Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

De slaapkamer opruimen én opgeruimd houden [4 simpele tips]


Als er ergens snel hoopjes rommel kunnen ontstaan, dan is het wel op de slaapkamer. ’s Avonds ben je te moe, ’s ochtends heb je geen tijd… En voor het weet slingeren er weer dingen rond. Maar het kan ook tijd zijn voor een grotere opruimbeurt, omdat je kledingkast uitpuilt of omdat je al die kleding die je toch nooit aantrekt nu écht beu bent. Nou, je bent op de goede plek. Ik deel mijn tips voor het opruimen én opgeruimd houden van je slaapkamer.

Je slaapkamer opruimen = dingen wegdoen

Wil jij je slaapkamer écht goed opruimen? Dan is het niet alleen een kwestie van alles op z’n plek leggen, maar ook van jezelf afvragen of het überhaupt nog een plek in je slaapkamer moet hebben.

Écht opruimen is voor mij namelijk: bepalen of je het bewaart of niet. Ik houd opruimen en organiseren graag gescheiden: opruimen is de keuze of je ’t bewaart, en organiseren is bepalen wáár je het gaat bewaren.

Als je je slaapkamer gaat opruimen, pak dan AL je kleding erbij en stel jezelf de vraag:

Ga ik dit bewaren?

Enne, die vraag is natuurlijk makkelijk gesteld, maar soms moeilijk genoeg om te beantwoorden. In mijn blogartikel over je kledingkast opruimen geef ik daarom nog veel meer tips. En als cursist van Begin jouw opgeruimde leven ontvang je gratis de checklist “Kan het weg?” met slimme vragen om te bepalen of je iets beter kunt bewaren of juist niet.

Heb een vaste plek voor ALLES in je slaapkamer

Als je je slaapkamer wilt opruimen, maar ook gemakkelijk opgeruimd wilt houden, dan is één ding heel belangrijk: heb een vaste plek voor álles.

Nou heb je in de slaapkamer waarschijnlijk wel voor redelijk veel dingen al een vaste plek. Ik geloof niet dat je je spijkerbroeken altijd op een andere plek in de kledingkast legt (en doe je dat wel, nou dan weet je gelijk waar te beginnen ;-) ). Bij de meeste mensen zal een groot deel van de kleding wel een vaste plek hebben en dat is ook belangrijk om altijd alles gemakkelijk opgeruimd te houden.

Maar vraag jezelf ook eens af wat er precies altijd rommelig wordt in je slaapkamer én of een vaste plek dat kan voorkomen. Puilt je stapel T-shirts altijd uit? Kijk dan eens of je meer ruimte daarvoor kunt maken zodat het gemakkelijker is om het opgeruimd te houden (of doe een deel weg, natuurlijk!). 

Kleding die ook vaak rondslingert is bijvoorbeeld kleding die “nog wel een dagje kan”. Denk: die ene spijkerbroek die je een paar uur aan hebt gehad. Zorg dat je daarvoor óók een vaste plek bepaalt, zodat dat soort kleding niet rond gaat slingeren. En ligt bij jou kleding die in de was kan overal? Zorg voor een (kleine) wasmand op elke kamer waar je jezelf omkleedt, zodat je kleding die gewassen dient te worden gemakkelijk “opruimt”.

Zorg voor goede slaapkamer-opruim-gewoontes

Ben jij iemand wiens sokken overal slingeren? Of probeer je de slaapkamer wel op te ruimen, maar lijkt er toch altijd spontaan een stapel kleding te ontstaan? Of ziet het er gewoon vaak uit als een bende? Ik snap het. Rommel kan zich snel verzamelen in de slaapkamer.

Maar toch is het ook vrij gemakkelijk om je slaapkamer opgeruimd te houden. Als je een paar goede gewoontes erop na houdt die het voor jou makkelijker maken.

Maak je bijvoorbeeld elke ochtend een rommel van je kledingkast omdat je niet weet wat je aan moet trekken? Leer jezelf de gewoonte aan om elke avond het setje voor de volgende dag klaar te leggen. (Geloof mij, dat scheelt sowieso veel frustratie in de ochtend.) Stapelt vuile kleding zich op? Leg dat altijd op dezelfde plek en maak dat zo gemakkelijk mogelijk. Desnoods met een extra wasmand naast je bed. En leer jezelf dan de gewoonte aan om die wasmand ook direct naar je wasruimte te brengen als ‘ie vol is.

de slaapkamer opruimen? Begin met het opmaken van je bed

Maak jij je bed elke ochtend netjes op? Ik raad je aan om het wel te doen. Ik heb al zo veel boeken, podcasts, cursussen, webinars, en noem het maar op over productiviteit gelezen en geluisterd en de tip die heel vaak terugkomt is: maak je bed op.

Waarom? Het geeft je direct een goed gevoel over je dag. Je hebt direct iets bereikt. In een paar minuten. Wat ik wel meestal doe is eerst juist de dekens open leggen om de boel even te laten luchten, en na 1 of 2 uur het bed opmaken. Naast dat het een goed gevoel geeft, oogt je slaapkamer ook direct een stuk netter en opgeruimder. 

En ik vind zelf dat het ook altijd motiveert om de rommel eromheen ook even op te ruimen. Even dat paar sokken in de was en dat paar schoenen terug in de kast. Even de wasmand legen. En voor ik het weet is de slaapkamer weer volledig opgeruimd. Het geeft daarmee niet alleen een goed gevoel, het is ook dat zetje om de rest ook “even snel” bij te houden. En als je dat elke dag doet, dat is het ook heel makkelijk “even snel” te doen.

Dat waren de slaapkamer opruimen tips! Kun je nog meer inspiratie gebruiken voor het opruimen van je huis? Dan heb ik nog iets voor je! In het stappenplan “Beginnen met opruimen” deel ik 8 stappen om je huis slim en effectief op te ruimen. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt het stappenplan er gratis bij!

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Enne, wil jij écht serieus je hele huis gaan opruimen én leren hoe je je huis gemakkelijk opgeruimd gaat houden? Wil je stoppen met uitstelgedrag, wil je gemotiveerd blijven ná dat eerste kastje? Bekijk dan eens of de online cursus Begin jouw opgeruimde leven iets voor jou is. Klik op de button:

 

 

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie