Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Wat positiviteit oplevert


Een optimist is iemand die alles van de positieve kant bekijkt. Dingen komen wel goed en gaan vast lukken. De toekomst belooft vast (nog) beter te zijn. En dat juich ik alleen maar toe! Want positiviteit en het hebben van een positieve instelling zijn kan je (wat mij betreft) veel opleveren.

Een goed gevoel

Ik ga heel vaak uit van het meest negatieve. “Ik weet niet of ik dat tentamen heb gehaald hoor” leverde me vaak genoeg gewoon een prima cijfer op en blogposts waarvan ik dacht “ik weet niet of dit leuk is” werden juist goed ontvangen. Waarom dan zo’n negatief beeld? Dan kan het alleen maar meevallen: als je verwacht dat iets niet goed zal gaan en het gaat tóch goed, ben je blij verrast. Maar ik merk juist ook als ik denk dat ik iets wél kan, hoop dat iets wél goed gaat, ik er veel meer mijn best voor doe en het óók gewoon lukt. En dat geeft een veel fijner gevoel: je gaat voor iets dat je wilt en dán lukt het.

Bereiken wat je wilt

Met een positieve instelling is het veel makkelijker om na te denken over dat wat je echt wilt. Als pessimist is het makkelijk om een “saboteur” te zijn van je eigen dromen, ideeën of plannen te zijn. Het gaat toch niet lukken, anderen vinden het vast niet leuk, ik ben niet goed genoeg… En vervolgens geef je bij voorbaat al op. Als optimist daarentegen staan alle opties open. Wat wil je bereiken? Wat wil je doen? Dan ga je daar toch voor? Wie niet waagt, wie niet wint.

Dankbaar zijn

Terugblikken en stilstaan bij alles wat er allemaal eigenlijk super goed gaat is lastig als je denkt dat het toch allemaal “niet goed genoeg” is. Als je het positief bekijkt, heb je ongetwijfeld al ontzettend veel gedaan en bereikt in je leven. Wat dat dan is, is natuurlijk relatief en voor iedereen anders, maar ik weet zeker dat je van alles op kunt noemen. En als pessimist kan dit ook een goede oefening zijn om je optimisme te trainen en om wat meer positiviteit te stimuleren: schrijf al die positieve dingen op. Wat ging er goed, waar ben je dankbaar voor, welke leuke dingen heb je meegemaakt? Als je in je achterhoofd houdt dat je al zoveel hebt gedaan en bereikt, moet dat je wel inspireren om daar ook in de toekomst mee door te gaan.

Gaan voor het hoogst haalbare

Als jij niet gelooft in wat je kan, zal je waarschijnlijk nooit gaan voor dat wat je écht leuk vindt. Waarschijnlijk kies je de veilige weg. Maar met de positieve instelling dat het voor iedereen (ja ook voor jou) mogelijk is om succesvol te worden op de manier die zij willen, zolang je er maar in gelooft en er iets voor doet, kom je een heel eind verder. Het zijn de succesvolle mensen die altijd hebben geloofd in dat wat ze wilden bereiken, die er altijd hard voor hebben gewerkt en die anderen hebben overtuigd van dat ze het kunnen. Everything is possible, you just have to believe in it.

Anderen aansteken met positiviteit

Positiviteit werkt aanstekelijk! Mensen worden sterk beïnvloed door de mensen om hen heen, dus als jij het leven vrolijk tegemoet gaat heeft dat waarschijnlijk ook invloed op anderen. Je wordt er dus niet alleen zelf beter van :-). En bovendien is het een wisselwerking, want jij wordt ook weer beïnvloed door anderen.

Ben jij een pessimist of een optimist en wat vind je daarvan? Hoe staat jij tegenover positiviteit?

Positiviteit

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

13 gedachten over “Wat positiviteit oplevert”

 1. Leuk artikel, positiviteit schijnt zelfs ‘positief’ te werken op je gezondheid! Dat je minder snel ziek bent en beter herstelt van infecties enzo.

  Beantwoorden
 2. Mooi artikel! Positiviteit werkt inderdaad aanstekelijk. Ik denk dat ik er een beetje tussenin hang. De ene keer kan ik heel optimistisch zijn en de andere keer een pessimist ten top, haha. En dat over hetzelfde onderwerp / dezelfde gebeurtenis. :’)

  Beantwoorden
  • Haha ja bij mij ligt het ook wel een beetje aan m’n humeur en aan hoe bijvoorbeeld de dag verder ging. Maar ik probeer het allemaal zo positief mogelijk te zien! Al lukt dat natuurlijk niet altijd.

   Beantwoorden
  • Ik heb dat ook wel eens hoor. Maar tegenwoordig probeer ik dan toch tegen mezelf te zeggen dat niemand daar iets aan heeft, en vooral ikzelf niet, als ik negatief doe :-)

   Beantwoorden
 3. Ik ben echt een ras-pessimist. Grappig genoeg gaat dit altijd over mijzelf en mijn kunnen. “Oh, ze zullen het vast stom vinden”, “Oh, dit kan ik toch niet”.. Dat soort dingen. Over anderen denk ik juist altijd positief en ga ik van het leukste en beste uit. Ook als ik mezelf vergelijk met anderen, zie ik aan hen de ‘minder leuke’ dingen niet, maar aan mijzelf juist alleen maar. STOM. Dit zet me dan wel weer even aan het denken. Fijn artikel! Liefs, Stella.

  Beantwoorden
  • Oh dit is echt heeel herkenbaar. Ik dacht altijd als ik maar van iets negatiefs uit ga, dan kan het alleen maar meevallen. Maar ik probeer steeds meer mezelf te “dwingen” om gewoon positief te denken en dat bevalt me toch beter, om de redenen die ik hierboven noem :-). Misschien kun je eens Googlen op affirmaties of dat iets voor jou is?

   Beantwoorden

Plaats een reactie