Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Gezond eten tijdens de feestdagen


De feestdagen zijn super leuk en gezellig, en waarschijnlijk ook heel lekker. Maar als je net hebt bedacht dat je gezond eten je nieuwe gewoonte wordt, of juist al heel goed bezig bent, kan het ook juist lastig zijn. Want je wilt waarschijnlijk wel lekker eten, geen nee zeggen, maar ook weer niet dichtgroeien. Met deze tips beperk je de schade en zorg je voor een beetje balans. Zijn feestdagen voor jou juist hét moment om je helemaal te laten gaan, dan is deze blogpost niet voor jou… Goed, hier komen mijn tips!

Eet tot je vol zit, niet tot er niets meer bij kan

Met een buffet of een tafel vol eten is het verleidelijk om álles te proeven en door te gaan met eten tot er echt niets meer bij kan. Maar als je een beetje gezond wil blijven doen is dat juist iets wat je niet moet doen. Eet rustig en stop wanneer je merkt dat je vol zit. Niemand verplicht je om alles te proberen of vijf borden op te scheppen! En wil je toch iets proeven terwijl je al vol zit? Vraag dan of je (een deel van) de restjes mee naar huis mag nemen en geniet er later van!

Eet niet te veel snacks

De brunches en diners zijn waarschijnlijk al heftig genoeg, dus probeer je juist qua tussendoortjes in te houden. Laat de kerstkransjes voor wat ze zijn en eet tussen de maaltijden door weinig tot niets. Als je honger hebt, ga dan voor gezond eten zoals een stuk fruit of snackgroentes als tomaat, wortel en komkommer.

Beweeg

Bewegen compenseert al die slechte voeding niet, maar het helpt volgens mij wel een handje. Sowieso is frisse lucht niet verkeerd, dus maak bijvoorbeeld gezellig een wandeling met je familie. Of begin je kerstdag goed met een rondje hardlopen of fietsen. Ben je meteen even uit de drukte en stress!

Neem extra veel groenten

Het grootste verschil qua gezond eten maak je waarschijnlijk door te kijken naar wat je nou precies eet. Neem niet te veel van het vette vlees en alles wat gefrituurd is, en schep juist wel veel groenten op. Neem bij het toetje één bolletje ijs en lekker veel fruit als dat er is. Je mag best al die ongezonde dingen eten, maar neem daar dan een beetje van in plaats van een bord vol.

Drink water of thee

Dat wijntje mag best, maar drink dan tussendoor in ieder geval genoeg water en thee. Ga niet voor chocolademelk EN frisdrank EN wijn, maar één van die drie mag best. Zeker als je alcohol drinkt is het dan wel zo verstandig om tussendoor water te drinken, zowel voor je kater als omdat alcohol voor vochtverlies zorgt en dat kun je dan compenseren.

Schakel terug na de feestdagen, ga meteen (weer) gezond eten)

Misschien wel de belangrijkste tip. Tijdens feestdagen mag je best van al dat lekkers genieten, en de restjes hoef je echt niet weg te gooien, maar daarna is het wel zaak om direct terug te schakelen naar je gezonde eetpatroon. Voor je het weet is dat vele en slechte eten namelijk een gewoonte geworden en dát wil je voorkomen. Zie het echt als een feestje, een uitzondering. Gezond eten is de standaard!

Geniet wel

Last but not least: geniet wel! Dit zijn slechts wat handvaten om je te helpen om alles een beetje binnen de perken te houden, maar kerst is maar eens per jaar dus daar mag je best van genieten. Als Kerstmis voor jou juist de gelegenheid is om veel en ongezond te eten, wie ben ik dan om daar iets van te zeggen.

Laat jij je met de feestdagen helemaal gaan of wil je toch enigszins gezond eten?

Gezond eten tijdens de feestdagen

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

3 gedachten over “Gezond eten tijdens de feestdagen”

  1. Ik sta altijd een kerstdag in de keuken te koken, daardoor kan ik me een dag altijd goed inhouden. De grootste verleiding is op het werk. Daar krijgt men tijdens het wachten en de behandeling allemaal lekkers. En dat staat bij ons in de kantine (dus er wordt aardig wat gesnoept), dan vermijden we de kantine maar een beetje haha.

    Beantwoorden
  2. Ik ga niet echt opletten met wat ik eet tijdens de feestdagen ;) haha lekker eten wat ik wil! Maar ik ga mezelf niet helemaal vol proppen, dat vind ik niet fijn.

    Beantwoorden

Plaats een reactie