Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Discipline leren: 6 inspirerende tips (die jij nodig hebt om wél te doen wat je wilt doen)


Voor de zoveelste keer zeg je in gedachten tegen jezelf: ‘waarom doe ik dit niet gewoon?!’. De bekende ‘Just do it’ slogan van Nike is mooi, maar ‘het gewoon doen’ kan knap lastig zijn in de praktijk. Je hebt bijvoorbeeld een mooie planning voor jezelf gemaakt, maar toch lukt het je op de een of andere manier niet om ermee aan de slag te gaan. Dat is waar een stukje discipline bij komt kijken. En de één is daar iets beter in dan de ander. Maar geen zorgen: discipline leren is hartstikke mogelijk, ook voor jou.

Er zijn heel veel dingen die je kunt doen om productief te zijn en meer gedaan te krijgen. Maar als je de basis op orde hebt (je weet wat je moet doen tegen uitstelgedrag en afleiding bijvoorbeeld), dan komt het vervolgens neer op een stukje discipline om gewoon aan de slag te gaan.

En ik weet hoe moeilijk dat kan zijn. Soms heb ik ook nog wel eens moeite met mezelf ertoe zetten – terwijl ik écht wel precies weet wat ik moet doen om productief te zijn. Ik moet dan simpelweg even mijn discipline een duw in de goede richting geven. Hoe ik dat doe?! Hoe ik mezelf discipline aanleer om te doen wat ik wilde doen? Dat ga ik met jou delen. Ik deel alle praktische tips die jou gaan helpen om jouw zelfdiscipline te verbeteren.

Bepaal waarin je meer discipline wilt leren

Ken je dat: je bent gemotiveerd om iets te gaan doen en vervolgens wil je het gelijk HELEMAAL toepassen op je leven. Je wilt van bijna nooit bewegen, naar vier keer per week sporten gaan. Je wilt van niet-echt-heel-gezond eten naar een super strak eetschema gaan. Je wilt van altijd-een-rotzooi-in-huis naar altijd opgeruimd gaan. En dat lukt dan vaak… voor 2 weken. Daarna vind je het nogal veel werk en val je terug in je oude patronen.

Het probleem? Je wilde te veel tegelijk doen. Jezelf iets aanleren en gewoontes veranderen kun je het beste niet té rigoureus doen – want dan kost het enorm veel energie. En dat kun je op het begin waarschijnlijk met gemak opbrengen, maar als ‘het nieuwe eraf’ is wordt het vaak al snel een ander verhaal.

Dat geldt ook wanneer je jezelf meer discipline aan wilt leren. Het is verleidelijk om aan de slag te gaan met de onderstaande tips IN ALLES. Meer discipline in je gezondheid, op je werk, in je sociale leven, in het huishouden… Als je dat allemaal tegelijk gaat aanpakken houd je dat waarschijnlijk een paar dagen tot weken vol – en dan ben je het beu.

Als je dat allemaal tegelijk gaat aanpakken houd je dat waarschijnlijk een paar dagen tot weken vol – en dan ben je het beu.

Bedenk jezelf waarin je jezelf écht het allerliefst meer discipline aan wilt leren – en ga eerst alleen daarmee aan de slag. Totdat je merkt dat het moeiteloos gaat; dan ga je door met het volgende.

Verbeter je discipline in kleine stappen

Als je tot vandaag nog nooit hardloopschoenen aangehad hebt, dan kun je niet morgen een marathon lopen. Als je tot vandaag nog nooit een ei gebakken hebt, dan kun je morgen geen driesterrendiner koken. Zo werkt het ook met je discipline. Als je voorheen nooit heel veel discipline hebt gehad – dan heb je morgen niet opeens superdiscipline.

Discipline is iets wat je kunt trainen, en waar je stap voor stap steeds beter in kunt worden – net als met hardlopen en koken. Zie het dan ook als dat. Wees niet gefrustreerd als het even een dagje minder gaat maar besef dat mindere dagen erbij horen. Het gaat erom dat jouw gemiddelde disciplinelevel steeds een stapje beter wordt.

Wees niet gefrustreerd als het even een dagje minder gaat maar besef dat mindere dagen erbij horen.

Maak van discipline hebben een gewoonte

Discipline is iets wat je kunt trainen – en eigenlijk wil je het zodanig trainen dat het een gewoonte wordt. Een gewoonte is iets wat je automatisch doet. Als je opstaat, dan poets je je tanden: daar hoef je niet echt bij na te denken, dat doe je gewoon. Zou je dat niet ook willen met je discipline?! Zodra je aan de slag gaat met de taak waarbij je gedisciplineerd aan de slag wilt gaan – dat je dat dan ook doet, zonder er echt bij na te denken.

Gewoontes worden gemakkelijk een gewoonte als je ze koppelt aan iets anders in je dag. Je las het net al: na het opstaan, poets je je tanden. Het tanden poetsen is gekoppeld aan het opstaan. Bedenk je waarin jij meer gedisciplineerd wilt worden, en koppel dat aan een moment in je dag. Bijvoorbeeld altijd een wandeling maken na het diner. Of altijd aan de slag gaan met een analyse zodra je op je werk aankomt. Of altijd een opruimronde door het huis doen nadat je de tv uitzet om te gaan slapen.

Bedenk je waarin jij meer gedisciplineerd wilt worden, en koppel dat aan een moment in je dag.

Zorg dat je verantwoording af moet leggen

Heel veel mensen vinden het veel gemakkelijker om een teamsport te doen (of groepsles, of een sportdate met een vriend(in) ), dan om zelf in je eentje naar buiten te gaan om te sporten. Dat komt omdat je bij een sportafspraak het gevoel hebt dat je verantwoording af moet leggen. Als je niet komt opdagen, vragen je teamgenoten, coach, sportmaatje of wie dan ook zich af waar jij bent. Ze verwachten jou – en dus kom je.

Klinkt dat herkenbaar?! Mooi! Want dan kun je ook goed gebruiken op andere vlakken in je leven – bijvoorbeeld als je meer discipline aan wilt leren. Vertel tegen iemand anders, bijvoorbeeld je partner, collega of een vriend(in) dat je meer discipline wilt hebben en op welk gebied dat is. Vertel ze wat jouw nieuwe disciplinegewoonte wordt: wat ga je doen en wanneer?

Vertel ze wat jouw nieuwe disciplinegewoonte wordt: wat ga je doen en wanneer?

Het idee dat iemand anders nu van jou verwacht dat je dit ook echt gaat doen, en dat die ander zomaar kan vragen hoe het ermee gaat, kan jou net even dat extra zetje in de rug geven om het ook echt te doen. Immers is het niet fijn om iemand anders teleur te moeten stellen!

Verander je gedachten over discipline leren

‘Pfff, ik kan dit gewoon niet.’ ‘Het lukt me gewoon niet.’ ‘Ik ben gewoon niet iemand die dit kan.’ ‘Wat ben ik toch stom dat ik dit niet voor elkaar krijg.’ Zomaar een aantal mogelijke gedachten die je kunt hebben als het niet lukt om gedisciplineerd iets te doen wat je wilt doen. En die gedachten zijn heel logisch en vanzelfsprekend als je iets wilt doen, maar je het maar niet voor elkaar krijgt om het te doen.

Maar precies die gedachten helpen je totaal niet. Want als jij zelf al denkt dat je niet gedisciplineerd kunt doen wat je wilt doen – waarom zou het dan lukken?

Veel mensen denken dat hun acties gedachten veroorzaken. Het lukt niet om gedisciplineerd te zijn – en dus denk je dat je niet gedisciplineerd bent. Maar het werkt eigenlijk andersom: als je denkt dat je niet gedisciplineerd bent, ga je je ongemotiveerd voelen, en onderneem je geen actie. En dus ben je niet gedisciplineerd. Het niet gedisciplineerd zijn is een gevolg van jouw gedachte dat je het niet kan.

Doe daarom je best om je gedachten te veranderen. Denk: ‘Discipline is aan te leren – dus ik kan het ook.’ ‘Vandaag ga ik het wel gewoon doen.’ ‘Ik wil dit graag doen, dus ga ik het doen, wat er ook gebeurt.’ Denk de gedachten die jij positief vindt en die jou een gemotiveerd en geïnspireerd gevoel geven. En wedden dat het makkelijker wordt om gedisciplineerd te zijn?!

Houd je discipline leren voortgang bij

Vind jij het gevoel van een taak afstrepen van je to do lijst heerlijk? Houd je van kruisjes zetten totdat het vakantie is (en krijg je er dan nog meer zin in)? Heb je een stappenteller waarop je kan zien hoeveel beweging je vandaag hebt gehad en motiveert je dat? Dat komt dan omdat je graag de voortgang ziet. Je voortgang bijhouden kan je heel erg motiveren om méér te doen wat je wilde doen.

Je voortgang bijhouden kan je heel erg motiveren om méér te doen wat je wilde doen.

Als jij jezelf discipline aan wilt leren, houd dan ook bij hoe dat gaat, zodat je jouw voortgang in de gaten kunt houden. Je kunt zelf bepalen hoe je dat doet. Gebruik een app (bijvoorbeeld Strides), zet streepjes of kruisjes op een kalender, of houd een discipline-dagboek bij waarin je kunt beschrijven hoe goed het ging met je discipline.

Dat waren de tips om meer discipline aan te leren. Onthoud: begin op één gebied met het verbeteren van je discipline en zet daarin steeds een kleine stap vooruit. Maak er een gewoonte van door het te koppelen aan iets wat je al doet. Vertel tegen iemand anders dat je dit gaat doen – en geloof er zelf ook in door positieve discipline gedachten te hebben. Houd tot slot je voortgang bij om gemotiveerd te blijven en je vooruitgang te zien. 

Wil jij discipline aanleren om meer gedaan te krijgen? Dan heb ik nog meer tips voor je. Ontvang gratis het e-book ‘Het lukt me niet… Zo krijg je wel taken gedaan’ bij aanmelding voor mijn e-mails, en ontdek welke 8 tips mij helpen om de dingen die ik wil doen gedaan te krijgen. Exclusief voor mijn e-mail abonnees! Vul het formulier in en kom bij de club (van ruim 4.000 leuke abonnees!):

Ontvang gratis tips en updates (incl. gratis mini e-book ‘het lukt me niet’!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Mevrouw Structuur en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus GRATIS het mini e-book ‘Het lukt me niet… Zo voer je wél taken uit’!

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 30 tips voor meer rust in je hoofd!)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus de checklist met 30 tips voor meer rust in je hoofd!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

2 gedachten over “Discipline leren: 6 inspirerende tips (die jij nodig hebt om wél te doen wat je wilt doen)”

Plaats een reactie