Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Waarom een master? Van hbo naar universiteit


Na mijn hbo opleiding Communicatie ben ik verder gegaan met studeren. Na een premaster volgde ik de master Communicatie & Informatiewetenschappen aan de universiteit. Waarom ben ik verder gaan studeren? Wat zijn de voordelen van een master na je hbo bachelor? Waarom een master? Mocht je nog twijfelen over of je door wilt studeren: hier deel ik mijn ervaring!

Waarom een master en doorstuderen?

Dit waren mijn redenen:

 • Ik was nog heel jong toen ik mijn hbo-opleiding afrondde en ook pas drie jaar aan het studeren (dankzij vwo als vooropleiding). Ik vond dat ik wel wat extra studie- en levenservaring kon gebruiken. Voordat ik alle stof fulltime in de praktijk ging toepassen wilde ik nog meer kennis van zaken hebben.
 • Op het hbo heb ik veel geleerd, maar ik miste de verdiepingsslag: waarom is iets op een bepaalde manier? Hoe onderbouw ik de gedachten en ideeën die ik heb? Dat hoopte ik op de universiteit te gaan leren.
 • Een extra opleiding staat (wat mij betreft) goed op je cv en zeker de combinatie van een praktische hbo-opleiding en een theoretische universitaire opleiding.

Wat vind ik van de universiteit?

Ten eerste, hetgeen waar hbo’ers vaak voor vrezen is natuurlijk waar: je krijgt op de universiteit meer theorie, meer te lezen onderzoeken en meer statistiek. Mijn premaster bestond uit allerlei onderzoeksvakken om de basis daarvan onder de knie te krijgen. Een enorm drukke periode, maar ook heel zinvol. Want hoe lees je eigenlijk een onderzoek? Hoe trek je er een conclusie uit die voor jou nuttig is? Hoe bekritiseer je een onderzoek en neem je niet zo maar alles aan?

Die premaster had verder niet veel te maken met communicatie. Niet geweldig leuk, maar wel onmisbaar. Dat merk ik tijdens de master. Nu krijg ik wel vakken met inhoud, die ik ook interessant vind, want ik heb ze allemaal zelf gekozen. Nog steeds lees ik veel onderzoeken, maar ik weet hoe en kan snel beoordelen of het relevant is en waar ik hetgeen vind dat ik wil gebruiken.

Zonder dat je het eigenlijk door hebt leer je juist op deze manier ontzettend veel. Want doordat je niet klakkeloos overneemt wat er in een boek staat, maar leest en les krijgt over waarom iets onderzocht is, hoe het onderzocht is, wat het resultaat daarvan was en wat dat voor gevolgen heeft, blijft het veel beter hangen. Precies de verdieping die ik zocht in een master!

Zou jij een master moeten volgen?

Kun je “ja” antwoorden op vragen als onderstaand, dan zou ik een master zeker overwegen!

 • Mis je een stukje verdieping in je huidige opleiding?
 • Vind je dat je nog niet genoeg kennis hebt om ergens fulltime aan de slag te gaan?
 • Ben je nog niet uitgestudeerd en heb je veel motivatie om zowel een premaster als master te starten én af te ronden?
 • Lijkt het je een uitdaging om in wat moeilijkere (waarschijnlijk Engelse) teksten te duiken in plaats van gewoon alles over te nemen wat in je tekstboek staat?
 • Vergroot het behalen van een master in jouw vakgebied de kansen op het krijgen van een baan?
 • Heb je een masteropleiding op het oog die je leuk lijkt om te volgen?

Natuurlijk moet je uiteindelijk zelf beslissen wat je na je studie gaat doen en of je door wilt studeren, maar ik hoop dat je met mijn verhaal een stukje wijzer bent geworden!

Vertel: hbo of universiteit? Bachelor of master? Wat doe jij, wil je doen of heb je gedaan en waarom?

Extra: Na het afronden van mijn master schreef ik nog een blogpost over de verschillen tussen hbo en universiteit. Klik hier om deze te lezen!

Ben je geïnteresseerd in meer blogposts over studeren? Lees dan ook de volgende artikelen:

Deze blogpost bewaren? Pin onderstaande afbeelding op Pinterest!

Waarom een master: van hbo naar universiteit

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

16 gedachten over “Waarom een master? Van hbo naar universiteit”

 1. Als je inderdaad jong bent na het afronden van een HBO studie en niet meteen aan de grote werk wereld wilt deelnemen, lijkt me een master een goede optie inderdaad! Eerst maar eens aan een HBO studie beginnen, haha :)

  Beantwoorden
 2. Ik snap je wel hoor! Ik ben ook 21 als ik klaar ben met mijn master (!) dus ik ga even uitvogelen of je er twee kunt doen zonder dat je voor de tweede opeens 10000 euro moet betalen (volgens mij kan dat als je er twee tegelijk doet). Maar verder doe ik al wel WO, dus het is interessant om over de verschillen te lezen! Ik ben blij dat het je zo goed bevalt. :)

  Beantwoorden
  • Oh dat zou best kunnen, volgens heeft het inderdaad te maken met of je al een diploma (dus andere studie afgesloten) hebt of niet. Maar dat weet ik niet zeker, ik heb m’n handen vol aan 1 master ;-)

   Beantwoorden
 3. Wat een interessant artikel! Echt wel iets om over na te denken, ik ga alleen niet door. Zodra ik klaar ben met het HBO vind ik het wel mooi geweest (ik ben nu 22 en zit in het eerste jaar!).

  Beantwoorden
 4. Ik hoorde altijd dat een master bijna noodzakelijk is bij het vinden van een baan! Ik ben nu tweedejaars Bedrijfskunde studente, op een universiteit. Hierna wil ik denk ik een HRM master doen. Zelfstandig leren vind ik ook een stuk prettiger dan klassikaal les :)

  Beantwoorden
  • Leuk! Ik denk dat het heel erg afhankelijk is van je vakgebied, veel van mijn klasgenoten van vorig jaar werken nu wel en in andere vakgebieden moet je zelfs na je master nog maar geluk hebben…

   Beantwoorden
 5. Op het moment ben ik bezig met mijn HBO studie en ik moet zeggen dat ik niet kan wachten om aan de slag te gaan. Als ik mijn bachelor heb kan ik lesgeven op mbo, vmbo en onderbouw havo vwo, al best veel mogelijkheden. Wie weet doe ik er later nog een master bij zodat ik ook de bovenbouw les kan geven. Maar dat zien we dan wel weer!

  Beantwoorden
  • Ja dan heb je inderdaad heel veel keus! Ik kan ook erg veel verschillende dingen doen maar ben juist nog een beetje op zoek naar wat ik het allerleukst vind :-)

   Beantwoorden
 6. Wat interessant om jouw mening te lezen over ‘onze’ opleiding ;-) Ik kan me heel goed voorstellen dat de pre-master niet echt fantastisch is met al die basisvakken die je dan móét volgen. Het is even door de zure appel heen bijten, maar dan heb je inderdaad ook echt wat. Ik ben het in ieder geval helemaal met je eens!

  Beantwoorden
 7. Hee Linda! Ik doe ook een verkort VWO traject op communicatie HBO. Heb jij bij het kiezen van een master naar meerdere universiteiten gekeken? En waarom heb je de universiteit die je nu doet gekozen?

  Beantwoorden
  • Toevallig! Ik heb voor zo’n beetje elke universiteit gekeken naar wat voor opleidingen ze er aanboden die in mijn straatje lagen en uiteindelijk bleven er twee opleidingen over die me leuk leken (zo op het eerste gezicht), waarvan er bij één op de website stond dat je er niet met een HBO diploma naartoe kon. Toen ben ik naar de open avond gegaan van de andere (waar ik nu dus studeer, de UvT) en toen kreeg ik er een goed gevoel bij. Uiteindelijk heb ik vooral hiervoor gekozen omdat ik nu in de master al mijn vakken zelf kan kiezen en dus alleen vakken volg die ik écht interessant vind en waarmee ik straks ook iets wil doen en dat vind ik erg fijn! Daarnaast kwam het ook mooi uit dat (voor mij) niet aan de andere kant van het land was en ik de stad al kende :-)

   Beantwoorden
 8. Ik ben de laatste maanden juist he-le-maal klaar met studeren. Zit nu in het derde jaar van een HBO studie en heb hiervoor twee MBO opleidingen gedaan, in totaal ben ik al ruim acht jaar bezig en hoewel ik eerder wel eens zei ‘voor altijd naar school te willen gaan’ merk ik dat ik nu blij ben dat het laatste jaar in zicht is. Ik wil aan het werk, geld verdienen (hopelijk) en niet meer iedere maand tentamenstress hebben. Hoewel docenten weleens zeggen dat ik verder zou moeten studeren zie ik dat dus écht niet zitten.

  Beantwoorden

Plaats een reactie