Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

13 tips om je CV te verbeteren


Banen zijn in veel vakgebieden moeilijk te vinden. Heb je de pech daar ook last van te hebben, ben je gewoon aan het solliciteren of ben je dat van plan? Ik geef 13 tips over het visitekaartje van je sollicitatie: je curriculum vitae, oftewel je CV!

Het uiterlijk van je CV

Mijn eerste CV was in lettertype Arial, lettergrootte 11, met af en toe een titel en een dikgedrukte tekst. Verder niet bepaald aantrekkelijk voor het oog. Terwijl een CV toch deel uitmaakt van de eerste indruk die je achterlaat… Daarom 5 tips over het uiterlijk van je CV.

  1. Zorg dat je CV qua uiterlijk bij je past. Maak een CV waar je zelf blij van wordt!
  2. Met je CV laat je in een oogopslag zien wie je bent, wat je kunt en welke ervaring je hebt. Doe dat daarom compact en zet het liefst alles op één pagina. Wil je meer kwijt? Verwijs de lezer dan bijvoorbeeld naar je LinkedIn-profiel en beschrijf daar alles uitgebreid.
  3. Voeg een foto toe. Dat hoeft geen pasfoto te zijn, maar ook geen uitgaansselfie met een biertje in je hand. Met een foto weet je toekomstige werkgever wie hij of zij voor zich heeft.
  4. Ik heb mijn CV opgemaakt in InDesign. Mocht je geen gebruik kunnen maken van dit programma of simpelweg niet weten hoe het moet, dan kun je ook gewoon Word gebruiken. Maak gebruik van de tekstvakken of kolommen in Word om je CV naar jouw zin maken.
  5. Kijk naar je vakgebied bij het bepalen van het uiterlijk van je CV. Is dat een creatief vakgebied? Dan kan een grafisch mooi CV, met kleuren, foto’s en vormen gewaardeerd worden. Ben je werkzaam in de financiële wereld? Dan zal een formeler CV misschien meer gewaardeerd worden.

De inhoud van je CV

Uiteindelijk draait het natuurlijk om de inhoud van je CV. Wat zet je er wel en niet op? Sommige tips liggen voor de hand, anderen misschien iets minder. In ieder geval: 7 tips!

  1. “Wees relevant” is een tip die je waarschijnlijk vaak krijgt als je tips vraagt voor het opstellen van je CV. Daar ben ik het mee eens, maar het ligt er ook aan hoeveel relevante werkervaring je hebt. Ga je op zoek naar een eerste stage, dan is het niet relevant maar wel goed om te laten zien dat je al vijf jaar in de supermarkt werkt. Daarmee toon je aan dat je weet hoe het is om voor een werkgever te werken.
  2. Alleen de naam van je opleiding zegt misschien niet veel. Heb je projecten gedaan voor gave bedrijven of mooie merken? Zet ze er op! Beschrijf desnoods ook belangrijke vakken of geef meer informatie over je studie, als deze geen bekende naam heeft.
  3. Dat geldt natuurlijk ook voor je werkervaring. Zet naast je functie ook je belangrijkste werkzaamheden op je CV of laat zien wat je er bereikt hebt.
  4. Laat zien waarin jij anders bent dan al die anderen. Cursussen die je gevolgd hebt, certificaten die je behaald hebt, extra activiteiten die je gedaan hebt… Wat maakt jou het meest geschikt?
  5. Kijk of je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk kunt doen in jouw vakgebied, dat laat zien dat je hoe dan ook bereid bent om ervaring op te doen en dat je het ook gewoon leuk vindt om met je vak bezig te zijn.
  6. Laat niet alleen je werkervaring zien, maar ook wat voor iemand je bent. Ik heb bijvoorbeeld een aantal eigenschappen op mijn CV gezet die ik bij mezelf vind passen. Een korte tekst of een tekstwolk met daarin karaktereigenschappen kan bijvoorbeeld ook. Uiteindelijk moeten ze met jou als persoon omgaan en niet met je ervaring!
  7. Geef tot slot ook aan welke relevante vaardigheden je beheerst. Ik heb er bijvoorbeeld op staan dat ik om kan gaan met programma’s als Photoshop en Wordpress. Dit kan namelijk goed van pas komen bij banen in de communicatie. Welke vaardigheden beheers jij die voor jouw sector relevant zijn?

Nog even over solliciteren

Een baan vinden is misschien wel zoeken naar een speld in een hooiberg. Reageer je op een mooie vacature bij een gaaf bedrijf dan kun je er vanuit gaan dat je één van velen bent. Misschien is een mooi CV dan wel niet genoeg. Probeer op te vallen in de stapel en wees creatief! Laat zien wie je bent en wat je durft. Toen ik op zoek ging naar een eerste stageplek, met op mijn CV niets meer dan dat bijbaantje in de supermarkt, maakte ik tijdschrift over mezelf: wie ik ben, wat ik leuk vind, wat ik graag doe, enzovoorts. Dat liet ik afdrukken en nam ik mee naar sollicitatiegesprekken. Reken maar dat je positieve reacties krijgt, alleen al voor de moeite die je hebt gedaan! Dit tijdschrift kun je ook meesturen met een sollicitatiemail. Een aantal andere ideetjes:

  • Een filmpje
  • Een presentatie
  • Een infographic
  • Een mindmap
  • Een website/blog
  • Een poster
  • Een spel
  • Een combinatie van bovenstaande dingen

Wees creatief en doe wat het beste bij jou past! Denk ook aan de werkgever of de functie waar je voor solliciteert: kun je daar iets creatiefs mee? Of: welke eigenschappen worden gevraagd en hoe kun je laten zien dat je die in huis hebt?

Ik ben geen CV-expert, dus heb jij nog tips voor mij? Waarmee valt jouw CV op in de stapel?

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

11 gedachten over “13 tips om je CV te verbeteren”

  1. Wauw, je CV ziet er goed uit!
    Ik ga er ook eens nog een keer naar kijken :) ben al zo kritisch, maar ik zie wel wat verbeterpunten voor mezelf!

    Beantwoorden
  2. Wat een ontzettend handig artikel, zeg! Ik ga over een paar maanden weer solliciteren voor een baantje tijdens mijn studie, dus dit komt alvast van pas! x

    Beantwoorden
  3. Wat leuk dit! Ik studeer art & design en ik besef me nu dat een creatievere cv waarschijnlijk meer kans maakt op een stageplek. Een cv maken die bij mij past staat nu op mijn to do list, haha.

    Beantwoorden

Plaats een reactie