Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Werkstress verminderen? 4 praktische stappen [waar je vandaag mee kunt beginnen]


Voel jij je onrustig op je werk? Vind je het moeilijk om je werk ’s avonds of in het weekend los te laten? Heb je het gevoel dat je constant overloopt? Of dat er te veel van je gevraagd wordt? Dan is je werkstress verminderen misschien even nodig. Ik merk zelf ook wel eens dat ik ’s avonds nog net even te veel met werk in mijn hoofd zit, of dat ik onrustig en chaotisch te werk ga, of het gevoel heb dat het ‘te veel’ is. En alles met ‘te’ ervoor is niet goed.

Als jij dat ook hebt, ben je écht niet de enige. Maar echt heel fijn is het natuurlijk niet. Sterker nog – als dit echt goed doorzet kun je zelfs overspannen raken of in een burn out belanden. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Hoe kun je werkstress verminderen voordat het te heftig wordt? Ik ga mijn tips met je delen.

Even een kleine disclaimer: ik ben absoluut géén professioneel hulpverlener. Ik deel hier tips vanuit mijn kennis en ervaring. Als je fysieke (stress)klachten hebt of het gevoel hebt dat je niet gemakkelijk meer uit deze stress gaat komen – neem dan alsjeblieft contact op met je dokter.

Word je bewust van de werkstress

Onrustig zijn, vaak het gevoel hebben ‘achter te liggen’, ’s avonds vaak aan je werk denken, overwerken, het gevoel hebben dat je het niet goed genoeg doet, chaotisch te werk gaan en veel door elkaar doen… Voor mij zijn dit allemaal signalen dat ik gestrest te werk ga en dat het tijd is om wat aan deze werkstress te doen.

Want je bewust worden van iets is altijd de eerste stap naar verandering. Als je niet doorhebt dat je gestrest bent, tja, dan is het natuurlijk ook lastig om er iets aan te doen. Let daarom eens wat meer op jezelf tijdens het werk: wat denk je, welke gevoelens heb je? Kun je deze gedachten en gevoelens associëren met stress? Trap dan op de rem en zie dat als een teken om iets te gaan veranderen.

Want je bewust worden van iets is altijd de eerste stap naar verandering. Als je niet doorhebt dat je gestrest bent, tja, dan is het natuurlijk ook lastig om er iets aan te doen.

Schrijf of praat werkstress van je af

Met werkstress in je hoofd blijven zitten kan ervoor zorgen dat je gedachten en gevoelens enorm opstapelen en dat het uiteindelijk een keertje ‘klapt’, op welke manier dan ook. Als je gestrest bent en je bent je daar bewust van – doe daar dan wat mee. En iets wat je heel makkelijk kunt doen is het uiten.

Hoe je dat doet is maar net wat je zelf fijn vindt. Schrijf bijvoorbeeld je stressgedachten en gevoelens van je af in een document dat je voor jezelf houdt of later zelfs gewoon verscheurt. Ik houd zelf een journal bij waarin ik veel op een rijtje kan zetten. Je kunt er ook over praten met je partner als je het niet graag opschrijft. Ook dat doe ik graag als ik ermee zit. Het – op welke manier dan ook – uiten helpt je gedachten op een rijtje te zetten en dat is ook weer een stap richting er iets mee doen.

Het – op welke manier dan ook – uiten helpt je gedachten op een rijtje te zetten en dat is ook weer een stap richting er iets mee doen.

Ervaar je structureel stress omdat er té veel van je verwacht wordt? Bespreek het dan ook zeker met je leidinggevende. Mogelijk heeft hij/zij niet eens door dat jij dit zo ervaart. Pas als je het bespreekt kan er ook actief wat aan gedaan worden. Misschien denk je dat het zwak is om dit aan te geven – maar het is juist een goed teken dat jij je eigen grenzen inziet en wilt bewaken; in plaats van dat je alles maar blijft proberen te doen, wat dan misschien niet lukt, en waardoor je enorm achter gaat lopen en daardoor de bedrijfsresultaten negatief beïnvloedt.

Gouden pen, notitieboek met plant en diamant paperclips

werkstress verminderen door de oorzaak te achterhalen en aan te pakken

Ervaar jij werkstress? Dan wil je daar waarschijnlijk wat aan doen. Maar heb je jezelf wel eens afgevraagd WAAROM je stress ervaart? Stress kan om allerlei verschillende redenen ontstaan – en die reden achterhalen is de eerste stap naar het kunnen oplossen.

  • Het kan ontstaan doordat je te maken hebt met lastige of ronduit vervelende collega’s, klanten of cliënten. 
  • Het kan ontstaan doordat je te vaak aan het werk bent en het lastig vindt om rust te nemen. 
  • Het kan ontstaan doordat je een fout hebt gemaakt waar je enorm mee zit. 
  • Het kan ontstaan door een heftige gebeurtenis waar je niets aan kunt doen, zoals een grote verandering op je werk of zelfs in je privéleven. 
  • En het kan ontstaan doordat er simpelweg té veel op je bord ligt.

Vraag jezelf af wat de oorzaak van jouw stress is, want dan kun je die oorzaak gaan aanpakken. Ik merk zelf dat ik snel stress ga ervaren als er te veel taken op mijn bord liggen. En zodra ik dat weet, weet ik ook wat ik er aan kan gaan doen: namelijk schrappen, keuzes maken en nee zeggen. Wat is bij jou de oorzaak en hoe kun jij die aanpakken?!

Zorg voor voldoende ontspanning en laat het los om werkstress te verminderen

Heb je last van werkstress, dan is er een heel belangrijk antigif: ontspanning. Stoppen met bezig zijn met werk, je gedachten van werk afhalen, iets doen wat je leuk vindt en het werk even loslaten. Jij bent niet je werk – en bewust tijd maken om te ontspannen kan je dat helpen beseffen.

Natuurlijk zullen er wel eens momenten zijn waarop je over moet werken en het even echt niet anders kan. Maar het is belangrijk dat je dat niet structureel gaat doen. Als je altijd maar bezig bent met werk, is er geen moment meer dat je het loslaat. Dat zorgt ervoor dat er geen moment is dat je kunt ‘ontstressen’ en jezelf kunt opladen, om de volgende dag weer energieker aan het werk te gaan.

Als er bij mij even zo’n periode is waarin ik meer werk, dan merk ik altijd dat mijn motivatie daalt. Juist stoppen met werk en ’s avonds iets anders doen, zorgt ervoor dat ik de volgende dag weer gemotiveerd, energiek en met plezier met mijn werk begin.

Is overwerken bij jou een ding? Vraag je eens af of het het écht waard is. Gaat die 2 uurtjes werk je in de avond écht meer opleveren? Of betaal je daar de volgende dag genadeloos de boete van – doordat je dan een stuk minder gedaan krijgt en die 2 uur gelijk weer verliest omdat je 25% minder productief bent?

Ben je niet aan het werk maar zit je wel met je hoofd bij je werk? Zorg dat dat je in de avond bewust dingen doet waarmee je je gedachten kunt verzetten. Lees een spannend boek, besteed tijd aan vrijwilligerswerk of een blog (waardoor je op de uitdagingen daar focust in plaats van bezig bent met werk), ga sporten… Ga iets doen wat je leuk vindt en wat jou rust en energie gééft in plaats van dat het energie kost.

Dat waren mijn tips om werkstress te verminderen! Het begint bij je bewust worden van de stress en ervoor zorgen dat je erover praat of schrijft. Dat helpt je ook weer met de oorzaak achterhalen en er wat aan doen. En tot slot zorgt ontspanning er altijd voor dat je het meer los kunt laten en in perspectief kunt zien: werk is één onderdeel van je leven, en niet alles. 

Heb je door de werkstress maar weinig energie, en kun je daarvoor nog wel wat meer tips gebruiken? Ontdek dan ook mijn e-book Meer energie krijgen. Je ontvangt dit e-book in een handige PDF, helemaal gratis bij aanmelding voor mijn e-mails. De tips zijn dus exclusief voor mijn e-mail abonnees. Word ook één van de ruim 6.000 abonnees door je aan te melden via het onderstaande formulier:

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie