetje een idee hebt van wat je volgend jaar allemaal wilt bereiken. Succes met je afstuderen alvast!

   Beantwoorden
 2. Eigenlijk wil ik nog helemaal niet denken aan het nieuwe jaar, moet nog zoveel doen in december pff! Maar toch wel een heel fijn artikeltje :) ik wil in 2016 alles wat beter op orde hebben, vooral in mijn hoofd haha.

  Beantwoorden
 3. Dit is echt een geweldig artikel! Het lijkt me ook heel zinvol, om op te schrijven wat je hebt behaald dit jaar en dan pas wat je goede voornemens zijn. Ik ga meteen hiermee aan de slag :)

  Beantwoorden
 4. Wow ik ben helemaal niet zo van het plan, meer zo van ‘we zien wel hoe het loopt’, maar soms kan het inderdaad geen kwaad wat globale lijnen voor jezelf uit te zetten. Fijn artikel!

  Beantwoorden
 5. Ohh ik zou willen dat ik zo gestructureerd door het leven kon gaan als jij, haha. Ik zou heel graag aan deze planning willen beginnen, maar weet nu toch al dat ik het niet ga volhouden. Wel ga ik voor dit jaar een soort bucketlist/doelenlijstje maken. Dan zet ik er alvast wat doelen op waarvan ik zeker weet dat ik ze ga waarmaken (omdat ze al gepland zijn), is goed voor de motivatie haha!

  Beantwoorden
  • Haha, dat zie ik maar als compliment! ;-) Het hoeft ook niet per se super uitgebreid, als zo’n lijstje beter voor jou werkt moet je ook zeker niet iets anders gaan doen! En inderdaad heeel fijn om te weten dat je sowieso wat af kunt strepen, ik schrijf zulke dingen zelfs op als ik lijstjes voor één dag maak haha :-)

   Beantwoorden
 6. Wat een goed idee! Al heel makkelijk om eens te kijken wat er goed ging, dat vergeet je soms toch wel een beetje. Heb nog geen doel voor 2016 (op weer verhuizen na), dus zal er snel eens over na gaan denken.

  Beantwoorden
 7. Respect voor mensen die zich aan zulke precieze planningen kunnen houden, maar ik red dat niet. Maar het is altijd mooi om na te denken over wat je bereikt hebt en wat je doelen zijn!

  Beantwoorden
  • Haha ik kan me helemaal voorstellen dat het niet voor iedereen weggelegd is hoor ;-). Maar wat je zegt inderdaad, dat is ook de boodschap hiervan!

   Beantwoorden

Plaats een reactie