Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Vragen die je tijdens een sollicitatiegesprek kunt stellen


Het is alweer even geleden dat ik zelf voor het laatst heb gesolliciteerd en ik ben op dit moment ook niet aan het solliciteren. Toch zijn er vast een aantal van jullie die zich daar op dit moment wel mee bezig houden, of misschien begin volgend jaar stage gaan lopen of afstuderen en op zoek gaan naar een baan. En daarvoor moet je (meestal) solliciteren. Als je vervolgens uitgenodigd wordt voor een gesprek, is het wel zo handig als je daarop goed voorbereid bent. Welke vragen je tijdens zo’n gesprek kunt krijgen, heb ik al eens besproken. Maar wat als aan je gevraagd wordt: heb jij nog vragen? Dan klinkt ‘nee’ best wel alsof je zelf niet zo geïnteresseerd bent. Deze vragen stel jij!

In je eerste gesprek

In dit gesprek leer je elkaar waarschijnlijk kennen en oordeelt je gesprekspartner of jij geschikt bent voor de functie en binnen het team zult passen. Deze vragen kun je in dat gesprek stellen:

  • In wat voor team zal ik gaan werken? Hoe groot is het? Welke functies hebben mijn directe collega’s?
  • Wat zijn de doorgroeimogelijkheden binnen deze functie?
  • Wat zijn de mogelijkheden voor het volgen van bijvoorbeeld cursussen of seminars?
  • Hoe ziet een typische werkdag er straks uit?
  • Wat zijn de belangrijkste projecten/werkzaamheden waar ik straks mee aan de slag mag gaan?
  • Je laatste vraag: hoe gaat het nu verder? Wanneer hoor ik van jullie?

In je tweede gesprek

Als je wordt uitgenodigd voor een tweede gesprek zit het wel goed. Vaak bespreek je hier wat meer details, zoals je salaris en vakantiedagen. Waar je ook nog naar kunt vragen tijdens zo’n gesprek:

  • Vanaf wanneer kan ik beginnen?
  • Gelden er bepaalde kledingvoorschriften binnen dit bedrijf?
  • Hoe wordt de lunch geregeld?
  • Wat zijn de werktijden?
  • Zijn er nog andere zaken waar ik van op de hoogte hoor te zijn voor ik start?
  • Kan ik me alvast ergens in verdiepen of inlezen in de werkzaamheden?

Sollicitatie2

Welke vragen stel jij tijdens een sollicitatiegesprek?

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

21 gedachten over “Vragen die je tijdens een sollicitatiegesprek kunt stellen”

  1. Goed om dit onderwerp eens aan te snijden. Best eng altijd vind ik, om zelf vragen te stellen in een sollicitatiegesprek. Maar waarom eigenlijk? – Dat snap ik nooit zo goed.

    Beantwoorden
    • Ik vind dat je met vragen stellen laat zien dat je oprecht interesse hebt. En meestal bedenk ik van tevoren welke vragen ik heb door te bedenken welke informatie ik bijv. niet uit de vacature of eerder contact kan halen. Als je weet wat je wilt vragen is het niet zo eng :-).

      Beantwoorden
  2. Goed dat je hierop wijst!
    Veel sollicitanten bereiden zich alleen maar voor op de vragen die ze kunnen verwachten, maar bereiden omgekeerd geen vragen voor die ze zelf kunnen stellen. Persoonlijk vind ik een sollicitatie tweerichtingsverkeer. Ook als sollicitant mag je gerust vragen wat een werkgever jou te bieden heeft.

    Beantwoorden
    • Ja precies wat je zegt! Als sollicitant heb je ook wat te zeggen, zeker als het bedrijf je graag wilt. En zo laat je ook zien dat jij echt geïnteresseerd bent, in plaats van dat je alleen maar antwoord geeft op de vragen die gesteld worden.

      Beantwoorden
  3. Ontzettend handige vragen! Op dit moment hoef ik nog niet te solliciteren, maar straks na mijn masterstage wel. Dit artikel ga ik er dan fijn bij pakken! :-)

    Beantwoorden
  4. Heel fijn dat je dit op een rijtje hebt gezet! Ik denk dat dit erg goede vragen zijn om te stellen inderdaad! Leuk dat je er een post over gemaakt hebt ;-)

    Beantwoorden
  5. Gelukkig heb ik net een jaar een nieuwe baan, dus heb ik je handige tips niet nodig. Maar altijd goed voor de solliciterende lezers onder ons dit eens te onthouden. Eerlijk moet ik zeggen dat mijn sollicitatie gesprek 1 gesprek was en had ik na 1 Proefdag direct een nieuwe job ???? Happy me!

    Beantwoorden

Plaats een reactie