Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Zo knal jij met je presentatie!


Presenteren is lastig en je leert het nu eenmaal het beste door het gewoon te doen. Maar of je nu goed of slecht bent in presenteren, deze simpele tips zorgen dat jouw presentatie beter blijft hangen en meer indruk maakt!

Vertel verhalen en geef voorbeelden

Zorg dat je presentatie niet bestaat uit een eindeloze lijst met feitjes, een doolhof van grafieken of een onsamenhangend verhaal over een onconcrete strategie. Vertel waarom het werkt, leg uit bij wie het al gewerkt heeft. En bovenal: vertel iets waar jij zélf ook graag naar zou luisteren!

Delete de inhoudsopgave

Je wilt je luisteraars niet al bij de tweede slide in slaap laten vallen, toch? Begin gewoon aan je verhaal in plaats van meteen alles te verklappen. Trek de aandacht door je publiek een herkenbare vraag te stellen. Geef je een presentatie over waarom smartphones zo verslavend zijn? Dan start je met de vraag: “Wie van jullie heeft in de afgelopen 10 minuten zijn telefoon vastgehad?”

Focus op wat het belangrijkste is

Waarom presenteer je? Waar draait het om? Wat was het belangrijkste resultaat van je onderzoek of waarom gaat deze oplossing werken? Als je 21 dingen vertelt onthouden mensen er 0, maar focus je op één tot drie belangrijke punten, dan blijven die een stuk beter hangen.

Maak mensen hebberig naar je informatie

Zorg ervoor dat je luisteraars willen weten wat je te vertellen hebt. Maak ze nieuwsgierig. Waarom is wat jij te zeggen hebt relevant? Waarom moet de wereld dit weten? What’s in it for them? Zorg dat je presentatie vragen beantwoordt of problemen oplost en dan zit je goed.

Wees realistisch

Zorg dat je praat over iets wat concreet, tastbaar, écht is. Wat mensen begrijpen. Praat je over chocoladerepen, dan neem je chocoladerepen mee. Praat je over de nieuwste app, dan zorg je dat je publiek on the spot die app kan downloaden. En waar je ook over praat: gebruik geen metaforen, hyperbolen of welke stijlfout dan ook, maar zeg gewoon waar het op staat!

Wat is jouw ultieme tip voor een succesvolle presentatie?

Voor dit artikel maakte ik gebruik van informatie van de Heath Brothers.

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

18 gedachten over “Zo knal jij met je presentatie!”

 1. Handige tips. Voorbeelden vind ik zelf ook belangrijk, vooral als het afgestemd is op de doelgroep. Dat maakt het verhaal toch weer makkelijker om te begrijpen.

  Beantwoorden
 2. Handige tips! :) Helaas is een inhoudsopgave bij de presentaties bij mij op school verplicht. Maar beginnen met een pakkende vraag is idd handig. Ik kan nog als tip meegeven dat kaartjes met steekwoorden beter zijn dan een heel A4tje met tekst. Zo zie je in een oogopslag wat je wilde vertellen en het staat professioneler.

  Beantwoorden
  • Oh stom! Ja kaartjes zijn inderdaad beter, al vind ik helemaal niets erbij houden nog beter. Maar kan me voorstellen dat dat niet altijd een optie is!

   Beantwoorden
 3. Fijne tips! Deze tips ga ik onthouden voor wanneer ik eind juni mijn bachelorproef moet presenteren en verdedigen… Zie daar nu al op tegen op omdat ik dat echt niet graag doe ;) ik heb je via mijn blog de ‘No Words Tag’ doorgegeven!

  Beantwoorden
 4. Goede tips inderdaad, ik probeer een presentatie altijd bij mezelf te houden door eigen ervaringen en dergelijke. Vinden mensen over het algemeen veel leuker :)

  Beantwoorden

Plaats een reactie