Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Hoe boek je een vakantie?


Iedereen die me een beetje kent weet dat ik niet snel op iets nieuws af stap zonder voorbereid te zijn. Met een vakantie is dat niet anders. Ik wil alles weten over waar ik heen ga, wat ik nodig heb en wat er te doen is. Dit artikel is voor iedereen die wel een klein beetje meer voorbereiding kan of wil gebruiken: hoe boek je een vakantie?

Waar ga ik heen en wanneer?

Daar begint het al. Misschien kun je dit niet zelf kiezen, bijvoorbeeld wanneer je vanuit je studie of met je ouders op vakantie gaat. Of misschien moet je dit met een heleboel anderen besluiten, bijvoorbeeld omdat je met vriendinnen of een studievereniging gaat. Hoe dan ook, dit zijn een aantal dingen om rekening mee te houden:

  • Wat voor temperatuur en klimaat is er in de tijd dat ik wil gaan? Mag het bloedheet zijn, zodat je de hele dag aan het zwembad kunt liggen, of juist niet te warm, zodat je door de stad kunt slenteren zonder je kapot te zweten?
  • Wat zijn de kosten om op de bestemming te komen en past dat in mijn budget? Vanzelfsprekend geldt: hoe verder weg, hoe duurder de reis daarheen.
  • Wat zijn de gemiddelde kosten van een verblijf en past dit in mijn budget? In een dorp in Indonesië zal je minder betalen voor een overnachting dan in hartje Rome.
  • Wanneer hebben je reisgenoten tijd? Hebben zij alleen zomervakantie, of kunnen jullie gewoon altijd vrij vragen op je werk?
  • Welke locaties zijn goedkoper in de tijd dat jij wil gaan? Of kun je die tijd juist afstemmen op de locatie? Zo betaal je voor de camping in Frankrijk tijdens de zomervakantie de hoofdprijs, maar is een citytrip New York juist in het voor- en najaar duurder.

Hoe kom ik op de plaats van bestemming?

Je hebt besloten waar je heen wil en wanneer? Mooi, dan kun je nu gaan regelen hoe je daar gaat komen. Ga je Europa uit, dan is het vliegtuig waarschijnlijk de meest logische, snelle en vaak ook enige optie, wil je geen weken onderweg zijn. Maar vooral binnen Europa zijn er allerlei mogelijkheden om op de plek van bestemming te komen. Weeg deze af qua prijs, reistijd en gemak. De meest voorkomende vervoersmiddelen:

  • Per vliegtuig. In veel gevallen de snelste optie, tenzij je niet dichtbij een vliegveld woont. Dan kan de trein bij een bezoek aan Londen, Parijs of Berlijn zeker zo snel zijn. Nadeel aan het vliegtuig is dat je rekening moet houden met het gewicht van je bagage en dat je, wanneer je binnen Europa vliegt, vaak standaard alleen handbagage mee mag nemen.
  • Per trein. Als je niet te veel overstappen hebt, is dit een erg comfortabele optie. Je stapt in op het dichtstbijzijnde treinstation en uit waarschijnlijk in het centrum van je bestemming. Qua kosten wisselend en te vergelijken met het vliegtuig. Je zit niet met maximale gewichten of afmeting, maar ik zou wel je spullen iets beter in de gaten houden.
  • Per bus. Als je met een groep bent is dit waarschijnlijk de goedkoopste optie. Daarnaast kun je er in dat geval ook tijdens je vakantie gebruik van maken en is het zeker met een groep gewoon erg gezellig. Ook reisorganisaties bieden vaak busreizen aan naar allerlei plaatsen in Europa. Verre van comfortabel, maar wel goedkoop.
  • Per auto. Makkelijk, want je rijdt thuis weg en eindigt op je bestemming, maar niet heel snel. Bovendien moet je wel beschikking hebben over een auto én een rijbewijs en betaal je natuurlijk benzine. Daar staat tegenover dat je kunt stoppen wanneer je wilt en ook zo lang over de reis kunt doen als je wilt.

Waar verblijf ik?

Je kunt natuurlijk op de bonnefooi gaan en slapen in het eerste het beste hostel wat je tegenkomt, maar dat vind ik zelf niets. Ik weet graag zeker dat ik een slaapplek heb en dan zit er maar één ding op: een verblijf boeken. Zo kun je dat doen:

  • Via een reisorganisatie, meteen samen met een vlucht. Dit is aan te raden als je verblijf belangrijk is, bijvoorbeeld wanneer je all-inclusief naar Turkije gaat. Daarnaast wordt je vervoer vanaf bijvoorbeeld het vliegveld naar je hotel vaak geregeld.
  • Een los verblijf, bijvoorbeeld via Booking of Expedia. Zo heb je de grootste keuze, maar moet je wel zelf vervoer van station/vliegveld naar je verblijf regelen. In veel gevallen is dit wel goedkoper dan samen boeken.
  • Via Airbnb. Je slaapt dan als het ware in het huis van degene waarbij je hebt geboekt. Fijn als je op zoek bent naar wat persoonlijk contact of een heel goedkoop verblijf. Nadeel is dat je niet de faciliteiten van een hotel of camping hebt, zoals een zwembad, bar of restaurant.

Hoe vind ik een verblijf?

Heb je gekozen op wat voor soort plaats je wilt verblijven, maar zie je door de bomen het bos niet meer van al die hotels, campings of appartementen? Begrijpelijk. Stel jezelf deze vragen tijdens het boeken van jouw ideale verblijf:

  • Op welke locatie wil ik dat het ligt? In het centrum van een stad of juist aan het strand? Zoek uit waar dat centrum is en welk zandstrand het fijnst is. Zo kun je meteen een hele hoop plaatsen afschrijven.
  • Wat wil ik maximaal betalen? Al zijn ze nog zo mooi, streep door de overige verblijven. En zeker in wat minder welvarende landen kun je jezelf ook afvragen: wat wil ik minimaal betalen?
  • Wat moet er in de kamer aanwezig zijn? Kan je niet zonder de televisie of wil je graag een bad? Ga je dood zonder een Wi-Fiverbinding of voel je je niet veilig zonder kluis?
  • Van welke faciliteiten wil gebruikmaken? Een zwembad? Sauna? Fitnessruimte? Gratis metropas? Restaurant? Animatieteam?

Dan houd je nu (hopelijk) een kleine selectie over die aan je eisen voldoet. Lees de reviews, bekijk de foto’s en boek wat voor jou het best aanvoelt!

Wanneer boek ik?

Vluchten, treinreizen en hotelverblijven hebben een prijskaartje dat vaak van uur tot uur verandert. Houdt de prijzen een tijdje in de gaten voor je boekt. Ik lees vaak dat doordeweeks boeken (bijvoorbeeld op een dinsdag of woensdag) goedkoper is dan in het weekend. Verder kun je voor populaire vakantieperiodes (zoals de feestdagen) maar beter zo vroeg mogelijk boeken, terwijl je in een minder populaire periode vaak kan genieten van last minute aanbiedingen.

Dan kun je nu écht gaan boeken! Het vervelendste is achter de rug (vind ik) en je kunt vooruit gaan kijken naar wat je daar allemaal gaat doen – of misschien juist niet.

Waar houd jij rekening mee als je een vakantie boekt?

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. gratis checklist voor een haalbare planning)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus GRATIS de checklist die je helpt om een haalbare planning te maken!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

3 gedachten over “Hoe boek je een vakantie?”

  1. Echt super handig dit! Ik heb alweer vaker gekeken voor vakanties voor dit jaar, maar heb hier nog nooit zo bij stil gestaan haha. Ik kijk meestal naar luxe hotels en haak af bij de prijs… Oeps

    Beantwoorden

Plaats een reactie