Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Hoe kan je het best leren? Mijn 9 tips voor beter leren


Ik houd van leren. Ik ben altijd al leergierig geweest, en nieuwsgierig naar hoe dingen werken, wat de achtergrond van iets is of waarom een bepaald feitje zo is of een tip zo of zo werkt. In de puberteit was ik wat opstandiger, maar aan het eind van mijn studie floreerde mijn leergierigheid en ik denk niet dat die nog weg gaat. Hoe blijf ik bij leren? Hoe zorg ik dat ik goed leer en iets doe met de informatie die ik lees of hoor? Ik deel mijn tips!

Voordat we verder gaan: in deze blog ga ik ervan uit dat jij wilt gaan leren omdat je dat graag WILT (en niet alleen om een diploma te halen), en omdat je iets wilt dóén met dat wat je geleerd hebt. Móet jij leren, bijvoorbeeld voor een toets of tentamen, lees dan mijn blog over hoe ik leer voor tentamens.

Wanneer is leren succesvol?

Bij leren denk je misschien aan het leren voor een toets of tentamen op school. Maar leren is iets wat je eigenlijk bijna elke dag doet. Zodra je iets hoort, doet of ontdekt wat je nog niet eerder hebt gedaan, heb je iets geleerd.

Dat brengt me bij het punt: heb jij jezelf wel eens hebt afgevraagd wáárom je leert? Waarom je wílt leren?

Is dat alleen omdat je een diploma of promotie wilt halen? Of vind je het leuk om je kennis uit te breiden? Wil je het kunnen toepassen?

Ik leer omdat ik het leuk vind om veel te weten (ik houd van pubquizzen), omdat ik mezelf beter wil leren kennen (hoe werken mijn hersenen en mijn lichaam?), omdat ik alles wil weten over onderwerpen die ik interessant vind (zoals New York) én misschien wel de belangrijkste: omdat ik wil kunnen toepassen en opnieuw delen wat ik geleerd heb.

Verschillende dingen die je leert kunnen ook verschillende doelen dienen:

  • Ik leer over de Amerikaanse cultuur omdat ik het interessant vind en leuk om te weten;
  • Ik leer over het menselijk lichaam, gezondheid en hersenen omdat ik mezelf beter wil leren kennen, mijn gedrag wil verbeteren en wil weten hoe dit energie en productiviteit beïnvloedt;
  • Ik leer over plannen, productiviteit en organiseren omdat ik mijn eigen gedrag wil verbeteren en jou als lezer en cursist wil helpen om dat zo effectief mogelijk te doen;
  • Ik leer over online marketing en ondernemen omdat mijn werk bij een online marketing bureau steeds beter te doen, en meer mensen te bereiken met mijn blog zodat ik nog meer mensen kan helpen met bovenstaande.

Wat wil jij leren, en nog belangrijker: waarom? Dat is een goede motivator om aan de slag te gaan én te blijven gaan.

Hoe kan je het best leren? In 5 stappen beter leren

Oké, tijd om aan de slag te gaan! Dus je wilt gaan leren. Hoe zorg je ervoor dat je dat effectief doet?! Dit zijn de stappen die ik zelf altijd volg:

Bepaal of dit het juiste moment is

Waarom wil je leren over een bepaald onderwerp? Waarom heb je het boek of de cursus gekocht? En waarom wil je dat NU doen? Is dit het juiste moment?

Ik raad je aan om de “precies-op-tijd”-leermethode toe te passen. Die houdt in dat je iets nieuws gaat leren, op het moment dat je er ook echt iets mee wilt doen.

Bijvoorbeeld: je gaat binnenkort verhuizen en wilt dat moment gebruiken om je huis goed uit te mesten. Dan is nu het perfecte moment om de online cursus Begin jouw opgeruimde leven te volgen. Maar wellicht niet om de online cursus De Altijd Opgeruimde Mailbox te volgen – die niet-fysieke mailbox verhuist vanzelf wel mee.

Of: je hebt de online cursus Krijg het gedaan (over plannen en productiviteit) in je bezit, en je merkt dat het maken van een haalbare planning wel oké gaat, maar dat je je de laatste tijd totáál niet kunt concentreren. Pak dan niet eerst de module over plannen erbij, maar die over het geconcentreerd doen wat je gepland hebt.

Zelf ben ik op dit moment veel aan het leren over slaap. Ik merk dat mijn slaapritme erg warrig is en dat ik daarvoor extra handvaten wil om beter te slapen en mijn energielevel te verhogen. Dus ik ben me nu fanatiek aan het verdiepen in boeken en cursussen over slaap, om dat te kunnen toepassen. Als ik dat gedaan heb, ga ik door naar een volgend thema.

Bepaal op welke manier je wilt gaan leren

Niet iedereen leert het liefst op dezelfde manier, en niet alles leren gaat het beste op dezelfde manier. Het loont om na te denken over:

  • Vanuit welke bron je wilt gaan leren: een boek, een online cursus, een seminar, of een workshop op locatie?
  • Op welke manier je wilt leren van de bron: wil je de hele cursus in één keer volgen en daarna toepassen, of een les volgen, die gelijk toepassen, en dan door naar de volgende?
  • Wanneer wil je gaan leren? Hoe zorg je dat je tijd maakt om het hele boek te lezen of de hele cursus te volgen? En nog belangrijker: tijd maken om iets te DOEN met wat je geleerd hebt?

Leer actief

Een cursus beluisteren terwijl je tegelijkertijd je mailbox bijwerkt, of een halve pagina van een boek lezen terwijl je kind aan je mouw loopt te trekken, zijn niet per se ideale omstandigheden om iets te leren.

Om actief iets te doen met de stof die je tot je neemt, stel ik voor dat je probeert om er gelijk iets mee te doen:

  • Waardevolle passages in een boek markeren (dit gaat ook super makkelijk op een e-reader);
  • Aantekeningen maken bij dat wat je leest;
  • Bepalen hoe het van toepassing is op jou en wat jij ermee wilt doen (en dat opschrijven);
  • Bepalen welke actiepunten je eruit haalt en die inplannen.

Zo zorg je er enerzijds voor dat je nadenkt over de stof en hoe deze op jou van toepassing is, en anderzijds is het makkelijker om je concentratie erbij te houden, omdat je actiever met de stof bezig bent en daarom een groter deel van je hersenen “in beslag wordt genomen” (waardoor het minder verleidelijk is om ondertussen even je mail te checken).

Maak een samenvatting

Ik ben groot fan van samenvattingen. Toen ik nog voor tentamens leerde was dat een onmisbare stap in mijn leerproces (hier lees je mijn stappenplan van toen). Maar ook nu ik boeken lees en cursussen volg maak ik altijd aantekeningen/markeringen waarmee ik een samenvatting kan maken.

Daar heb ik 2 redenen voor:

  • Een samenvatting zorgt ervoor dat ik bewust de stof moet doorlopen en bepalen wat het meest interessant is;
  • Als ik later terug wil kijken wat ik geleerd heb en wat ik met de stof kan, hoef ik niet het boek/de cursus er opnieuw bij te pakken, maar kan ik mijn samenvatting bekijken. Als er meer verdieping nodig is, kan ik gelijk het juiste hoofdstuk of de juiste les erbij pakken.

Tijdens het samenvatten zet ook gelijk actiepunten erbij, vaak per les of per hoofdstuk.

Maak tijd om iets te dóén met wat je geleerd hebt

Je kan 500 interessante boeken en cursussen volgen in een jaar, maar ik durf te wedden dat je dan niet alles uit die boeken en die cursussen haalt. Want je kan heel veel informatie tot je nemen, maar als je er vervolgens niets mee doet, verandert er niet zo veel.

Daarom is misschien wel de meest cruciale stap: bepaal wat je wilt gaan doen met de stof – en plan deze in.

Ik plan ook vaak tijd in om na verloop van tijd de samenvatting opnieuw door te nemen en te kijken of ik alles nog weet en alle actiepunten ook echt heb opgepakt. Ook krijg ik soms weer nieuwe inzichten, door andere dingen die ik tussendoor heb geleerd.

Extra tips om er een succes van te maken

Verwacht niet dat je álles perfect gaat doen

Cursussen en boeken bevatten veel tips en veel informatie. Het is onrealistisch om van jezelf te verwachten dat je elke tip of actiepunt gelijk perfect kunt implementeren in jouw leven. Dat is mij bij nog geen enkel boek of cursus gelukt.

En wat mij betreft moet dat ook niet het doel zijn. Het doel moet zijn dat de cursus of het boek je helpt om dichterbij je gestelde doel te komen of zelfs om dat doel te behalen. Als ik een cursus volg om mijn planning vaardigheden te verbeteren, en ze zijn achteraf beter: dan is het doel behaald. Ook al volg ik niet letterlijk de stappen of doe ik iets op mijn manier. Júist het toepassen op jouw manier en het goed in jouw leven inpassen maakt dat het werkt én dat je het vol gaat houden. Niet voor niets zeg ik dat altijd helemaal op het begin van mijn cursussen ;-).

Daarnaast geldt ook: je kunt altijd je samenvatting er opnieuw bij pakken en iets eruit lichten waar je de vorige keer minder aandacht aan hebt besteedt. Zo kun je van een goed boek of goede cursus blijven leren.

Volg (delen van) het boek/de cursus opnieuw als je daar behoefte aan hebt

Er is een mooie Engelse quote die als volgt gaat:

Repetition is the mother of learning, the father of action, which makes it the architect of accomplishment.

Niemand beheerst iets door het één keer te lezen of te horen. De kracht zit in herhaling. In zorgen dat je het onthoudt, begrijpt en toepast. Als je een boek of een les er nogmaals bij pakt, is dat geen teken dat je het de eerste keer niet goed genoeg hebt gedaan. Het is een teken dat je alles uit de stof wilt halen.

Stel dat je mijn cursus Papieren en documenten op orde hebt gevolgd en ook hebt toegepast. Maar je merkt door samenloop van omstandigheden dat er weer een enorme stapel onverwerkte papieren rondslingeren in je huis of kantoor. Dan pak je de module over papieren er opnieuw bij en kijk je welke punten je kunt implementeren om dit weer te verbeteren.

Ik hoor heel vaak van cursisten dat ze de cursus meerdere malen volgen en steeds weer nieuwe inzichten krijgen. Dit raad ik ook van harte aan, precies om deze redenen.

Volg één ding tegelijk

Als je graag wilt leren om bijvoorbeeld doelen te stellen, dan kun je daarover met drie boeken en twee cursussen tegelijk aan de slag gaan. Immers verdiep je je dan volledig in het onderwerp. Maar je zal dan al snel merken dat elke cursus en elk boek een nét iets andere methode heeft. De een niet per se beter dan de ander, maar wel anders. En daardoor ga je alles door elkaar halen en loop je vast op alle stof.

Ik raad je aan om altijd één ding tegelijk te volgen, in ieder geval over een specifiek onderwerp. Volg éérst bron #1, maak die samenvatting, plan de punten in. En ga daarna verder met bron #2. Dan kun je ze vergelijken, kijken of je iets mistte bij bron #1 waarin bron #2 een aanvulling is, en zo je kennis over het onderwerp verder verbeteren.

Natuurlijk kun je wel een cursus over opruimen en over online marketing tegelijk volgen – deze gaan over dusdanig verschillende onderwerpen dat ze elkaar niet in de weg zullen zitten.

Sneller lezen en leren

Hoe zorg je nu dat je sneller door de stof heen gaat? Je kunt nadenken over de volgende dingen:

  • Kijk of je kunt leren om sneller te lezen. Het boek Smartreading biedt daarvoor een complete methode, die ik niet helemaal volg, maar desondanks bevatte het interessante inzichten om sneller te gaan lezen.
  • Kijk of je video’s van cursussen (of podcasts) op hogere snelheid kunt bekijken/beluisteren. Ik ben er inmiddels aan gewend om video’s vaak op 2x snelheid te bekijken en de stof nog steeds te volgen. Als iemand langzaam praat wordt het zo juist makkelijker om geconcentreerd te blijven, omdat je wel móet blijven luisteren om niets te missen. Al mijn cursus video’s kun je dan ook op hogere snelheid bekijken als je dat wilt!
  • Ik ben me dus aan het verdiepen in slaap, en volgens het boek Slaap onthoud je leerstof 40% slechter als je een nacht doorhaalt, dan wanneer je gewoon 8 uur slaapt in de nacht erna. Je hersenen zorgen er tijdens je slaap voor dat alle opgedane kennis netjes wordt opgeslagen op de “harde schijf” voor je hersenen, en bij kortere slaap hebben ze daar minder tijd voor. Oftewel: wil je beter leren onthouden, zorg voor een goede nacht slaap ;-).

Wil je nu met meer focus tijd maken om jezelf te ontwikkeling en dingen te leren? Meld je aan voor mijn e-mails vol met inspiratie en tips over productiviteit en persoonlijke ontwikkeling. Je ontvangt daarbij NU gratis mijn PDF stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit om gelijk een goede start te maken:

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan “Van chaos & drukte naar productiviteit”

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij iets koopt, ik een percentage daarvan ontvang. Je betaalt daardoor nóóit meer en ik promoot alleen dingen waar ik zelf ook echt fan van ben. Lees ook mijn disclaimer.

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij iets koopt, ik een percentage daarvan ontvang. Je betaalt daardoor nóóit meer en ik promoot alleen dingen waar ik zelf ook echt fan van ben. Lees ook mijn disclaimer.

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie