Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

8 tips om gezonder te eten


Je hebt je vast al vaak voorgenomen om nu écht beter op je eten te gaan letten en écht wat meer lekkers te laten staan. Maar dat ook echt doen is best lastig. Daarom deel ik hier 8 duidelijke en doable tips om net even wat gezonder te leven. Kies uit welke jij wil toepassen. Ik ga ze zelf ook uitproberen ;-)

Water en thee drinken, en geen frisdrank en vruchtensap

Kan jij niet zonder je dagelijks blikje cola of staat er altijd een pak vruchtensap op de ontbijttafel? Weg ermee! Op deze manier drink je elke dag liters suiker op. Vervang je suikerdrankjes door water en groene thee. Of desnoods een kop koffie of glas rode wijn, want ook dat schijnt (tot een kop of drie/een glas of twee) nog meer gezondheidsvoordelen te hebben.

Zeg niet dat je iets nooit meer eet of drinkt

“Ik stop met chocolade eten!” of “Ik drink nóóit meer alcohol!”. Heel leuk bedacht, maar serieus? Als het goed is heb je nog heel wat jaren te leven, en om je aan dit soort beloften te houden moet je wel echt een ijzersterk doorzettingsvermogen hebben. Het is simpel: zodra je iets van jezelf niet meer mag, wil je het juist extra graag. Dus je mág dat toetje best, maar je neemt het nu gewoon even niet.

Kleinere porties

Klinkt simpel, is het ook, maar het werkt absoluut. Je hebt nu eenmaal altijd en overal de neiging om je bord op te eten. Zowel thuis (“anders moet ik het weggooien”) als wanneer je uit eten bent (“ik betaal ervoor”) eet je vast maar al te graag je bord leeg. Schep dat bord daarom eens niet vol. Desnoods pak je later nog wat extra. Echt te moeilijk? Koop dan kleinere borden, dan moet je wel ;-).

Geen witbrood, pasta, witte rijst en aardappelen

Dat dit niet gezond is weten we ondertussen allemaal wel, toch? Deze producten zijn gemaakt van zetmeel en laat zetmeel nu net uit glucose (oftewel suiker) bestaan. Vooral de witte producten hebben een megahoge zogenaamde glycemische index. Waar hun volkoren broertjes en zusjes nog wel wat gezonde bestanddelen bevatten kun je de witte varianten maar beter vermijden. Eet volkorenbrood (of nog beter, havermout), volkorenpasta, zilvervliesrijst (of beter nog, zaden zoals quinoa of groenten zoals paddenstoelen) en zoete aardappelen (want dat is dan eigenlijk weer een groente).

Niet koken met pakjes en zakjes

Al dat voorverpakte eten is lekker en makkelijk, maar alles behalve gezond. In nasikruiden en pastasauzen zitten vaak kilo’s suiker en zout en in een gemiddeld koekje zit eigenlijk gewoon niets waar je lichaam iets aan heeft. Probeer zo veel mogelijk natuurlijke producten te gebruiken. Investeer in kruiden en bak je eigen koekjes (zelfs met suiker zijn ze waarschijnlijk nog gezonder dan die uit de supermarkt)!

Ga voor gezonde snacks

I know, chocolade en al die andere snacks (maar vooral chocolade natuurlijk) zijn zeer verslavend. Maar probeer toch eens voor pure chocolade (+75% cacao), noten, (gedroogd) fruit of een zakje wortels te gaan. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af: één stukje chocolade per dag. Of één koekje. In dit artikel lees je meer over gezonde snacks!

Houd een eetdagboek bij

Als je precies bijhoudt wat je eet laat je het wel om nog een stukje chocolade te pakken. En is dat taartje opeens ook een stuk makkelijker af te slaan, want je bent zó gezond bezig vandaag en dat wil je absolúút niet verpesten. Tja, een kom havermout, bananenpannenkoeken, gegrilde groenten met zalm en 16 bitterballen staat toch niet zo leuk. En als je het in een app bijhoudt (die alle voedingswaarden automatisch voor je uitrekent) word je er vast nog minder vrolijk van…

Plan je tussendoortjes

Horrorscenario voor iedereen die gezond probeert te eten: het is half 6, je staat op het station en opeens krijg je enorme honger. Voor je neus: achttien winkels met allemaal veel te lekker (en natuurlijk ongezond) eten. Zorg dat je voorkomt dat je honger krijgt! Ontbijt stevig, eet halverwege de ochtend een snack, lunch goed, eet ‘s middags één of twee snacks en eet ‘s avonds niet te veel, maar wel voldoende om vol te zetten. Als je ‘s avonds altijd honger krijgt kun je ook bijvoorbeeld 1 à 2 uur na je diner nog een stuk fruit nemen, om een vreetbui later op de avond te voorkomen.

Houd jij je bezig met gezond eten? Wat is het belangrijkste waar jij rekening mee houdt?

Voor dit artikel haalde ik informatie en inspiratie uit de Voedselzandloper (affiliate link, bekijk mijn disclaimer).

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

7 gedachten over “8 tips om gezonder te eten”

  1. handige tips! Ik drink echt super veel water dus daar zit ik goed! :)
    En haha, kleinere borden kopen zal inderdaad wel helpen!

    Beantwoorden
  2. Wat een goede tips :) Ik merk vooral dat als ik heel moe ben ik snel in “comfort food” verval. Pakjes en zakjes komen er bij mij hoe dan ook niet in ;-)

    Beantwoorden
    • Ik heb dat vooral na het eten, dan heb ik altijd zin in iets zoets… Chocolade is dan niet veilig ;-) Als ik echt duf ben ga ik sneller voor iets gezonds omdat ik weet dat ik daar meer energie van krijg dan van iets “slechts”, misschien is dat ook een tip voor jou? :-)

      Beantwoorden

Plaats een reactie