Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Behaal je doel, gebruik de GOST methode!


Een ontzettend handige methode om je doelen duidelijker en haalbaar te maken is de GOST methode! GOST staat voor Goal, Objective, Strategy en Tactic. Door je doelen op te splitsen in steeds kleiner wordende en haalbare stappen, maak je het voor jezelf duidelijk wat je moet doen om je doel te behalen.

Goal

Je goal is natuurlijk je doel: wat wil je bereiken? Dit kan een persoonlijk doel zijn, maar ook op gebied van je carrière, dus je opleiding of werk. Als je geen idee hebt wat je graag wil bereiken, dan raad ik je aan om deze stappen te volgen om te ontdekken wat jouw passie is. Dan kun je bedenken welk doel je moet of wilt behalen om altijd met die passie bezig te kunnen zijn. Je doel mag best iets zijn waarvan het op het eerste gezicht onduidelijk is hoe je dat gaat bereiken, want daar gaan we dadelijk over nadenken.

Voorbeeld 1:

Werken in het vakgebied van jouw dromen.

Voorbeeld 2:

Onafhankelijk zijn van je ouders.

Objective

Een objective is een doelstelling. Hier word je dus al wat concreter: wat moet je bereiken om je doel uiteindelijk te kunnen behalen? Zelfs al heb je hetzelfde doel kan dit voor iedereen anders zijn. Bedenk wat JIJ moet en wil doen om je doel te behalen. Onder één goal kunnen gerust meerdere objectives vallen! Zo kan het zijn dat je naast het afronden van je studie ook vrijwilligerswerk in jouw vakgebied gedaan “moet” hebben om je goal te halen, omdat dat een pre is voor de baan van jouw dromen.

Voorbeeld 1:

Je HBO studie afronden.

Voorbeeld 2:

Op jezelf gaan wonen.

Strategy

Bij elke objective hoort een strategy. Hierbij stel je jezelf de volgende vraag: hoe zorg je ervoor dat je het objective gaat behalen? Ook hier geldt dat er onder elk objective weer meerdere strategieën kunnen vallen. Zo kan het zijn dat jij, om je HBO studie af te ronden, ook nog wat vakken moet behalen voordat je dat papiertje in handen krijgt.

Voorbeeld 1:

Een afstudeerstage vinden waar je je scriptie voor mag schrijven.

Voorbeeld 2:

Geld sparen.

Tactic

We zijn aangekomen bij de vierde en laatste stap! Nu moet het écht concreet worden. Wat moet je ondernemen om je strategy succesvol uit te voeren? Dat zijn je tactics. Dus: hoe vind je een afstudeerstage? En hoe ga je geld sparen? Dit zijn dus kleine, uitvoerbare doelen waar je vandaag nog mee kunt beginnen.

Voorbeeld 1:

Een bericht op LinkedIn plaatsen dat je op zoek bent naar een stage.

Relevante connecties benaderen om te vragen of zij nog bedrijven voor je kennen.

Op een vacaturesite op zoek gaan naar een passende stage.

Op de website van je school het stageaanbod bekijken.

Voorbeeld 2:

Extra uren maken bij je bijbaantje.

Oude spullen verkopen.

Minder geld uitgeven aan koffie op het station.

Op zoek gaan naar een full time baan.

Zet het onder elkaar

Op deze manier maak je dus super concreet wat jij moet gaan doen om je doel te behalen. Het handigste is om dit steeds onder elkaar te zetten, zodat je een goed overzicht hebt en kunt afstrepen wat je al gedaan hebt:

 • Doel: werken in het vakgebied van jouw dromen
  • Objective: je HBO studie afronden
   • Strategy: een afstudeerstage vinden waar je je scriptie voor mag schrijven.
    • Tactic: een bericht op LinkedIn plaatsen dat je op zoek bent naar een stage.
    • Tactic: relevante connecties benaderen om te vragen of zij nog bedrijven voor je kennen.
    • Tactic: op een vacaturesite op zoek gaan naar een passende stage.
    • Tactic: op de website van je school het stageaanbod bekijken.
   • Strategy: je laatste vak behalen.
    • Tactic: inschrijven voor de herkansing.
    • Tactic: alle stof nogmaals doorlezen.
    • Tactic: de samenvatting uit je hoofd leren.
    • Tactic: aan een studiegenootje vragen of ze jou wilt overhoren.
    • Tactic: de herkansing maken.
  • Objective: vrijwilligerswerk in je vakgebied doen
   • Strategy: een leuk “baantje” vinden waarmee je ervaring opdoet
    • Tactic: aan kennissen rondvragen of zij iets weten.
    • Tactic: in de lokale krant kijken of er interessante instanties instaan.
    • Tactic: een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek.
    • Tactic: afspreken wat jouw taken worden.
    • Tactic: wekelijks je bijdrage leveren.

Loop je vast?

Het kan zijn dat wanneer je bezig bent, het opeens lastig krijgt om het schema in te vullen. Bijvoorbeeld omdat je al simpele taken (tactics dus) wil opschrijven terwijl je nog maar bij de strategie-stap bent. Kijk dan goed wat eigenlijk je doel is. Zo denk je misschien dat jouw doel het halen van een studie is, terwijl het eigenlijk een doelstelling is om je droombaan te kunnen krijgen.

Heb je nog een duwtje in de rug nodig om te starten met het waarmaken van je dromen (en dus waarschijnlijk het halen van je doelen)? In dit artikel leg ik uit waarvoor je niet zou moeten wachten, maar er NU voor moet gaan!

Ga jij je doel uitwerken volgens de GOST methode en ermee aan de slag?

Voor deze blogpost maakte ik gebruik van informatie van Forbes, David LaPlante en Career Girl Daily.

 

Met een SMART doel heb je duidelijk en helder op papier staan wat je wilt bereiken; je hebt een handvat om mee aan de slag te gaan. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee bij het stellen van een SMART doel. Ook kun je onderaan gratis een werkblad downloaden om aan de slag te gaan!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen

Wil jij aan de slag met een doel stellen dat je ook écht gaat behalen? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang daarbij gratis toegang tot het werkblad SMART doelen stellen!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

18 gedachten over “Behaal je doel, gebruik de GOST methode!”

 1. Handig artikel! Ik ga er zeker mee aan de slag, ik wil dit jaar namelijk ontzettend graag mijn master halen. Ik merk dat het dan helpt als ik dat opschrijf en deze methode is door precies op te schrijven wat je wilt doen, zeker een handige methode om kort daarna tot actie over te gaan.

  Beantwoorden
 2. De GOST-methode is zo’n prettige manier om duidelijk te krijgen hóe je een doel kunt bereiken. Net als de SMART-methode trouwens. Ook erg prettig! Fijn artikel om te lezen. :)

  Beantwoorden
 3. Hé, deze manier ken ik nog niet, but I like what I see! Dit klinkt wel als een fijne en makkelijke manier om gericht ergens voor te gaan. Die ga ik zeker onthouden.

  Beantwoorden

Plaats een reactie