Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

18 vragen die je tijdens belangrijke gesprekken kunt krijgen


Je voorbereiden op belangrijke of moeilijke gesprekken vind ik altijd lastig. Hierbij kun je denken aan een sollicitatiegesprek, maar ook aan een assessment na afloop van je stage, een toelatingsgesprek of een beoordelingsgesprek. Één van de manieren waarop ik me vaak op dit soort gesprekken voorbereid, is door antwoord te bedenken op vragen die ik mogelijk krijg. Maar welke vragen kun je mogelijk krijgen?

Die heb ik opgesomd in dit artikel: allerlei vragen die mogelijk aan jou gesteld worden tijdens een belangrijk gesprek. Dit zijn alom bekende vragen, vragen die ik heb bedacht en vragen die me ooit gesteld zijn. Beoordeel zelf welke van toepassing zijn op jouw gesprek! En heb je aanvullingen? Laat het me weten, dan vul ik de lijst aan!

Een gesprek vooraf

Bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek of toelatingsgesprek.

  • Wie ben je? Kun je iets over jezelf vertellen?
  • Wat zijn je hobby’s? (Kijk of je iets originelers kunt bedenken dan uitgaan, reizen of sporten)
  • Wat zijn jouw positieve en negatieve kanten?
  • Hoe werk je samen? Wat voor rol neem je aan in een groep?
  • Wat kun je over mij/onze school/ons bedrijf vertellen?
  • Waarom heb je gesolliciteerd/je aangemeld?
  • Wat hoop je hier te gaan doen/leren?
  • Wat verwacht je van mij/ons?
  • Bij een sollicitatiegesprek: wat verwacht je te verdienen?
  • Heb jij nog vragen? (Bereid altijd een aantal vragen voor! Hiermee toon je interesse)

Een gesprek achteraf

Bijvoorbeeld een beoordelingsgesprek of assessment.

  • Hoe vind je zelf dat het gaat/ging?
  • Nadat opmerkingen zijn gegeven: wat vind je van mijn commentaar?
  • Wat zijn (jouw) verbeterpunten?
  • Wat zijn jouw sterke kanten? (Of: wat is het sterkst aan het door jouw opgeleverde product)
  • Wat vond/vind je het leukst en het minst leuk?
  • Wat zou je anders doen als je opnieuw mocht beginnen?
  • Wat hebben wij/het bedrijf hieraan?
  • Wil jij nog iets vertellen? (Bedenk altijd iets extra’s om te vertellen, een sterke quote of sterk inzicht waarmee je de persoon tegenover je nog even omver blaast)

Hoe bereid jij je voor op belangrijke gesprekken?

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

24 gedachten over “18 vragen die je tijdens belangrijke gesprekken kunt krijgen”

  1. Hele handige tips! Bij mijn eerste sollicitaties was ik soms inderdaad niet goed voorbereid op sommige vragen! Vooral ook de vraag of er nog vragen of opmerkingen zijn aan het eind is een belangrijke om op voor te bereiden!

    Beantwoorden
  2. Dit zijn inderdaad ook wel zo’n beetje de vragen die ik tot nu toe ben tegengekomen in sollicitatie/beoordelingsgesprekken.
    Goed om daar vooraf ook al extra bij stil te staan. Ik moet bekennen dat ik me tot nu toe nooit zo heel goed had voorbereid op sollicitaties e.d. Het is altijd wel goed gegaan, dat gelukkig wel, haha!

    Beantwoorden
    • Oh fijn om te horen! Het ligt er denk ik ook wel aan wat voor iemand je bent. Ik ben altijd heel zenuwachtig en niet zo spontaan, en ik voel me altijd een stuk zekerder als ik goed voorbereid ben!

      Beantwoorden
  3. Handige tips! Soms vind ik zo’n gesprekken (bv op stage) best vervelend omdat je jezelf een beetje moet ‘verkopen’. Ik heb niet zoveel zelfvertrouwen dus ik vind dit best lastig!

    Beantwoorden
    • Ja klopt! Heel goed voorbereiden helpt bij mij dan altijd, want dan heb ik er meer vertrouwen in dat ik alle vragen kan beantwoorden en alles kan vertellen wat ik wil vertellen!

      Beantwoorden
  4. Handige tips! Op school hebben we een soort sollicitatie les gehad en daarbij werd ook echt benadrukt dat je voorbereid moet zijn op dit soort vragen!

    Beantwoorden
  5. Ik heb binnenkort misschien een sollicitatiegesprek en als ik ergens solliciteer zoek ik altijd het bedrijf op op internet, bij dit bedrijf heb ik de hele website gelezen. Ik zorg dat ik de social media van het bedrijf opzoek. Ik bedenk ook wat ik goed kan en wat ik niet kan, hoe ik kan zorgen dat ik wat ik niet kan misschien wel kan leren/verbeteren. Aangezien ik slechtziend ben vragen mensen vaak ook of ik hulp nodig heb en begeleiding en op welke manier. Dus ik vertel ook wat ik in dat geval allemaal zelf kan en waarbij ik hulp nodig heb.

    Beantwoorden
    • Ja ik zoek ook altijd naar het bedrijf op internet en ik denk ook na over sterke en zwakke punten. En inderdaad, afhankelijk van jouw situatie komen er vaak wat extra vragen bij, goed om daar ook rekening mee te houden!

      Beantwoorden
  6. Hele handige tips! Hoewel ik me eigenlijk meestal zo min mogelijk voorbereid! Dat zorgt er vaak voor dat ik alleen maar zenuwachtiger wordt! :( Meestal probeer ik het gewoon op het moment zelf te bedenken en tot nu toe is dat allemaal goed gegaan!

    Beantwoorden
  7. Fijne lijstjes! Ik probeer ook altijd op zoveel mogelijk vragen voorbereid te zijn. Zoals je negatieve en positieve kanten inderdaad, als je dat ter plekke moet bedenken kom je vaak met iets waarvan je achteraf denkt ‘ik had beter wat anders kunnen noemen..’ Plus een goede voorbereiding zorgt ervoor dat ik met meer zelfvertrouwen het gesprek in ga, ook niet onbelangrijk ^^

    Beantwoorden
    • Oh ja hoe vaak ik dat niet achteraf denk… Zo stom! Dat probeer ik dus te voorkomen ;-) en inderdaad, meer zelfvertrouwen is voor mij de belangrijkste reden om dit soort dingen goed voor te bereiden!

      Beantwoorden
  8. Wow super handig deze tips!
    Ik ben eigenlijk nooit echt zenuwachtig voor dergelijke gesprekken maar misschien dat ik met bijvoorbeeld sollicitaties meer succes heb door deze voorbereiding!

    Beantwoorden

Plaats een reactie