Eten heeft niet alleen invloed op je gewicht en uiterlijk, maar ook op hoe je je voelt. In ‘Eet jezelf mooi, slank en gelukkig’ deelt Amber haar kennis over gezond eten om jou zo te helpen ook gezonder te eten. In deze blogpost lees je waarom ze dat doet en wat ik van het boek vond! Ook deel ik de tien geboden uit het boek, om je een idee te geven van wat gezond eten inhoudt volgens Amber Albarda.
Waar gaat het boek over
Amber begint het boek met een achtergrondverhaal over waarom ze een boek over gezond eten schreef. Ze begon aan een lange reis en voelde zich vaak moe en futloos. Toen haar haar begon uit te vallen ging ze in Argentinië naar de dokter, die haar vertelde dat dat kwam door wat ze at. Sindsdien heeft ze haar eetpatroon drastisch omgegooid, en voelt ze zich weer positief en energiek.
Omdat ze graag wil dat iedereen de kennis heeft om gezond te eten en zich zo beter te voelen (of af te vallen, als dat je doel is), deelt ze haar kennis in dit boek. Het boek bevat niet alleen adviezen voor gezond eten, maar staat ook vol uitleg over het lichaam en waarom bepaalde dingen dan gezonder zijn dan andere dingen. Naast dat het veel praktische handvaten bevat, is het boek dus ook echt bedoeld om jou wat te leren over eten, zodat je in de toekomst altijd betere keuzes kunt maken, zonder per se vast te houden aan een bepaald dieet of voorschrift.
Op de achterflap staat:
“Slim eten en bruisen van energie! Ambers geheel geactualiseerde basisboek Eet jezelf mooi, slank en gelukkig is voor iedereen die van het goede leven houdt. Het is een laagdrempelige en vooral onderhoudende gids over hoe je voedsel vóór je kunt laten werken in plaats van tegen je. Het vertelt je de waarheid over eten en laat zien welke voedingsmiddelen het verouderingsproces tegengaan, je eetlust onder controle houden, je energie doen toenemen en het geluksgevoel vergroten. En dit alles zonder ooit nog één calorie te hoeven tellen.”
Amber legt heel veel uit over gezonde voeding aan de hand van wat ze de “bouwstenen” van ons lijf noemt (water, koolhydraten, eiwitten en veten), haar tien geboden van gezond leven (zie hieronder!) en uitleg over voedingswaarden. In andere hoofdstukken besteedt ze ook nog aandacht aan uiterlijk & eten, energie & eten, alcohol en praktische tips. Achteraan vind je een aantal recepten om je op weg te helpen.
Wat vind ik van Eet jezelf mooi, slank en gelukkig
Ik werd enthousiast over dit boek omdat las en hoorde dat de principes van Amber voor een groot deel overeenkomen met hoe ik zelf tegen gezond eten aan kijk. Met als basisprincipe: zo veel mogelijk onbewerkte dingen eten. Dat het boek ook echt uitlegt waarom bepaalde dingen een betere keuze zijn dan andere dingen, maakte dat ik dit boek wilde kopen.
Hiervoor las ik enkele andere boeken over gezond eten, zoals The Truth About Food en de Voedselzandloper. Ook deze boeken zien onbewerkte producten als heel erg gezond. Voegt het boek van Amber iets toe aan alles wat je al kunt lezen over gezond eten en zo ja wat? Ik kan me voorstellen dat je daar vooral benieuwd naar bent. En waarom zou je dit boek lezen en niet één van de talloze andere boeken over gezond eten?
Het is geen dieet, geen eetpatroon, maar een levensstijl
Ten eerste: ik ben heel enthousiast over het boek. Het is een dik boek met héél veel informatie en dat is niet voor niets. Er wordt je niet alleen voorgeschreven wát je moet eten, maar ook waarom je bepaalde dingen wel of niet moet eten. En daar blijft het niet bij, want je leert ook over wanneer je het beste kunt eten, hoeveel je moet eten en ga zo maar door. Amber schrijft geen dieet voor, geen eetpatroon, maar een levensstijl. Een levensstijl waarin je gezond eet. En daar kan ik mij wel in vinden. Je leert over eten en wat het voor je doet, in plaats van aan welke regels je je moet houden (oké, dat ook een beetje, want het is natuurlijk wel de bedoeling dat je op basis van deze informatie gezonde keuzes gaat maken).
Eet jezelf mooi, slank en gelukkig leest lekker weg
Een groot pluspunt vind ik dat alles op een toegankelijke manier wordt beschreven. Waar de Voedselzandloper erg technisch is en voor sommigen (including me) af en toe moeilijk te begrijpen materie bevat, leest Eet jezelf mooi, slank en gelukkig lekker weg. De lay-out is vrolijk, alle belangrijke dingen worden uitgelicht als koppen, waardoor het overzichtelijk en makkelijk leesbaar oogt. Ook maakt dit het makkelijk om later even terug te bladeren. Alles wordt in duidelijke en simpele zinnen uitgelegd. De Voedselzandloper geeft misschien meer technische informatie (tot aan hoe cellen in elkaar zitten als ik het goed onthouden heb), maar Amber slaagt erin om op een toegankelijkere manier toch ook heel veel uit te leggen over hoe je lichaam met eten omgaat. En ik kan me voorstellen dat dat laatste voor de meeste mensen aantrekkelijker klinkt!
Ik mis de onderbouwing en het overzicht
Klinkt als een perfect boek, maar er zijn ook een aantal dingen die ik minder vind. Ten eerste mis ik de onderbouwing. Een boek leest niet lekker als er constant aan bronvermelding wordt gedaan, maar bij zoiets als een boek over voeding, waarbij uitspraken als het goed is gebaseerd zijn op onderzoek, had ik fijn gevonden als er toch een bronnenlijst te vinden was. Desnoods op een website! Nu ga ik soms toch dingen in twijfel trekken, omdat ik nergens kan lezen waar het op gebaseerd is. Dat komt ook omdat Amber zichzelf in sommige gevallen een beetje tegenspreekt. Dat is wat mij betreft het tweede minpunt. Zo is ze absoluut voor natuurlijke voeding, maar raad ze ook een paar keer voedingssupplementen aan. Horen bij mij niet helemaal in de categorie “natuurlijk”, en ze legt ook niet erg uitgebreid uit wat deze dan bijdragen. Ook raadt ze aan om fruit alleen als los tussendoortje te eten, maar daarna om het in je yoghurt te doen, en in de recepten (achterin staan voorbeeldrecepten) wordt het ook gebruikt. Tot slot is elk hoofdstuk dan wel overzichtelijk ingedeeld (bijvoorbeeld in tien geboden of vier voedselgroepen of vier regels), maar mis ik de link tussen die verschillende hoofdstukken een beetje. Al die losse groepen informatie zorgen dat ik het overzicht kwijt raak in wat nu het allerbelangrijkste is. Ik denk dat dit komt doordat alles belangrijk is, maar toch komt het op mij een beetje verwarrend over en mij lijkt dat het beter zou moeten kunnen.
Op een rijtje, dit zijn wat mij betreft de plus- en minpunten:
Pluspunten
- Het boek geeft op een toegankelijke manier heel veel basisprincipes voor een gezond eetpatroon
- Het boek leert je over eten in plaats van dat het een dieet voorschrijft
- Alles wordt op een duidelijke en begrijpelijke manier uitgelegd
Minpunten
- Ik mis de wetenschappelijke onderbouwing
- Soms spreekt Amber zichzelf tegen
- Het complete boek is niet heel overzichtelijk
Hoewel ik drie pluspunten en drie minpunten noem, moet ik wel zeggen dat ik heel positief ben over het boek! De pluspunten zijn wat mij betreft ook veel belangrijker dan de minpunten. Want hoewel niet alles onderbouwd is, legt dit boek wél op een duidelijke manier de basisprincipes uit van gezond eten. En zolang je het leest en er uithaalt wat voor jou goed voelt en waar jij je in kunt vinden, denk ik dat je enorm veel aan dit boek kunt hebben. Zeker als je op dit moment nog niet zo heel goed weet waarom bepaalde dingen gezond zijn en andere niet. Mits je tijd neemt om het te lezen en erbij te pakken, want het heeft natuurlijk alleen effect als je de moeite neemt om er iets van te leren.
De tien geboden van Amber Albarda
Om je een idee te geven van waar Amber waarde aan hecht als het gaat om gezonde voeding, lees je hieronder wat volgens haar de “tien geboden van verstandige voeding” zijn. In het boek legt ze tot in detail uit waarom elk gebod belangrijk is.
- Eet minder grote porties
- Eet echt en onbewerkt
- Vermijd suiker en geraffineerde koolhydraten
- Eet je vetten om niet vet te worden
- Eet minder tarwe(brood)
- Geen zetmeelhoudende koolhydraten na zes uur ’s avonds
- Zorg dat iedere maaltijd eiwitten bevat, maar geen melk
- Vermijd alcohol, breek met je koffiegewoonte en drink meer water
- Eet meer biologisch
- Ga op tijd naar bed
Hoe ik deze informatie toepas
Amber preekt in het boek voor een soort van “detox”: een maand lang supergezond en suikerloos leven om te breken met je gewoonte van ongezond eten en er voor eens en altijd vanaf te zijn. Zelf ben ik meer van de 80/20 regel: ongezond, slecht (maar lekker!) eten kan best, mits met mate. Ik houd zeker rekening met alles wat er in het boek staat, maar pas het niet één op één toe. En dat hoeft bij dit boek gelukkig ook niet. Juist door alle losse informatie kun je kiezen wat je wilt gebruiken en wat je simpelweg wilt negeren. Zo probeer ik veel groente en andere onbewerkte dingen te eten, en ook veel gezonde vetten, maar eet ik ook echt wel suiker en drink ik koffie (of nou ja cappuccino – wat dus nog slechter is, want daar zit ook nog melk in).
Wat ik in ieder geval wel van plan ben is om in de toekomst het boek er bij te pakken en stukken opnieuw te lezen, want omdat er zó veel informatie in staat heb ik echt niet alles meteen onthouden. En doordat het in hoofdstukken staat is het wel makkelijk om er een hoofdstuk nog even bij te pakken en door te lezen. Ik denk dat je het ook (na het voor de eerste keer gelezen te hebben) een beetje moet zien als “naslagwerk”, ideaal voor als je weer even motivatie nodig hebt om gezond te eten. Want als je slecht eet kan het best “confronterend” zijn om te lezen hoe slecht het eigenlijk écht voor je is.
Je koopt Eet jezelf mooi, slank en gelukkig op Bol.com. Ook kun je daar de talloze andere boeken van Amber Albarda vinden. Dit zijn voornamelijk kookboeken met recepten die aansluiten bij haar levenswijze!
Kende jij ‘Eet jezelf mooi, slank en gelukkig’ al? Zo ja: hoe pas jij de informatie toe? Of ben je juist door deze blogpost nieuwsgierig geworden?
Boek op je verlanglijstje zetten? Pin deze foto op Pinterest!:
Het klinkt wel interessant maar ik heb nu al zoveel van die boeken. Ik vraag me altijd af wat is er weer anders aan dit boek dan aan andere boeken.
Ja dat is wel een beetje. En in essentie staat er natuurlijk als het goed is overeenkomende informatie in. Ik weet niet welke boeken jij hebt, maar ik denk dat de toegevoegde waarde van dit boek ‘m vooral zit in dat het lekker wegleest door de fijne opmaak en schrijfstijl. En dat er niet echt wordt gepreekt voor een “dieet” maar dat het echt bedoeld is om er iets van te leren zeg maar. Vond ik heel fijn omdat ik daar de boeken meestal ook voor lees, om er iets van te leren zodat ik uiteindelijk betere keuzes kan maken!
Klinkt wel interessant! Ik vind het alleen fijner als boeken die daadwerkelijk een dieet of leefstijl aanprijzen inderdaad een wetenschappelijke onderbouwing hebben. Jammer dat dat hier ontbreekt!
Jep, dat mis ik ook wel echt. En daarom heb ik bij sommige dingen mijn twijfels. Maar omdat de basis ligt bij fruit, groente, goede vetten etc. etc., wat ik ook in andere boeken heb gelezen, heb ik niet het idee dat ze zomaar iets opschrijft zeg maar. En de uitleg die gegeven wordt lijkt mij de juiste als ik het vergelijk met wat ik in andere boeken lees, alleen dan gewoon op een leesbaardere manier geschreven. Daarom denk ik vooral een aanrader als je nog niet heel veel kennis hebt over gezond eten of op zoek bent naar een begrijpelijke basisuitleg.
Toen je een tijd geleden zei dat je dit boek had gekocht, was ik erg nieuwsgierig geworden. Het klinkt nog steeds als een praktisch en goed boek! Jammer dat ze zichzelf tegenspreekt en geen gebruik maakt van onderbouwingen, want ja, dat is ook iets waar ik veel waarde aan hecht, haha. Toch denk ik wel dat het inderdaad een goede toevoeging kan zijn, dus de minpunten weerhouden mij er niet van om het aanschaffen. Ik denk dat als je andere ‘gezondheidsboeken’ hebt gelezen, je aan de hand daarvan wel een beeld krijgt of iets onderbouwt is ja of nee. ;-)
Ja inderdaad. Dat vond ik ook echt jammer, maar het is wat je zegt, als je je eigen kennis en verstand ook gewoon gebruikt dan kun je wel bepalen of je iets wel of niet wilt aannemen. En ik kan me in veel dingen wel vinden, plus ik denk als je alle richtlijnen uit dit boek volgt, je sowieso niet bepaald ongezond zal eten.
Hmm, ik ben niet helemaal overtuigd met dit boek. Houd er niet zo van als iets niet onderbouwd kan worden.
Snap ik, dat miste ik zelf ook wel. Als je er veel waarde aan hecht dan is dit inderdaad geen boek voor jou! Het komt denk ik vooral van pas als je wilt leren over gezond eten zonder al te moeilijke stof te moeten verwerken zeg maar. Want in principe is de basis van het boek (dat vooral onbewerkte producten aanprijst) ongetwijfeld een goede, zeker als iemand nu niet gezond leeft en niet weet waar die moet beginnen zeg maar.
Leuk dat je over dit boek schrijft, want ik was er zelf ook erg benieuwd naar! Jammer dat de wetenschappelijke onderbouwing mist, dat is toch iets waar ik altijd wel veel waarde aan hecht. Ik denk dat ik het daarom ook niet ga lezen, ondanks dat het misschien wel zou helpen mijn blik weer iets te verruimen.
Ja dat snap ik! Ik denk dat het vooral toegevoegde waarde heeft op het moment dat je OF helemaal geen kennis hebt van gezond eten en gewoon een duidelijke uitleg wil (want het is echt geen onzin wat er staat), OF je hebt juist al wel kennis uit andere boeken en dit is een fijne en duidelijke reminder mbt waarom gezond eten zo belangrijk is. Je pakt dit er namelijk een stuk makkelijker even snel bij dan bijv de Voedselzandloper, wat best wel “technisch” is op sommige stukken. Maar het ligt er ook weer aan wat je zelf fijn vindt :-).
Deze heb ik ook, ik vond het wel een fijn boek maar de onderbouwing miste ik af en toe idd ook.
Oh toevallig! Ja dat vond ik wel jammer. Gelukkig wordt alles wel goed uitgelegd en komt het tot zover ik weet overeen met informatie die ik elders (wel onderbouwd ;-) ) lees. Dus dat maakt het wel nuttig vind ik!