Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Purpuz Planner review: doelen behalen dankzij je planning


Er zijn heel veel mogelijkheden en hulpmiddelen beschikbaar waarmee je een planning kunt maken, zowel online als offline. Hoe kies je nu de beste? Daar wil ik je bij helpen door het testen van verschillende manieren om een planning te maken. Vervolgens deel ik hier meer uitleg en mijn review. Vandaag: de Purpuz Planner. Een papieren planner die je helpt vanuit je doelen te plannen.

Waarom ik de Purpuz Planner gebruik

Ik kreeg van Clen, de maker van de Purpuz Planner, een mailtje of ik deze planner wilde testen, zodat ik hier mijn mening kon delen. Dat leek mij wel een goed plan, dus zo gezegd, zo gedaan! Ik wil helemaal open en eerlijk zijn tegen jou als lezer; ik heb de planner dus niet gekocht, maar gratis ontvangen. Desondanks heeft dat natuurlijk geen invloed op mijn mening over de planner!

Ik wilde de planner graag testen zodat ik hier op de blog mijn mening met jou kan delen. Ik probeer graag nieuwe planners, zowel offline als online. Zo weet ik wat er allemaal op de markt is én kan ik dat weer met je delen. Zo krijg jij inspiratie voor welke planner jou zou kunnen helpen, en lees je alles over wat je van zo’n planner kunt verwachten.

Ik kreeg de Purpuz Planner al vaker getipt door andere planners, onder andere tijdens een masterclass die ik vorig jaar over productiviteit gaf. Dit was voor mij dus de perfecte kans om zelf uit te proberen of de planner mijn verwachtingen waarmaakte ;-).

Wat is de Purpuz Planner?

De Purpuz Planner is dus, zoals je al kon lezen en waarschijnlijk ook al op de foto hebt gezien, een papieren planner. Het is een planner voor één jaar en hij is gedateerd; hij bevat datums en loopt vanaf half december van het vorige jaar tot en met de laatste week van het jaar waarvan de planner is.

De Purpuz Planner is ontwikkeld door Clen Verkleij. Tijdens coachingsessies die hij deed na het krijgen van een burn-out, ontdekte hij dat plannen, structureren en reflecteren hem verder bracht. Het hielp hem zijn doelen te bereiken en weer gezond te worden. Dit wilde hij delen met meer mensen en zo ontstond de Purpuz Planner. In de Purpuz Planner worden de tips van de coach van Clen gebundeld tot een praktisch stappenplan, wat je letterlijk in de planner kunt invullen.

Wat vind je in de Purpuz Planner?

De Purpuz Planner is eigenlijk een dik boek, waarin je veel meer vindt dan alleen pagina’s om je planning in te maken.

Uitleg over de planmethode

Op de eerste pagina’s vind je een uitgebreide uitleg over de planmethode van Clen. Stap voor stap word aan je uitgelegd hoe je de Purpuz Planner het beste kunt gebruiken en waar letterlijk elk onderdeel op elke pagina voor staat. Inclusief voorbeelden. Super duidelijk én dat werkt motiverend om aan de slag te gaan.

Stappenplan naar jouw doel

De eerste ‘werkboek’-pagina’s, zoals ze genoemd worden, staan volledig in het teken van het stellen van een doel. Door middel van invulpagina’s kun je brainstormen over wat jouw doel moet worden, kies je jouw doel, en maak je een plan om dat doel ook daadwerkelijk te gaan bereiken.

Hierbij wordt je doel steeds concreter gemaakt: van wat wil je dit jaar bereiken, tot wat moet je daar deze maand, deze week en vandaag voor doen.

Agenda

Na deze pagina’s start de agenda en dat beslaat veruit het grootste deel van de planner. Elke maand begint met een maandplanning en eindigt met reflectiepagina’s. Tussenin vind je de weekoverzichten.

In het weekoverzicht vind je:

 • Ruimte voor je weekdoel
 • Ruimte voor je dagdoel
 • Een agenda waarop je je planning van uur tot uur in kunt vullen
 • Ruimte om je overwinning en groei te noteren
 • Ruimte voor je to do’s van de week, zowel werk als privé
 • Creatieve (wit)ruimte

Wat maakt de Purpuz Planner anders dan andere planners?

De Purpuz Planner onderscheidt zich wat mij betreft van andere planners doordat deze zich focust op de volgende drie dingen:

 • Doelen
 • Reflectie
 • Balans

Aan het stellen van doelen wordt in het eerste deel van de planner veel bijna theoretische aandacht besteed, en in de planner komt dit steeds terug. Er moeten maanddoelen, weekdoelen en zelfs dagdoelen gesteld worden. Dit dwingt je om doelgericht te werken, iets waar ik groot fan van ben.

Reflectie komt tussen het plannen van je weken door. Je kunt elke dag een overwinning (Wat ging goed? Waar ben je trots op?) en groei (Wat kan er nog beter?) opschrijven. Hiermee reflecteer je direct op je dag. Daarnaast reflecteer je aan het eind van elke maand op de afgelopen maand, door een aantal vragen die gesteld worden.

Verder onderscheidt de planner zich door ook te focussen op je privéleven. Dat is wat ik bedoel met balans. Je wordt uitgedaagd om voor beide doelen te bedenken. Ook is er in de weekplanning net zoveel schrijfruimte in het weekend als doordeweeks (de zaterdag en zondag zijn niet op één rij in de planner gepropt). Verder kun je zowel voor privé als voor werk je week to do’s opschrijven in het overzicht.

Waarvoor gebruik ik de Purpuz Planner?

Doordat de planner zo focust op zowel je werk- als privéleven, is hij uitermate geschikt om voor beide te gebruiken en dat doe ik dus ook. Hoewel ik online gescheiden agenda’s heb, schrijf ik in de Purpuz Planner zowel wat er op mijn werk op de planning staat als wat er privé op de planning staat. Zo heb ik een totaaloverzicht. Wanneer ik de planning thuis of op mijn werk naast mij openleg kan ik in één overzicht zien wat me te doen staat.

Ik gebruik zelf het invullen van de doelen minder. Dat komt vooral omdat ik de planner eind januari heb ontvangen; toen had ik zelf al doelen gesteld voor dat jaar die ik ergens anders heb staan dan in de planner. Dat neemt niet weg dat de manier waarop doelen gesteld worden in dit boek, erg lijkt op hoe ik het doe. Eerst brainstorm je over wat voor doelen je wilt bereiken, vervolgens stel je dit doel, en vervolgens maak je het zo concreet dat je precies weet wat je morgen kunt doen om dichterbij het behalen van je doel te komen.

Wat ik het meest actief gebruik van de planner is het agenda stuk. Ik gebruik dit om aan timeblockingte doen; ik vul in wat ik in een blok tijd wil doen, zodat ik enerzijds me móet focussen op dat ene, en anderzijds het doel / de deadline heb om het ook in dat blok tijd af te maken.

Review van de Purpuz Planner

Maar wat vind ik nu eigenlijk van de Purpuz Planner? Ik deel wat ik goed vind en wat ik minder goed vind met je.

Wat vind ik goed aan de Purpuz Planner

Het mooiste aan de Purpuz Planner vind ik dat de manier van plannen heel erg overeenkomt met hoe ik dit zelf ook zie en doe. Ik heb jaardoelen gesteld en werk deze terug tot hele concrete acties die ik per maand en per week wil doen. Hoewel ik dat deel van het boek zelf niet op die manier gebruik, is dat wel PRECIES wat ik gedaan heb en ook nog steeds volg. Ik kan je deze methode dus van harte aanraden, want het helpt mij heel erg om prioriteiten te stellen en overzicht te hebben.

Wat ik ook echt enorm fijn is de focus op zowel werk als privé. Ik vind het onzin dat je alleen maar dingen zou moeten willen plannen en organiseren op je werk. Natuurlijk zijn er mensen die niet aan plannen moeten denken in hun vrije tijd, maar daar ben ik er niet één van, en ik gok jij ook niet ;-). Plannen geeft mij rust, overzicht en focus, zowel op mijn werk als in mijn privéleven. Daarom is het fijn dat je ook gewoon privétaken kan noteren en de zaterdag en zondag vol kan plannen. Dit mis ik zo in veel andere planners.

Daarnaast is de Purpuz Planner ook echt een mooie planner. Het is een luxe boek van mooi papier (enige nadeel is dat je even over de ‘ga ik hier echt in schrijven’-drempel heen moet ;-) ). Ik heb al verschillende complimenten over de planner gekregen, gewoon omdat anderen hem mooi vinden. Hij is netjes en dus prima op je bureau te leggen op je werk, ongeacht wat voor werk je doet. 

Wat vind ik minder goed aan de Purpuz Planner

Er zijn altijd dingen die beter of anders kunnen, toch?! Dat is bij deze planner niet anders. Er zijn een aantal dingen die ik zelf iets minder vind aan de planner.

Die dingen hebben vooral te maken met het ‘uiterlijk’ van de planner en niet zozeer met de inhoud. Zo is het boek erg groot en zwaar, wat niet heel handig is als je bijvoorbeeld met het OV reist en het boek op je werk en thuis zou willen gebruiken. Daar staat eigenlijk wel weer tegenover dat je door de grootte meer overzicht hebt en er natuurlijk veel ruimte is voor je planning. Ik weet dus ook niet zo goed hoe dit goed opgelost zou kunnen worden.

Verder is de manier waarop de uren van de dag op de lijntjes staan in de weekplanning voor mij wat verwarrend, ik ‘blok’ namelijk echt tijden door streepjes te trekken (zie een sneak peek op de afbeeldingen een stukje terug), maar die trok ik vooral op het begin de ene keer boven en de andere keer onder het uur, waardoor er niet zo veel van de planning klopte ;-). Ook drukt het papier een beetje door als je markeerstift op de pagina’s gebruikt. Ik gebruik daarom nu alleen een pen.

Tot slot is de planner voor een bepaald jaar, waardoor de maandoverzichten precies op de juiste plek zitten, maar het wel lastiger is om bijvoorbeeld halverwege het jaar hiermee te beginnen, omdat je dan de helft van de planner niet gebruikt. 

Is de Purpuz Planner iets voor jou?

Nu je weet wat ik van de Purpuz Planner vindt, wil ik je helpen om te bepalen of de Purpuz Planner iets voor jou gaat zijn of niet!

Voor wie de Purpuz Planner geschikt is

De Purpuz Planner is vooral super waardevol als jij zowel op je werk als in je privéleven op zoek bent naar meer overzicht, en als je dit op één plek wilt combineren, want juist daarvoor is de Purpuz Planner heel geschikt.

Verder is de planner heel erg gefocust op het plannen vanuit doelen en reflectie. Hecht je daar waarde aan (wat iedereen wat mij betreft zou moeten doen!) dan kun je ook in je handen klappen met deze planner.

Tot slot is de planner waardevol als je fysiek meer inzicht wilt in je doelen, taken én agenda. Je legt ‘m op je bureau en hebt dat allemaal overzichtelijk bij elkaar.

Voor wie de Purpuz Planner minder geschikt is

Wanneer je de planner niet zou moeten aanschaffen? Bijvoorbeeld wanneer je niet graag op papier plant of wanneer je werken op papier niet handig vindt. Of misschien werk je niet achter een bureau, waardoor je geen plek hebt voor de planner. De planner is wat mij betreft te zwaar om constant mee te sjouwen naar klanten of cliënten.

Ook zal de planner minder effectief zijn als je extreem flexibel werk hebt. Je hebt bijvoorbeeld nooit afspraken en je werk wordt bepaald door ad hoc zaken. Je werkt bij een klantenservice bijvoorbeeld. Ik merk soms al dat de planning in de war raakt als er iets in mijn week verandert. Het is zonde om de planner aan te schaffen als het voor jou lastig is om dingen in te plannen!

Ga aan de slag met de Purpuz Planner

Ben jij nieuwsgierig geworden naar de Purpuz Planner? De Purpuz Planner kost € 34,99 (grijs) of € 39,97 (roze). Dat is niet goedkoop, maar wel een acceptabele prijs voor een kwalitatief goede planner en planmethode in één. Ben je nog op zoek naar een fijne planmethode helemaal op papier, dan is de Purpuz Planner zeker iets om te overwegen!

De Purpuz Planner kun je online bestellen op Bol.com.

Links in dit artikel zijn affiliatelinks. Dit betekent dat ik kleine vergoeding krijg als jij de planner aanschaft. Dit heeft geen invloed op de prijs die je betaalt voor de planner en zeker ook niet op mijn mening.

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. gratis checklist voor een haalbare planning)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus GRATIS de checklist die je helpt om een haalbare planning te maken!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

4 gedachten over “Purpuz Planner review: doelen behalen dankzij je planning”

 1. Hoi,

  Ik heb een vraagje. Zelf gebruik ik zelf de Essentialivings agenda. Als ik kijk naar jouw review heb ik het idee dat beide agenda erg overeenkomen. Ken jij de Essentialiving en klopt mijn idee hierover?

  Alvast bedankt

  Groetjes,

  Patricia

  Beantwoorden
  • Hoi Patricia, ik heb wel gehoord van de agenda maar ik heb deze zelf nog nooit gebruikt. Ik kan je dus helaas niet vertellen hoeveel ze op elkaar lijken… Wellicht is het een review waard in de toekomst :-).

   Beantwoorden

Plaats een reactie