Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

5x waarom onzekerheid niet negatief hoeft te zijn


Onzeker. We zijn het allemaal wel eens. In nieuwe situaties, bij belangrijke momenten, bij mensen op wie je graag een goede indruk maakt… Alhoewel ik heel blij ben dat ik de afgelopen jaren wat minder onzeker ben geworden, hoeft onzekerheid niet altijd iets negatiefs te zijn! Natuurlijk is het soms lastig en vervelend, maar het kan je ook goed uitkomen. En wel om deze 5 redenen!

Je bent goed voorbereid

Als je niet zeker bent van je zaak betekent dat vaak dat je je extra goed voorbereid. Je neemt alle mogelijke vragen door die je tijdens je sollicitatiegesprek kunt krijgen (deze bijvoorbeeld) en bedenkt een antwoord, je kent je presentatie van top tot teen en kunt wel 30 argumenten opnoemen waarom jouw idee/discussiestandpunt/mening toch echt de juiste is. En dat kan allemaal zomaar eens in je voordeel werken!

Je doet je best

Je wilt jezelf bewijzen, misschien om te verbergen dat je onzeker bent of juist om dat te compenseren, en daarom doe je extra je best. Zoals ik net al zei, je bent goed voorbereid, maar je doet waarschijnlijk ook je best op je uiterlijk en om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. En dat is nooit verkeerd!

Je denkt na voor je iets doet

Door die onzekerheid maak je niet zomaar een keuze. Waarschijnlijk overweeg je eerst alle mogelijke opties, of twijfel je heel lang voordat je een stap zet. Dat kan vervelend zijn, maar daardoor maak je waarschijnlijk wel minder fouten. Doordat je pas een keuze maakt of iets doet zodra je er écht heel zeker van bent, kies je waarschijnlijk voor hetgeen dat je ook echt wilt.

Je ziet minder snel iets over het hoofd

Omdat je niet zomaar een keuze maakt, zie je ook niet zomaar iets over het hoofd. Je overweegt eerst alle mogelijke opties en gaat dan voor de beste. Hierdoor sla je geen cruciale stappen over en vergeet je geen belangrijke details. Iets waar zowel jij, als je omgeving, erg blij mee kunnen zijn.

Je bent realistisch

Als je onzeker bent, geef toe, is je zelfbeeld niet altijd even hoog. En hoewel dat negatief kan zijn, doordat je niet jezelf durft te zijn of onder doet voor wie je eigenlijk bent, kan ook dit positief uitpakken. Je zult namelijk op onzekere momenten nooit de persoon “met de mooie praatjes” zijn, of “die zichzelf geweldig vindt”. En dat is toch een fijn idee.

Ben jij vaak onzeker?

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

32 gedachten over “5x waarom onzekerheid niet negatief hoeft te zijn”

 1. Ik heb er vaak heel wat last van, maar ik merk ook wel dat dat mij drijft om beter mijn best te doen en niet te snel tevreden te zijn. Misschien toch zo slecht nog niet ;)

  Beantwoorden
 2. Mooi geschreven. Ik denk dat iedereen er weleens last van heeft, hoe vervelend het ook is. Ik herken mezelf er ook zeker in. Toch word ik met de tijd steeds minder onzeker, heb ik het idee. Fijn! :)

  Beantwoorden
 3. Mooi artikel! Een aantal jaar terug had ik een behoorlijk onzekere periode: nieuwe studie, nieuwe woonplaats, nieuw bijbaantje etc. Maar gelukkig werd die onzekerheid snel minder. :) Ik denk dat onzeker zijn soms inderdaad voordelen heeft.

  Beantwoorden
 4. Goede post, onzekerheid heb ik zeker! Twijfel altijd wel over iets, doe ik dit wel goed? Heb ik dat gedaan? En dan check je alles even extra.. Ergens fijn, maar ook irritant. ;) liefs, sharity

  Beantwoorden
  • Ja precies dat! Ik twijfel inderdaad ook vaak of ik iets wel gedaan heb, of ik het wel goed heb gedaan. En dat kan heel inderdaad heeeel irritant zijn (vooral ook voor anderen ;-) ), maar zo zie je wel minder snel iets over het hoofd.

   Beantwoorden
 5. Heb een periode gehad dat ik ontzettend vaak onzeker was, vooral over mijn werk. Het kon zelfs zo erg zijn dat ik er gewoon buikpijn van had. Gelukkig heb ik hulp gehad en dat heeft geholpen. Natuurlijk ben ik nog wel eens onzeker maar dat hoort er nu eenmaal bij :)

  Beantwoorden
  • Ah dat is echt super vervelend, dan is het niet leuk meer. Heel fijn dat die hulp je geholpen heeft! Een beetje is inderdaad niet erg (en heeft zelfs voordelen dus ;-) ) maar het kan ook te veel zijn!

   Beantwoorden
  • Ah dat is heel lastig. Faalangst vind ik ook wat anders dan af en toe onzeker zijn, dat kan echt heel vervelend zijn en je flink tegen zitten, dus ik begrijp goed dat je er het liefst vanaf wil!

   Beantwoorden
 6. Absoluut! Ik ben enorm onzeker, maar dat resulteert ook in perfectionisme en altijd op tijd zijn! dat zijn zeker positieve punten! Het is goed om er zo af en toe ook van een positieve kant op te kijken!

  Beantwoorden
 7. Helemaal mee eens! Je kunt beter soms te veel over dingen nadenken en daarom de dingen die je moet doen, dan wel extra goed doet. Dit vind ik beter dan wanneer veel dingen je maar koud laten en je daarom ook niet echt je best doet!

  Beantwoorden
 8. Ik heb het een tijdje best wel sterk gehad, maar ben daar grotendeels overheen gegroeid. Nu heb ik het nog steeds wel af en toe, maar ik heb inderdaad geaccepteerd dat het vaak gewoon oké is: juist door die onzekerheid doe ik mijn best en dat leidt er weer toe dat ik weet dat ik er alles aan gedaan heb. Bovendien is het heel fijn om met onzekerheid iets te doen en dat het dan gewoon heel goed gaat: daar krijg ik echt een enorme boost van!

  Beantwoorden

Plaats een reactie