Voor wie nog nooit van een elevator pitch heeft gehoord: hierin vertel je in één minuut over wie jij bent, wat je kan en wat je van de ander wilt. Zoals wanneer je met iemand in de lift stapt, en diegene voor het uitstappen overtuigt moet zijn van jou en je kunnen. Lastig en moeilijk, maar ook de moeite waard om eens over na te denken. Wat kun je in een elevator pitch vertellen en hoe zorg je dat deze een succes wordt?
Wat vertel je in een elevator pitch?
- Wie je bent. Je begint met een korte intro over jezelf. Wat is je naam, waar kom je vandaan maar bovenal: wie ben je als persoon? Om daar een duidelijk beeld van te krijgen kun je het merktemplate over jezelf invullen.
- Wat je te bieden hebt. Ben jij een goudeerlijke journalist of de meest creatieve websitebouwer? Vertel wat je kan en wat je daarmee voor de ander kan betekenen. Dreun het niet alleen op, maar bewijs het ook. Noem als journalist recente publicaties en als websitebouwer het pronkstuk uit je portfolio.
- Hoe jij de ander kunt helpen. Wat kan jij betekenen voor je gesprekspartner? Hierbij is het belangrijk om te weten wie je tegenover je hebt. Vertel diegene dat zijn persberichten wat scherper zouden kunnen of dat het misschien anno 2015 handig is om de website responsive te maken. Probeer het niet als kritiek, maar als een duwtje in de goede richting over te brengen.
- Wat je wil gaan doen. Je elevator pitch eindig je zo duidelijk mogelijk: met wat je van de ander wilt. Of dat nou een baan, een stage, een luisterend oor of misschien een advies is.
Tips voor succes
- Schrijf het uit. Schrijf op wat je allemaal wilt vertellen in die minuut. Denk daarbij aan de tijd: wil je vier dingen bespreken, dan heb je voor elk maar 15 seconden. Schrijf belangrijke punten op of schrijf ‘m helemaal uit, wat voor jou het beste werkt.
- Oefen. Rome werd niet gebouwd in één dag, en als jij nooit een kei was in presenteren zal ook je pitch niet meteen vanzelf gaan. Er zit maar één ding op en dat is oefenen, oefenen en oefenen. Voor de spiegel, voor een camera, tegen je huisgenoot…
- Vraag om feedback. Anderen kunnen waarschijnlijk sneller de zwakke puntjes van jouw tekst aanwijzen dan jij zelf. Laat een ander je tekst lezen of doe hem voor.
- Wees overtuigd van jezelf. Sta niet te stamelen over wat je goed kan, maar wees kort en krachtig, dit is het moment om arrogant te zijn ;-).
- Wees enthousiast. Niets werkt overtuigender dan iemand waar de drive en passie vanaf spat. Laat merken dat jij ervoor wilt gaan!
- Wees spontaan. Je mag een elevator pitch tot in de puntjes voorbereiden, zolang hij maar wel spontaan overkomt op de ander. Niets is zo vervelend als luisteren naar iemands spreekbeurt – over zichzelf notabene. Je gesprekpartner hoeft niet te weten dat jij er zo je best op hebt gedaan.
- Bereid je voor op vragen. In een minuut kan je stiekem best veel vertellen. Grote kans dus dat de ander na die minuut gaat doorvragen. Waarom doe je dit? Hoe ben je hier gekomen? Zorg dat je ook antwoord kunt geven op die vragen!
Wanneer kun je een elevator pitch gebruiken?
- Tijdens een sollicitatiegesprek. Veelgestelde vragen tijdens je sollicitatiegesprek zijn “vertel eens iets over jezelf” of “waarom wil je deze baan?”. Moeilijke vragen waarop jij vanaf nu het perfecte antwoord hebt!
- Als ondernemer. Ben je in gesprek met een potentiële klant? Mag je een voorstel doen of een presentatie geven? Verwerk je pitch dan aan het begin van de presentatie, dan is het meteen duidelijk wie je bent en wat je kan betekenen. Bewijs je het ook nog eens door een ijzersterk plan te laten zien, dan kunnen ze écht niet om je heen.
- Tijdens een presentatie. Waarvoor je dan ook een presentatie mag geven, het is altijd fijn en handig voor de ander om jezelf aan het begin even te introduceren, vooral als je hen nog niet kent. Start met je elevator pitch en ga daarna door met de inhoudelijke presentatie. In deze blogpost staan nog meer tips voor een ijzersterke presentatie!
- Om te netwerken. Er wordt tegenwoordig nogal veel waarde gehecht aan netwerken en waarom ook niet. Een goed netwerk kan je veel opleveren. Maar wat zeg jij eigenlijk als iemand je vraagt wat je precies doet? Nou, dan zeg jij voortaan je elevator pitch op.
Weet jij wat je anderen moet vertellen als ze vragen wie je bent en wat je kan?
Moet je een presentatie geven? Lees dan ook mijn tips voor het geven van een presentatie die blijft hangen.
Voor mijn studie moet ik dit twee keer per jaar doen. Verschrikkelijk vind ik dat altijd, maar het is wel handig voor later!
Ik moest het ook voor mijn studie doen en vond het ook vreselijk. Maar ik zie er nu wel de waarde van in!
Lastig, wel goed om eens over na te denken.
Ja heel lastig, maar inderdaad wel handig om eens te overwegen.
Wat een superfijne tips!
Ik moet dit doen voor mijn studie en ik vind alles wat met presenteren of op mensen afstappen of over mezelf praten zo verschrikkelijk! Nu klink ik echt als een antisociaal persoon haha, maar ik heb liever gewoon een gezellig gesprek dan wat voor mij als een verkooppraatje voelt. Misschien komt het ook omdat netwerken zo volwassen en serieus voelt terwijl ik er eigenlijk nog niet klaar voor ben? Maar goed, ik moet toch zo’n elevator pitch maken dus deze tips komen zeker van pas, dankjewel!
Haha, heel herkenbaar! Ik moest het een paar jaar geleden ook voor mijn studie doen, ik vond het toen ook vreselijk. Maar nu zie ik in dat het ook heel handig kan zijn, júíst als je er moeite mee hebt, omdat je voorbereid hebt wat je gaat zeggen. Maar zelf mag ik ook nog best wel heel veel gaan oefenen voordat dit goed gaat lukken hoor ;-).
Oh, dat vind ik een van de moeilijkste dingen die er zijn: vertellen over mezelf. Zo stel ik het al héél lang uit om eens een deugdelijke over-mij-pagina te schrijven voor mijn blog. Moeilijk, moeilijk, moeilijk vind ik dat.
Nadenken over zo’n elevator pitch zou daarom een goeie oefening zijn voor mij!
Is ook heel moeilijk! Misschien kun je het inderdaad ook gebruiken voor een “over mij”-pagina, dat is dan wel niet praten, maar je schrijft er wel over jezelf.
Wat een superfijn artikel! Ik weet nog goed dat we dit aangeleerd hebben op de hoge school. Vond het altijd erg interessant. Gelukkig lukt het mij best wel om in 1 minuut de basis te vertellen over mezelf.
Fijn dat het je zo goed lukt! Het blijft toch moeilijk vind ik, maar wel heel interessant inderdaad.
Kreeg alweer jeuk bij de titel van je blog ;-) Vreselijk vind ik het!
Haha ja het kan heel lastig zijn!
aarggg dit heb ik op mijn allereerste schooldag moeten doen voor de gehele klas… Dat was echt verschrikkelijk. Maar hoe vaker je het doet, hoe beter je er in wordt! Nu vind ik het geen probleem meer (7 jaar verder haha).
Oh dat lijkt me ook echt heel erg! Maar inderdaad, het heeft tijd & oefening nodig om er een succes van te maken denk ik!
Wat gaaf! Het lijkt me erg lastig, omdat je natuurlijk de meest relevante dingen over jezelf wel moet vertellen en de minst relevante dingen niet.. Maar onwijs leuk dat je hier een artikel over hebt gemaakt! ❋
Het is ook best lastig en een kwestie van heel veel oefenen, maar dan denk ik dat het wel heel erg van pas kan komen!
Wat een interessant artikel zeg. Ik kende de term dan niet, maar ga me er meer in verdiepen en toepassen
Leuk, ik hoop dat je er iets aan hebt! :-)
Leuk artikel! Ik vond het al moeilijk om het stukje ‘over mij’ op mijn blog te typen. In het echt is het natuurlijk nog veel lastiger als het zo spontaan moet. Handige tips:)
Ja inderdaad, dat maakt het nog een heel stuk lastiger. Al kan je een deel van deze tips ook best daarvoor gebruiken denk ik :-)
Ik moest dit tijdens mijn opleiding (Communicatie) ook doen. Best lastig om zo kort en bondig iets goed te pitchen!
ik moet dit doen voor een sollicitatiegesprek voor op stage te kunnen gaan maar via deze tips zal het me zeker wel lukken om het te maken
Super, succes ermee!