Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

7x oude verpakkingen hergebruiken


Niet alleen is het steeds vaker verplicht om je afval te scheiden en zijn plastic tasjes straks niet meer gratis, ook uit jezelf kun je van alles doen om een klein steentje bij te dragen aan het milieu. Er zijn heel veel leuke en handige manieren om oude verpakkingen te hergebruiken. Vandaag leg ik uit hoe je 7 verschillende supermarktverpakkingen (of nou ja, dingen die je in de supermarkt mee krijgt) kunt hergebruiken!

Glazen potten

Glazen potten zijn ideaal als voorraadpot. Ik gebruik ze om eten in te bewaren. Zo zit er een restje risottorijst in een pot, wat pasta in een andere pot en nootjes in weer een andere pot. Vooral als je op jezelf woont en dus vaak kleine restjes overhoudt zijn potten ideaal (en leuk!) om dingen in te bewaren. Denk ook aan snoepjes, koekjes, pitten & zaden, gedroogd fruit, kokos, etc. Maak de pot goed schoon als hij leeg is, vooral als er iets vettigs als kokosolie of olijfolie in zat. De sticker verwijder je door de pot een kwartiertje in een bak heet water te laten weken en hem er daarna af te halen.

Glazen flesjes

Ook deze zijn ideaal! Als je wel eens een smoothie koopt bij de Albert Heijn hou je zo’n glazen flesje over. Naast dat je hem kunt hergebruiken voor smoothies en andere dranken, gebruikte ik zo’n fles laatst (bij gebrek aan beter in mijn studentenkamer) als vaas voor een bosje bloemen. Werkt prima! Ook lege wijn- of drankflessen kun je gebruiken om een bloemetje in te zetten.

Kartonnen doosjes

Verschillende soorten tomaten van de Albert Heijn zitten in kartonnen bakjes. Deze bakjes zijn ideaal om later te gebruiken om je spullen in op te ruimen. Zo staan er in een wat groter bakje wat repen chocolade en bewaar ik in een klein bakje dingen als bouillon en pakjes kauwgom.

Hergebruiken4

Plastic bakjes

Bakjes van boter, havermout of salades kun je makkelijk afwassen en daarna hergebruiken. Bewaar er bijvoorbeeld eten in dat je de volgende dag nog op wilt eten of gebruik ze als diepvriesbakjes.

Plastic flesjes

Gebruik jij nog de wegwerpwaterflesjes (in plaats van een herbruikbare fles)? Ook die kun je nog een tweede leven geven en dan vooral in de zomer. Knip de flesjes doormidden, zet de bovenkant er ondersteboven in (zonder dop), maak de twee helften dicht met plakband en giet er een zoete drank in, zoals siroop of vruchtensap. Zet buiten weg om wespen te vangen. De wespen kunnen wel in de fles vliegen, maar er niet uit komen. Als je de opening kleiner maakt kun je ook fruitvliegjes en andere beestjes vangen.

Plastic zakjes

Probeer je fruit en groente zoveel mogelijk zonder zakje mee te nemen als dat mogelijk is. Een ananas, avocado of mango kan prima los in je boodschappentas. Alleen soms kan het niet anders, bijvoorbeeld omdat het product al in plastic zit of omdat 15 losse appels ook zo lastig mee te nemen zijn. Dan kun je het plastic hergebruiken door er bijvoorbeeld ander plastic afval in te verzamelen en later weg te gooien bij het plastic afval, of door deze zakjes in kleine prullenbakjes te zetten, in plaats van de pedaalemmerzakjes nog eens extra te kopen.

Blikken

Met blikken kun je heel veel leuke en creatieve dingen doen. Bijvoorbeeld een blik verven en als bloemenvaas gebruiken. Of als pennenhouder of om bijvoorbeeld je voorraad rietjes in te bewaren.

Natuurlijk hoef je nu opeens niet wanhopig al je afval te bewaren, maar denk eens wat beter na voor je weer iets weggooit. En kies liever voor producten in een glazen verpakking of zonder verpakking, dan voor plastic of aluminium.

Hergebruik jij oude verpakkingen?

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 101 mogelijke doelen)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus een download met daarin 101 mogelijke doelen die je kunt stellen!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

16 gedachten over “7x oude verpakkingen hergebruiken”

 1. Leuk!! Heel erg leuk! Hier hou ik verschrikkelijk veel van. Het is niet alleen beter voor het milieu om te hergebruiken, ik vind het ook gewoon ontzettend leuk om te doen!

  Beantwoorden
 2. Als je dit zo leest besef je dat je veel meer kan bewaren dan dat je nu doet. Echt best wel erg…. Zelf bewaar ik eigenlijk wel altijd leuke flesjes die ik dan weer als vaasje gebruik maar dat zou dus eigenlijk veel meer zijn :)

  Beantwoorden
 3. Leuk artikel!
  Dit breng me op het idee om zelf iets te schrijven over de manier waarop ik verpakkingen en andere materialen (her)gebruik. Als dat artikel er ooit komt, zal ik zeker linken naar dit artikel om aan te geven dat jij me geïnspireerd hebt. Vind je dat goed?

  Beantwoorden

Plaats een reactie