Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Ontspannen op vakantie? 9 tips om werk los te laten & te ontstressen


Vakantie is heerlijk, maar de periode vóór de vakantie is vaak extreem hectisch, nietwaar?! Ik heb vaak genoeg gehad dat ik blij was om de deur achter me dicht te trekken en ein-de-lijk weg te zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat de voorpret wat minder gestrest verloopt? En dat je écht kunt ontspannen op vakantie? Daar gaat deze blog over!

9 tips om ontspannen op vakantie te gaan

Sluit alles goed af vóór de vakantie

Een ontspannen vakantie hebben begint vóór je vakantie. Want als je op vakantie steeds blijft denken aan alles wat je nog “had moeten doen” voordat je weg ging, of nog erger, als je aan het werk gaat omdat het écht moet – nou ja, dan vind ik dat je gewoon niet genoeg voorbereid op vakantie bent gegaan. Oké, uitzonderingen daargelaten natuurlijk, maar als je het goed voorbereid kun je je werk héél goed loslaten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je bepaalt welke taken vóór en na je vakantie moeten gebeuren, verplaats afspraken tijdens je vakantie, bespreek duidelijk met klanten/collega’s/leveranciers wanneer je weg bent en bij wie ze tijdens je vakantie terecht kunnen, en zeg nee tegen wat niet past. Als je duidelijk je grenzen aangeeft worden die over het algemeen geaccepteerd. Vakantie = vakantie!

Draag dingen over terwijl je weg bent

Werk én privé goed loslaten op vakantie gaat het best als je verantwoordelijkheden hebt overgedragen. Daarmee bedoel ik dat alles waar jij normaal gezien voor verantwoordelijk bent als je NIET op vakantie bent, nu bij iemand anders op zijn bord ligt tot jij weer terug bent. Vraag jezelf eens af welke verantwoordelijkheden jij hebt en hoe je die kunt overdragen. Bij wie kunnen je klanten terecht? (Of is het niet erg als ze nergens terecht kunnen?) Maar ook: wie past er op je huis? Wie neemt de mantelzorg over? Wie bereid tijdens je vakantie de wekelijkse team meeting voor (als jij dat normaal zou doen)? Draag álles over en je gaat met een gerust(er) hart op vakantie.

Rust in je hoofd = een meer ontspannen vakantie

Voor de vakantie spelen er vaak heel veel dingen: dingen die je nog voor de vakantie moet doen, dingen die je ná de vakantie niet mag vergeten, dingen die je OP vakantie wilt doen, dingen die je mee wilt nemen… Haal al die dingen uit je hoofd en categoriseer deze in logische checklists: to do voor de vakantie, to do na de vakantie, paklijst, en ga zo maar door!

En merk je dat het veel te onrustig is in je hoofd om te ontspannen? Meld je dan aan voor mijn e-mails en je ontvangt hier gratis een PDF met 30 tips om meer rust in je hoofd te krijgen bij:

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Mevrouw Structuur en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

En wil je hier echt wat diepgaander mee aan de slag gaan en jouw gewoontes en werkwijze veranderen zodat je slimmer omgaat met alle drukte en chaos? Zet jezelf op de wachtlijst voor mijn online cursus Rust in je hoofd:

Tijd voor meer overzicht & rust in je leven?

Dan is mijn uitgebreide online cursus Rust in je hoofd (met 22 videolessen) voor jou gemaakt! Je gaat aan de slag met in de chaos en drukte simpel en snel overzicht creëren en rust in je hoofd gaan ervaren:

 

Laat het dagelijks leven los en ga offline

Tijd om op vakantie te gaan! Als je dat doet, zorg dan dat je je dagelijks leven ook even zo veel mogelijk loslaat om te ontspannen. Haal social media van je telefoon, stop met het nieuws lezen, kijk niet de hele dag op WhatsApp… Zet je telefoon gewoon eens uit als je hem niet per se nodig hebt. Ontkoppel jezelf écht helemaal van het dagelijks leven, zodat je aandacht bij je vakantie ligt en je daar helemaal van kunt genieten!

Maak een “fun” lijst

Wat zijn nou dingen die jou heel leuk lijken, maar waar je normaal gezien te weinig of geen tijd voor maakt? Dat zijn ideale activiteiten om te doen tijdens je vakantie! Zet die eens op een “fun” lijst: een lijst met dingen die je leuk lijken om te doen tijdens je vakantie. Wat wil je doen? Wat wil je zien? Wat wil je eten? Waar wil je naartoe? Welke hobby wil je uitproberen of weer oppakken?

Maak een lijst met leuke dingen en kies er iets uit als je daar zin in hebt. Let op: zie de lijst wel als inspiratie-lijst en zie het niet als doel om álles van de lijst te doen (want dan ga je jezelf weer allerlei onnodige verplichtingen opleggen). Heb je uiteindelijk zin om iets te doen wat helemaal niet op die lijst staat? Ook goed toch! Maar ik vind dit altijd iets leuks om over na te denken en het maakt dat in mijn vakantie meer tijd maak voor dingen die ik mezelf in een “normale” week misschien niet of niet zo veel “gun”.

“Moet” niet te veel op vakantie

Als je een beetje zoals ik bent (lees: je houdt van plannen, structuur en controle), dan is het héél verleidelijk om ook je vakantie helemaal vol te plannen. Om alles te willen zien, doen, eten… Maar een vakantie is juist een ideaal moment om even niet te veel te “moeten”. Zorg er dan ook voor dat je vakantie niet opeens net zo hectisch, druk en stressvol wordt als je dagelijks leven.

Plan momenten waarop je niets moet, of wissel een daguitje af met een rustdag. Of plan bewust niets en bepaal ‘s ochtends waar je zin in hebt. En bovenal: geniet ervan!

Ontspannen tijdens de vakantie? Slaap voldoende

Slaap is een goede manier om jezelf letterlijk op te laden. En als je merkt dat je wat vermoeid bent als je op vakantie bent – gun jezelf dan ook dat extra uurtje slaap! Je hóeft er ‘s avonds niet op uit te trekken, je hóeft niet lang of laat te dineren, en je mág net zo vroeg als je kinderen gaan slapen. Je mág ook uitslapen, en je mag ook dat uurtje dutten aan het zwembad terwijl je partner de kinderen in de gaten houdt.

Een vakantie is vaak niet het moment om extra gezond te gaan eten – zorg dan op z’n minst wel goed voor je lichaam door het genoeg slaap te gunnen! Lees ook eens mijn blog over beter slapen met extra tips hierover.

Plan de periode na terugkomst niet gelijk vol

Plan als het éven kan de periode ná terugkomst van je vakantie niet gelijk helemaal vol. Houd bijvoorbeeld de eerste dag terug op je werk afspraak-vrij, en zorg dat je thuis nog een “aanrommeldagje” hebt voordat je weer aan het werk moet. Zo zorg je ervoor dat je straks niet tijdens je vakantie al op gaat zien tegen het einde ervan, of gestrest raakt omdat jullie wel op tijd weer naar huis moeten. Zorg dat je volledig kunt ontspannen tijdens je vakantie en dat je pas bij thuiskomst weer na hoeft te denken over al het andere in je leven!

Houd het vakantiegevoel vast

Ontspannen tijdens de vakantie is éxtra fijn als je dat gevoel thuis nog even vast kan houden. Want we weten allemaal: dat heerlijke vakantiegevoel kan na twee dagen werken alweer drie weken geleden lijken. Hoe blijf je toch wat langer in de vakantiesferen? Daar schreef ik deze blog over het vakantiegevoel vasthouden over!

Dat waren de tips! Ik wens je een hele, fijne ontspannen vakantie toe. GENIET ervan! Kun je nog wat leestips gebruiken? Bekijk dan ook eens mijn boekentips voor inspirerende boeken over persoonlijke ontwikkeling.

En wil je aan de slag met meer rust in je hoofd creëren – voor, tijdens óf na je vakantie? Meld je aan voor mijn e-mails en ontvang mijn gratis PDF met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie