Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

De simpelste én beste tip om je dag effectief te plannen


Ik weet niet eens meer hoe lang ik deze tip al weet of waar ik ‘m eigenlijk vandaan heb. Maar de tip die ik vandaag met je ga delen om je dag effectief te plannen ken én gebruik ik al LANG. Het is de tip waar ik áltijd naar terug ga als ik meer focus, overzicht en structuur in mijn dagen wil. Ik ga je helpen effectiever te plannen met een supersimpele tip. Maar geen zorgen, ik vertel je ook precies waarom één simpele tip zo waardevol is en hoe je ermee aan de slag kunt gaan!

Dé simpele tip om je dag effectief te plannen

Weet je even niet meer hoe je overzicht kunt krijgen in je dag? Of houd je wel van een planning maken, maar wil je je vaardigheden verder verbeteren? Of maak je wel een to do lijst maar raak je steeds opnieuw gefrustreerd omdat je er niet alles van gedaan krijgt?! Ik zal je niet langer ophouden, deze tip gaat je helpen:

Bepaal elke dag een top 3 taken.

Zo simpel is het. Kies 3 dingen uit die vandaag het állerliefst en meest graag wilt doen. Dat is je top 3.

En voordat je nu denkt: ja oké leuk, is dit het echt?! Lees even met mee:

Waarom werkt het goed om een top 3 taken te bepalen?

Al jaren kom ik steeds weer opnieuw terug bij deze tip. Soms gebruik ik de tactiek een tijdje niet, maar uiteindelijk val ik er dan toch weer op terug. Gewoon omdat het zó simpel en doeltreffend is.

3 taken geven focus

Ik kan heel snel héél veel willen doen. Want ik vind heel veel leuk, ben nieuwsgierig én stel graag hoge eisen aan mezelf. Maar wat er dan al gemakkelijk gebeurt, is dat ik dan té veel wil. Maar ik ben geen supermens en ik heb niet meer dan 24 uur in een dag. En dan eindig ik de dag dus super gefrustreerd omdat ik niet alles heb gedaan wat ik wilde doen. Herkenbaar?!

Als je jezelf dwingt om de 3 belangrijkste taken te kiezen, zorg je voor focus. Je zorgt ervoor dat je jezelf niet dwingt om 10 dingen te doen, maar om 3 genoeg te vinden.

3 taken dwingen om sneller tevreden te zijn

Als je een top 3 taken kiest, dan is het heel belangrijk dat je er ook voor kiest om tevreden te zijn als je die drie dingen hebt gedaan. En geloof me, als je eenmaal die drie dingen bewust uitkiest, dan ben je dat ook sneller. Waarom dat belangrijk is?!

Wat is fijner: 8 dingen willen doen op een dag en 3 gedaan krijgen; of 3 dingen willen doen op een dag en 3 gedaan krijgen? Juist ja: dat laatste natuurlijk. Dat geeft een gevoel van voldoening omdat je doet wat je wilde doen.

3 taken dwingt je om te kiezen

Vind je het lastig om keuzes te maken, om nee te zeggen of om prioriteiten te stellen? Dan gaat de top 3 taken je daarmee helpen. Je dwingt jezelf daarmee natuurlijk om maar maximaal drie dingen uit kiezen.

Om dit te laten werken is het dan ook belangrijk om altijd ECHT maar drie dingen te kiezen. En niet stiekem toch 4 of 5. Het is juist de essentie dat je het duidelijk houdt en dat je heel goed weet wat je focuspunten zijn voor die dag.

Dag effectief plannen met een top 3 taken: maar waarom dan 3 taken?

“Maar waarom dan 3 taken? Waarom niet 2, of 4, of 5?” Daar is een hele goede reden voor. Drie stuks maken indruk en onthoud je gemakkelijker. Drie geeft je verschillende opties, maar ook weer niet zo veel dat je ze niet tegelijk kunt onthouden.

De “regel van drie” is een principe dat uit het schrijven komt, waarbij wordt gezegd dat 3 dingen vaak meer humoristisch, effectief of voldoende zijn dan andere nummers. Niet voor niets zijn er heel veel drietallen in boeken een films, en komen bij lijstjes en voorbeelden in teksten vaak 3 stuks terug om de uitspraak extra kracht bij te zetten.

Nu denk je misschien: maar soms heb ik heel veel tijd, en soms heel weinig. Moet ik dan wel steeds 3 taken kiezen? Kan ik er niet meer kiezen als ik de hele dag de tijd heb? Het korte antwoord is: nee.

Het langere antwoord is: pas je taken aan op hoe veel tijd je hebt. Als je maar weinig tijd hebt, kies je 3 taken die minder tijd kosten. En als je veel tijd hebt, kun je wat grotere taken kiezen waar je meer tijd voor nodig hebt.

Als je heel veel kleinere taken wilt doen, dan plan ik ook wel eens een “wegwerkuur”. Ik maak een lijst van alle kleine taken die ik wil doen, zet een wekker voor een uur, en werk achter elkaar zo veel mogelijk van die kleine taakjes weg. De taak op je top 3 taken lijst kan dan zijn: Een “wegwerkuur” voltooien.

TIJD OM ÉCHT effectief te plannen?

Een onrealistischer en onhaalbare planning kan je enorm tegen zitten bij het meer gedaan krijgen van je taken. Ben je het beu dat je steeds maar TE veel plant en ben je op zoek naar iets wat je structureel kan helpen verbeteren? Dan is de online cursus ‘Krijg het gedaan’ misschien iets voor jou! Hierin ga je niet alleen aan de slag met het maken van een realistische planning, maar ook met stoppen met uitstellen, afleiding verminderen, concentratie verbeteren, je energielevels verhogen en nog veel meer. Lees meer op de cursus pagina:

 

Extra: Maak een haalbare effectieve planning

Kun je alvast nog wat extra hulp gebruiken bij het maken van een haalbare planning met daarop taken die je ook echt altijd gedaan krijgt? Meld je dan aan voor mijn e-mails en je ontvangt daar gratis de checklist haalbare planning bij, die je kunt afvinken om ervoor te zorgen dat je planning écht haalbaar is (zelfs als er maar 3 dingen op staan). Vul het formulier in:

Ontvang gratis tips en updates (incl. gratis checklist voor een haalbare planning)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Mevrouw Structuur en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus GRATIS de checklist die je helpt om een haalbare planning te maken!

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. gratis checklist voor een haalbare planning)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus GRATIS de checklist die je helpt om een haalbare planning te maken!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

2 gedachten over “De simpelste én beste tip om je dag effectief te plannen”

  1. Hoi Linda! Wat een goede tip zeg! Vooral het wegwerkuur klinkt goed. Intussen doseer ik al meer mijn takenlijst voor een dag maar kan nog beter merk ik. Ik ga hier gelijk morgen en in de komende weken mee aan de slag/oefenen. Ik vind de tip zo goed dat ik deze graag in mijn Weekend Favorieten (korte terugblik op de week i.c.m. leuke en nuttige links op gebied van mindful leven, minimalisme, etc.) van komende zaterdag ga opnemen op mijn eigen blog. Dat vind je vast wel goed! Op een later moment ga ik nog een aantal andere artikelen van je lezen, zoals je boekentips. Groeten Janneke

    Beantwoorden
    • Hoi Janneke, bedankt voor je enthousiaste reactie :-)! Veel succes met de uitvoering van de tip! En super leuk als je ‘m wilt delen, linkjes delen mag altijd!

      Beantwoorden

Plaats een reactie