Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Buiten sporten of sporten in de sportschool?


Sporten is goed voor je! Oké, het heeft vooral effect op je lichaam in combinatie met gezond eten en oké, het effect is afhankelijk van wat je doet. Maar over het algemeen geldt dat je je van sporten beter gaat voelen, je blij wordt en afhankelijk van de sport die je doet, je conditie verbetert en/of je spiermassa toeneemt. Sporten dus! Nu we steeds een stukje dichter bij de zomer komen rest nog wel de vraag: binnen of buiten?

Of je liever binnen of buiten sport is natuurlijk vooral persoonlijke voorkeur. Maar mocht je willen beginnen met sporten (hier nog meer tips dan!) en twijfel je wat je wil gaan doen, mocht je twijfelen over een switch van een binnen- naar een buitensport (of andersom!), of misschien juist beiden willen combineren, dan staan er hier voor jou een aantal voordelen en nadelen op een rijtje!

Kleine opmerking: in dit artikel focus ik vooral op “vrij” binnen of buiten sporten, dus niet gebonden aan een groep of club als een voetbal- of dansvereniging. Dit omdat ik me hier zelf op dit moment mee bezig houd en ik denk dat het ook de meest simpele en toegankelijke vormen van sport zijn. Het kan dus dat je je niet in de voor- en nadelen herkent :-).

Sporten in een sportschool: de voordelen

 • Er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Naast de cardio- en krachtapparaten kun je meestal veel verschillende groepslessen volgen en in sommige gevallen bijvoorbeeld gebruik maken van squashbanen. Je kunt de loopband op met Evy of juist de workouts van Kayla Itsines doen. Wat je maar wilt!
 • Je kunt precies bijhouden hoeveel vooruitgang je maakt: meer kilo’s, meer herhalingen, de loopband een tandje hoger… En je kunt nooit per ongeluk te hard lopen, of te zwaar tillen (als je een blessure hebt bijvoorbeeld), want dat stel je van tevoren in.
 • Er zijn professionals aanwezig die je tips kunnen geven of je vertellen wanneer je een apparaat verkeerd gebruikt. Vaak kun je je ook laten wegen en een schema laten maken, om zo effectief mogelijk aan de slag te gaan.
 • Het is altijd droog en altijd even warm. Er staat geen wind, er zijn geen heuvels en het is er nooit donker. Wat de omstandigheden buiten ook zijn, jij kunt altijd sporten. Zolang de sportschool open is tenminste.

Sporten in een sportschool: de nadelen

 • De eerste zoveel keer voel je je waarschijnlijk aangekeken door alle andere aanwezigen. Vervelend, maar ik kan je wel vertellen dat dat je op een gegeven moment waarschijnlijk niets meer kan schelen ;-).
 • Er staat geen wind en je uitzicht is altijd hetzelfde. En dat is soms een beetje saai, zeker op de cardioapparaten.
 • Het kost meer geld dan buiten een rondje wandelen of fietsen. MAAR bijvoorbeeld hardlopen is zeker zo duur als een goedkope sportschool, want goede schoenen kosten geld en moeten als je regelmatig loopt zeker jaarlijks vervangen worden. En dan heb ik het nog niet over de hoeveelheid kleding die je aanschaft, want voor elk seizoen iets nodig…
 • Je sleept heen en weer met spullen (schoenen, handdoek, flesje water) en moet óf daar douchen óf bezweet naar huis fietsen. Lastig combineren dus met andere dingen die je op een dag doet.

Buiten sporten: de voordelen

 • Het geeft een heerlijk gevoel om in de open lucht bezig te zijn. Een zuchtje wind is fijn als je je in het zweet aan het werken bent en even buiten komen is nooit verkeerd. Zelfs motregen zie je opeens als een fijne manier om wat af te koelen…
 • Als je hardloopt, fietst, skateboard of iets anders doet waarbij je een afstand aflegt, is het nooit saai. Je ziet steeds nieuwe dingen en kunt genieten van de omgeving waarin je je bevindt. Als hardloper heb je de tijd om alles goed in je op te nemen, en als fietser zie je juist heel veel verschillende dingen.
 • Freedom! Je bent van niets of niemand afhankelijk. Als je links wil, ga je links, als je even wil pauzeren, dan pauzeer je even. Niemand die het merkt, die kijkt, of die zich er druk om maakt, zeker als je je buiten de bebouwde kom bevindt.
 • Je kunt gaan wanneer je wil. Je bent niet afhankelijk van openingstijden, reistijden en/of het openbaar vervoer. Enige lastige is wanneer het donker is (zie nadelen).

Buiten sporten: de nadelen

 • Je woont waarschijnlijk in Nederland, of in België. En I hate to break it to you, maar het is niet altijd even lekker weer. Naast de sneeuw, regen en wind krijg je er ook nog eens mee te maken dat als het dan een keertje warm is, het meteen te benauwd is om te meeste sporten uit te voeren.
 • In het donker buiten sporten is vaak niet ideaal. Behalve dat je moet zorgen dat je zichtbaar bent, zou ik het ook niet aanraden om in het donker op een verlaten weg te gaan rennen…
 • Het is handig als je een beetje weet wat je doet. Uit het niets vijf kilometer hardlopen (of wandelen, of skateboarden) is gewoon geen slim idee. Lees je in, schaf goed materiaal aan en luister naar je lichaam!
 • Als je gebruik maakt van de weg, moet je naast op je sport ook een beetje op de weg letten. In de stad moet je wachten bij stoplichten en kruisingen, op het platteland vooral goed links (voor lopers) of rechts (voor bestuurders) houden en uitkijken voor passerende voertuigen.

Wat voor sport doe jij en waar beoefen je die, binnen of buiten? Of allebei misschien?

PS Je kunt mijn blog sinds deze week ook via e-mail volgen! Meld je aan in de zijbalk of vink het vakje aan wanneer je een comment achterlaat en je ontvangt elke week een update met mijn nieuwste artikelen!

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

7 gedachten over “Buiten sporten of sporten in de sportschool?”

 1. Ik vind buiten altijd zoveel fijner dan binnen. Lekker met wat wind, frisse lucht, altijd een andere omgeving (als je aan ‘t hardlopen bent ;)). En op het weer kun je je kleden. Ok, niet altijd, in winterse regenbuien is het echt minder relaxt, aan de andere kant is een zomers buitje op je hoofd best wel lekker eigenlijk! :)

  Beantwoorden
  • Ja hardlopen doe ik inderdaad 1000x liever buiten dan binnen. En als het een beetje warm is geweest is wat regen inderdaad niet eens vervelend!

   Beantwoorden
 2. Ik weet zelf niet goed wat ik fijner vind haha. Van de ene kant vind ik het fijn om ‘s avonds gewoon lekker binnen in de sportschool te fitnessen, maar buiten hardlopen is ook heerlijk!

  Beantwoorden
 3. Eerlijk: ik vind het allebei niets. Maarrrr als ik echt die voor- en nadelen bekijk, ga ik toch voor het buitensporten. Mits het droog is natuurlijk haha!

  Beantwoorden
  • Da’s een fijne combinatie inderdaad :-) Al merk ik dat zelf meer krachttraining doe omdat ik daarnaast nog hardloop (cardio dus :-) )

   Beantwoorden

Plaats een reactie