Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Spullen organiseren: tips voor organizers, bakjes, lades en meer


Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd: die uitspraak ken je ongetwijfeld. En of ‘ie nu wel of niet voor iedereen op gaat; voor mij geldt dit in ieder geval wel. Ik vind het heerlijk als alle spullen netjes op hun eigen plek liggen. En dat betekent écht niet dat altijd alles perfect opgeruimd is. Ik kan ook echt goed rommel maken. Maar na een paar dagen organiseer ik alles weer graag terug op z’n plek. In deze blog deel ik mijn tips voor spullen organiseren en het goed terug kunnen vinden van je spullen, en mijn favoriete organizers, bakjes, ladeverdelers en meer!

Spullen organiseren = bepalen wat waar komt

Voordat we verder gaan, een kleine achtergrond in hoe ik over opruimen en organiseren denk. Ik onderscheid bij je fysieke spullen altijd graag opruimen en organiseren:

  • Opruimen is bepalen wat er weg kan
  • Organiseren is bepalen wat waar hoort

Voordat je iets een plek geeft, is het waardevol om jezelf af te vragen: moet ik dit überhaupt in huis hebben? De volgende vraag is dan vervolgens: wáár dan?

Komen we gelijk bij mijn tweede “opruimwijsheid”: je huis netjes georganiseerd houden valt of staat met alles een vaste plek geven. De boel netjes houden is verdomde lastig als je steeds moet bedenken: oké, waar zal ik het nu eens laten?!

Goed, hebben we dat uit de weg geruimd. Tijd voor de échte tips!

De beste spullen organizer is een lade

Lades in kasten maken je leven zo veel makkelijker wat mij betreft. Je trekt de lade open en hoppa, je ziet precies wat er in zit, tot achterin je kast aan toe. En je pakt dat er ook zo bij. In tegenstelling tot een normaal vak in een kast, waarbij je iets over andere spullen heen moet tillen, niet kunt zien wat er in zit, van alles er half uit valt als je het achterste nodig hebt, en/of gekke yogaposes aan moet houden om überhaupt bij de spullen achteraan in het onderste vak van je kast te komen… Koop je een nieuwe kast voor waar in je huis dan ook: overweeg om voor lades te kiezen. Vooral aan de onderkant, want yogaposes.

Lades in je kledingkast

Zo bestaat mijn kledingkast aan de onderkant alleen maar uit lades. Ik vouw alles klein op waardoor ik zonder problemen het achterste shirt erbij pak. Het is even wennen met opvouwen, maar als je gewend bent kost het oprecht een halve seconde extra om je kleding nog een keer dubbel te vouwen zodat het rechtop in je kast past. Wil je hiermee aan de slag gaan, dan vind je op YouTube heel veel uitleg video’s (zoek naar de Konmari methode van Marie Kondo). En in het boek Spark Joy (lees hier mijn review) vind je uitleg en advies voor allerlei soorten kledingstukken. Dit boek heeft mij overgehaald om zo te gaan werken en het is zoveel makkelijker dan het onderste shirt onder een hoge stapel uittrekken.

Lades in je keuken

Bij het indelen van de keuken in ons nieuwbouwhuis had ik ook één eis voor onze grote kastenwand: aan de onderkant moesten en zouden lades komen. Er zitten wel kastjes, maar in die kastjes zitten lades verborgen. Zo hebben we geen verloren ruimte aan de onderkant (sterker nog, daar bewaren we onze gehele eetvoorraad zo ongeveer. En ik heb graag dingen op voorraad ;-) ).

Mini lades voor kleinere spullen

Ook op kleinere schaal kun je lades toevoegen aan je huis. Zo zweer ik bij simpele kleine lades in een kast. Al van jongs af aan, want bij mijn ouders vind je dit ook genoeg in alle kleuren en maten. Hiermee kun je kleinere spullen categoriseren en gemakkelijker terugvinden. Ik ben hiervoor fan van bijvoorbeeld de PALLRA miniladekast van IKEA.

Heb je nu weinig lades? Deze organizers helpen je om alsnog lades te creëren:

Verdeel oppervlakten in stukken met spullen organizers

Een hele grote oppervlakte met heel veel kleinere spullen wordt al snel rommelig. De oplossing? De oppervlakte kleiner maken. En dat kun je op allerlei manieren doen.

Gebruik ladeverdelers, organizers en bakjes

Heb je een lade, maar met allemaal kleine spullen erin? Dan zijn ladeverdelers je beste vriend. Dit zijn bakken met indelingen erin of losse organizer bakjes die je zelf op een bepaalde indeling kunt wegzetten. Mijn favoriete ladeverdelers komen van de IKEA en HEMA.

Ik gebruik de SKUBB serie van IKEA in mijn kledingkast, o.a. voor sokken, ondergoed en schoenen. Ik gebruik de RAGGISAR lade inzet van IKEA voor sieraden.

Ik gebruik deze transparante lade organizers van HEMA voor mijn kantoorbenodigdheden (pennen e.d.) en in de badkamer:

Hier vind je nog meer ladeverdelers:

Iets om rekening mee te houden: als je ladeverdeler niet de hele lade in beslag neemt en je doet er geen hele zware spullen in, dan kan deze gaan schuiven. Vind je dit vervelend? Overweeg om te kiezen voor een ladeverdeler met anti-slip onderkant of leg een anti-slip mat onder de ladeverdelers. Een rol anti-slip mat vind je voor nog geen €2 bij de Action.

Maak extra verdiepingen met organizers

Heb je een vak in een kast waarin spullen staan die láng niet tot de bovenkant van dat vak komen? Maak zelf extra verdiepingen in je kast zodat je er meer spullen in kwijt kan! Als je erg handig bent kun je er een échte extra verdieping inbouwen, maar ook voor de minder handige Harry’s zijn er oplossingen.

Wat dacht je van deze inzetten voor in je kast:

Gebruik opbergbakken om spullen te organiseren

Heb je een grote plank in een kast, bijvoorbeeld in je trapkast of op zolder? Dan kun je natuurlijk gewoon al je spullen op die plank droppen. Maar je kunt ook opbergbakken gebruiken om je spullen in te delen. Extra voordeel: als je iets nodig hebt, pak je de bak uit de kast om goed bij wat je nodig hebt te kunnen. (In plaats van de eerdergenoemde yogaposes te moeten doen ;-) ).

Ik ben fan van de VARIERA serie van IKEA voor in de keuken en voorraadkast en de SAMLA serie van IKEA voor op zolder en andere plekken waar je niet super vaak komt.

Wanneer kies je voor een opbergbak mét of zonder deksel? Laat dit afhangen van het gebruik. Heb je spullen vaak nodig (maandelijks of vaker), dan loont het waarschijnlijk om voor een open bak te gaan (bijv. VARIERA serie); dat maakt het makkelijker om bij de spullen te kunnen waardoor je datgene waar je ze voor nodig hebt niet uit gaat stellen. Heb je iets minder vaak nodig (de kleding van het andere seizoen, je kerstspullen, je vakantiespullen etc), doe het dan een doos met deksel (bijv. SAMLA serie). Zo komt er geen stof in terwijl je het bewaart voor later.

Direct online een opbergbak bestellen? Dan zijn deze misschien iets voor jou:

Zorg dat je spullen er georganiseerd uitzien

Nee, ik bedoel niet dat je per se de allermooiste opbergbakken nodig hebt, of dat alles per se van dezelfde serie moet zijn. Ik bedoel dat het waardevol is om na te denken wat voor opbergspullen je wáár gebruikt.

Investeer in leuke organizer bakjes voor spullen die je het vaakst gebruikt

Die ene oude lelijke plastic doos die nog uit je ouderlijk huis komt kan prima dienen als opslag van de kerstspullen op zolder – maar je ergert je er misschien aan als hij het hele jaar door in de woonkamer staat met de dekentjes voor op de bank erin. Investeer dan ook vooral in fijne opbergplekken voor spullen die je heel vaak nodig hebt.

Niet in het zicht? Kies voor een doorzichtige organizer/bakje

Het voordeel van doorzichtige opbergbakken is dat je snel ziet wat er in zit. Als je extra bakken voor op zolder of in de schuur aanschaft, overweeg om te kiezen voor doorzichtige bakken, zodat je snel ziet waar het kofferslot in zit zonder dat je zes dozen met ‘vakantie’ hoeft open te maken.

Zet spullen zoveel mogelijk uit het zicht

Zorgt een opgeruimd huis bij jou ook voor een opgeruimd hoofd? Kijk dan of je alles wat er rommelig uit ziet, zoveel mogelijk uit het zicht kunt zetten. Slingeren er allerlei kookspullen rond je fornuis? Kijk of deze niet toch in een kast passen, of zet ze op één plateau zodat het een geheel lijkt. Is het bij de voordeur altijd rommelig met sleutels en ander klein prullaria? Zet er een bakje weg waar iedereen zijn rommel in kan dumpen (maar leeg ‘m wel even wekelijks ;-) ). En ga zo maar door!

Zie spullen organiseren als iets functioneels

Het doel van organiseren kan zijn dat je huis er opgeruimd uitziet en je meer rust in je hoofd ervaart, maar wat uiteindelijk echt rust gaat geven is dat je altijd de spullen die je nodig hebt kunt vinden én weer snel kunt opruimen.

Spullen snel vinden: gebruik labels

Als jij alleen woont in een kleine studio dan is het vaak een kwestie van iets een vaste plek geven en klaar is kees. Je hebt een maximaal aantal spullen wat in je woning past en jij bent de enige die spullen ergens weglegt. Maar als je samenwoont met anderen en je hebt in de loop der jaren aardig wat verzameld, dan kan het organiseren en terugvinden van spullen een grotere uitdaging zijn. Labels zijn dan een uitkomst. Met een label benoem je letterlijk welke spullen waarin horen. En dat is vooral handig als je het zelf soms niet weet óf als anderen ook spullen opruimen of juist terug moeten vinden.

Een labelmaker is dan ideaal om gemakkelijk spullen te labelen zonder alles met een stift te bekladden. Ik heb zelf de DYMO junior lettertang, hiermee maak je ‘ouderwetse’ zwarte labels met witte letters (die ik er leuk uit vind zien ;-) ).

Spullen snel organiseren: heb ‘verplaatsplekken’

Je huis wordt snel een bende als je continu geneigd bent te denken: “Dat ruim ik later wel op.” En weet je wanneer je dat gaat denken? Als het opruimen te veel moeite kost in verhouding tot de energie of motivatie die je er op dat moment voor hebt. Iets wat dan kan helpen is werken met ‘verplaatsplekken’. Zo leg ik spullen die naar een andere verdieping in huis moeten altijd op of bij de trap als ik op dat moment niet naar boven of beneden ga. Ga ik wel naar boven of beneden, dan zie ik het liggen en denk ik “oh ja, ik neem het wel even mee”.

Dit werkt niet alleen zo bij verdiepingen, dit kan ook werken voor spullen die naar anderen toe moeten, of naar het tuinhuis, of die ingescand moeten worden: leg spullen op vaste plekken op basis van de eerstvolgende actie. Leg ze een stap dichterbij hun uiteindelijke plek en de stap om het op te ruimen wordt steeds kleiner.

Iets wat op zolder helemaal achterin een bak moet komen te liggen, neem ik gerust gedurende de dag eerst één verdieping op, een paar uur later de volgende, een paar uur later ligt het in de juiste hoek van de zolder, en de volgende dag denk ik: o ja, ik zal het even snel in de bak doen. Dat werkt voor mij. Kijk wat jou helpt om het op z’n plek leggen makkelijker te maken!

Oh en heb je dit heel vaak bij specifieke spullen, vraag jezelf dan eens af of de opbergplek niet te moeilijk is, en of je de vaste plek niet makkelijker bereikbaar moet maken zodat het opruimen minder moeite kost. Dan doe je het automatisch sneller!

Extra tips voor het organiseren van spullen

Dan nog een aantal willekeurige laatste tips!

Gebruik documentenmappen i.p.v. multomappen

Voor het opruimen van papieren ben ik groot fan van deze documentmappen van HEMA:

Voorheen worstelde ik altijd met veel te volgestopte multomappen met veel te volle plastic insteekhoezen, wat veel moeite kostte om iets in en uit te doen. Nu steek ik het gemakkelijk in een map en als ik iets nodig heb haal ik even alle documenten eruit en blader ik naar wat ik nodig heb.

Gebruik draaiplateaus/Lazy Susans

Heb je toch een kast waar allerlei spullen staat waar je slecht bij kan? Zet er een draaiplateau weg, ook wel een Lazy Suzan genoemd. En draai rond om bij hetgeen je nodig hebt te kunnen. Wij gebruiken hem om snel bij de gewenste olie te kunnen.

Merk je dat iets rommelig is in je huis en wil je het organiseren? Bepaal hoe je dit wilt organiseren, wat je nodig hebt en van welke afmetingen vóórdat je naar de winkel gaat. Dan voorkom je dat je veel te veel opbergbakken inslaat – die je vervolgens ook weer moet opbergen!

Verder aan de slag met spullen organiseren?

Wil jij aan de slag met opruimen en spullen organiseren? Dan heb ik 3 dingen die jou kunnen helpen:

Succes!

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij iets koopt, ik een percentage daarvan ontvang. Je betaalt daardoor nóóit meer en ik promoot alleen dingen waar ik zelf ook echt fan van ben. Lees ook mijn disclaimer.

 

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie