Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Stephen Covey: 7 eigenschappen voor effectief leiderschap (boek review)


De 7 eigenschappen van effectief leiderschap is één van de bekendste non-fictieboeken die er zijn. Het boek van Stephen Covey uit 1989 is ruim 30 jaar later nog steeds even nuttig en relevant en is écht niet alleen interessant voor mensen met een leidinggevende rol (in de Engelse titel komt het woord ‘leiderschap’ niet voor niets niet voor). De 7 eigenschappen van Covey helpen je vooral effectief zijn in zowel je werk als je persoonlijke leven. Ik vertel je mijn mening over het boek en je leest natuurlijk ook meer over de zeven eigenschappen!

Waar gaat De 7 eigenschappen van effectief leiderschap over?

Auteur, ondernemer en spreker Stephen Covey deelt in het boek De 7 eigenschappen van effectief leiderschap welke eigenschappen volgens hem nodig zijn om je kwaliteit van leven te verbeteren, in de breedste zin van het woord. Met eigenschappen bedoelt hij consistente patronen waarvan je je vaak niet bewust bent. De optelsom van die eigenschappen maakt je persoonlijkheid.

Een eigenschap is volgens Covey een combinatie van 3 dingen:

 • Kennis: weten wat er moet gebeuren
 • Vaardigheid: weten hoe je het moet doen
 • Motivatie: wil hebben om het te doen

Als je een eigenschap wilt ontwikkelen, dan moet je aan deze drie dingen werken!

Verschillende soorten afhankelijkheid

In het boek heeft Covey het over drie soorten afhankelijkheid:

 • Afhankelijkheid: het idee dat je anderen nodig hebt om je doelen te bereiken
 • Onafhankelijkheid: het idee dat je niemand nodig hebt om je doelen te bereiken
 • Wederzijdse afhankelijkheid: het idee dat het doel het beste bereikt kan worden door samen te werken en krachten te bundelen

Vaak wordt onafhankelijkheid als ‘doel’ gezien, terwijl je met wederzijdse afhankelijkheid vaak veel verder komt. De 7 eigenschappen in het boek helpen je van afhankelijkheid naar onafhankelijkheid, en daarna naar wederzijdse afhankelijkheid.

De 7 eigenschappen van Stephen Covey

Goed – wat zijn nou die 7 eigenschappen? Dit zijn ze:

 1. Wees proactief: neem de verantwoordelijkheid voor je eigen leven en wijt niets aan de situatie
 2. Begin met het einde voor ogen: denk letterlijk aan het einde van je leven (wie wil je geweest zijn), en werk vanuit daar terug naar nu (wat kun je nu doen om daar straks te komen)
 3. Belangrijke zaken eerst: werk effectief en gebruik de prioriteitenmatrix
 4. Denk win-win: streef naar uitkomsten die voor jou én de ander gunstig zijn en besef dat er genoeg voor iedereen is
 5. Eerst begrijpen… dan begrepen worden: als je iemand wilt beïnvloeden of helpen, moet je die persoon eerst écht begrijpen (en dus luisteren)
 6. Synergie: als je een creatief plan of goede ideeën wilt bedenken, dan helpt het om anderen in te schakelen met andere kwaliteiten en standpunten dan jij en samen te werken aan een oplossing
 7. Houd de zaag scherp: onderhoud jezelf lichamelijk, spiritueel, geestelijk én sociaal-emotioneel goed

In het boek wordt elke eigenschap natuurlijk uitgebreid besproken en vind je veel inspiratie en tips om ermee aan de slag te gaan.

Waarom ik De 7 eigenschappen van effectief leiderschap las en wat het mij opleverde

Als tiener las ik de ‘kinderversie’ van dit boek, Zeven eigenschappen die jou succesvol maken! van zijn zoon Sean Covey, toen dat net uitkwam. Het stond al lang op mijn lijst om ook de ‘normale’ versie van Stephen Covey te lezen. Ik las er eerder al stukken uit, en onderdelen uit het boek gebruik ik zelfs al jaren, waarvan met name de prioriteitenmatrix.

De eerste eigenschappen, die je van afhankelijkheid naar onafhankelijkheid helpen, gaven interessante inzichten maar bevatten deels ook veel dingen die ik al doe. Zo gebruik ik dus de prioriteitenmatrix en ben ik groot fan van doelen stellen en lange termijn plannen.

De eigenschappen die je van onafhankelijkheid naar wederzijdse afhankelijkheid helpen gingen over thema’s waar ik me de laatste tijd meer in verdiep en hebben veel te maken met je relaties met anderen en hoe je die optimaal in kunt zetten (Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt is een boek wat ik daarover ook kan aanraden).

Al met al gaf het boek mij extra handvaten, inzichten, inspiratie en tips om mijn eigen doen en laten verder te verbeteren om zo meer uit mijn dagen te halen en m’n doelen te bereiken.

Mijn recensie van De 7 eigenschappen van effectief leiderschap

Wat vond ik goed aan het boek van Stephen Covey?

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap is 30 jaar geleden uitgebracht en is nog steeds mateloos populair. Dat laat zien hoe tijdloos het is. De tips en inzichten zijn nog even relevant en het maakt niet uit dat de wereld en de manier waarop we werken de afgelopen 30 jaar enorm veranderd is.

De 7 eigenschappen gaan over thema’s waar je vast al eens eerder van hebt gehoord of vaker over hebt gelezen. Maar Covey weet ze goed te onderbouwen, uit te leggen én je te overtuigen van het nut ervan en dat maakt een boek wat mij betreft heel waardevol. Het is een praktisch boek over gedragsverandering en dat is knap geschreven.

Wat ik ook goed geschreven vind, is dat er redelijk in de diepte wordt ingegaan op de 7 eigenschappen, maar dat het tegelijkertijd super goed leesbaar was. Ik was er vrij snel doorheen. Dat komt ook doordat alle praktische uitleg afgewisseld wordt met voorbeelden en herkenbare verhalen.

Daarnaast zijn de 7 eigenschappen niet alleen waardevol in je werk of privé. Ze zijn ook niet alleen geschikt voor leidinggevenden of juist niet-leidinggevenden, niet alleen voor ondernemers of juist werknemers, niet alleen voor mensen met een kantoorbaan of juist niet. De eigenschappen zijn waardevol in elke baan en in elk gebied van je leven.

Wat vond ik minder goed aan het boek?

Ik kan weinig dingen bedenken die ik niet kon waarderen aan het boek! Maar als ik één ding moet noemen, is dat ondanks dat het goed leesbaar is, sommige concepten wel op een redelijk complexe manier worden uitgelegd. In het boek gaat het vaak over ‘paradigma’s’ en andere termen voor bepaalde denkbeelden, die wellicht ook op een andere, iets simpelere manier hadden kunnen worden uitgelegd of benoemd. Maar nadat ik eenmaal ‘gewend’ was aan de soms wat vage terminologie, stoorde ik me er niet echt meer aan.

Wanneer moet je De 7 eigenschappen van Stephen covey gaan lezen?

Nou, als je ‘m nog niet gelezen hebt ;-). Oké, ik zal iets specifieker zijn. Het boek is vooral waardevol als je aan de slag wilt gaan met persoonlijke ontwikkeling en zoekende bent op welk gebied het interessant zou zijn voor jou om jezelf te ontwikkelen. De 7 eigenschappen geven je genoeg inspiratie en je merkt tijdens het lezen wel hoeveel je van een bepaalde eigenschap al wel of nog niet ‘hebt’. 

Verder is het ook een goed boek als je productiever wilt worden en meer uit je dagen wilt halen. Het boek gaat niet in op de hele praktische kant ervan, maar prioriteiten stellen is wel een belangrijk onderdeel, net als je relaties en samenwerking met anderen. En dat heeft veel invloed op je productiviteit, vooral als je intensief samen moet werken met anderen.

Tot slot zou ik het je aanraden als je meer grip en controle wilt hebben op je eigen leven, zowel werk of privé. Het boek helpt je met die vaardigheden ontwikkelen waarmee je dat kunt doen.

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap is te koop op Bol.com:

Wil je meer lezen van Streets Ahead? Meld je aan voor mijn e-mails met tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling, productiviteit, rust en overzicht. Je ontvangt er dan nu gratis een PDF invulbare checklist met 5 stappen naar een productieve dag bij:

Meld je aan voor e-mails en ontvang gratis checklist voor een productieve dag!

Wil jij meer uit je dag halen en productiever worden? Meld je aan voor mijn e-mails met productiviteitstips en je ontvangt daarbij gratis toegang tot de checklist ‘in 5 stappen naar een productieve dag’:

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij iets koopt, ik een percentage daarvan ontvang. Je betaalt daardoor nóóit meer en ik promoot alleen dingen waar ik zelf ook echt fan van ben. Lees ook mijn disclaimer.

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie