Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Over beginnen met “gezond doen”


Alle begin is moeilijk, zo luidt het spreekwoord en niets is minder waar. En zeker als het gaat om “gezond doen”. Want wat voor de één heel gezond is, kan een ander totaal niet gezond vinden. Dus vandaag wat meer over beginnen en over stappen zetten.

Wat is je doel?

Beginnen is moeilijk, maar je maakt het jezelf nog lastiger als je begint zonder doel voor ogen. Want dan kan het zijn dat wat je doet nooit goed genoeg is, en dan heb je altijd het idee dat je faalt. Werkt niet echt motiverend.

Bedenk dus eerst wat voor jou gezond is en hoe je dat kunt bereiken. Voor mij zijn dat twee dingen:

 1. Minder dingen eten die voor mijn gevoel ongezond zijn en meer dingen eten die voor mijn gevoel gezond zijn.
 2. Actiever leven en meer sporten.

Ik zet er expres bij “voor mijn gevoel”, omdat gezond eten echt een hype is op dit moment en alle theorieën en onderzoeken elkaar volgens mij vaak genoeg tegenspreken. Dus gebruik ik mijn gezonde verstand om te bepalen wat ik wel en niet (of minder) eet.

Hoe kun je dit bereiken?

Hoe je je doel(en) gaat bereiken is ook weer voor iedereen anders, denk ik. Bedenk wat voor jou het beste zal werken. Ik bedacht voor mezelf dat ik niet te snel van stapel moest lopen, omdat ik anders binnen no time in mijn oude ritme zou zijn, puur omdat in één keer alles compleet omgooien een kwestie van “te veel willen in te weinig tijd” is. Bedenk wat voor jou realistisch is. Ga bijvoorbeeld elke week een stap verder, of gewoon wanneer je gevoel aangeeft dat het kan. Dat laatste doe ik. Zodra iets als een gewoonte begint aan te voelen, ga ik een stapje verder met iets nieuws.

Stappen zetten

Wat zijn die stappen dan? Zie het als een soort “tussendoelen”. Je kunt ze opschrijven, maar ook gewoon in je hoofd houden. Voor de doelen die ik stelde bedacht ik bijvoorbeeld:

 • Minder tussendoortjes eten en regelmatiger eten
 • Geen frisdrank drinken, maar water, thee en oke koffie (voor de cafeïne)
 • Alleen nog maar gezonde tussendoortjes eten
 • Dagelijks ontbijten
 • Gezond ontbijten en lunchen
 • Wekelijks een rondje hardlopen
 • Heel veel fruit eten
 • Altijd de trap nemen in plaats van de lift
 • Gezonder dineren
 • Vroeger naar bed gaan (= meer energie de volgende dag)
 • Naast de ronde hardlopen vaker bewegen in een week (bijvoorbeeld oefeningen of een extra ronde)

En ga zo maar door. Ik doe niet elke dag al deze dingen en daarnaast zijn sommige dingen gevolgen van elkaar: ik eet gezondere tussendoortjes, dus meer fruit als tussendoortje, dus meer fruit. Ik wil meer fruit eten, dus ik ontbijt met een smoothie, dus ik ontbijt. Maar als ik uitga drink ik de nodige alcoholische consumpties (niet bepaald gezond) en als ik een feestje heb gaat die bitterbal er echt wel in (ook niet gezond). Frietjes zijn mijn guilty pleasure en daar heb ik af en toe gewoon echt behoefte aan ;-). En gelukkig maar, want ik hoef ook geen health freak te worden die alleen maar leeft op fruit en groente.

Ik kijk dus steeds of ik me goed voel en of ik het misschien nog iets beter kan doen. One step at a time.

Vind jij het belangrijk om gezond te leven en zo ja, wat is voor jou gezond?

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

3 gedachten over “Over beginnen met “gezond doen””

 1. Haha, ik heb me vorige week ingeschreven bij de sportschool. Niet om af te vallen, maar wel om fitter te worden en meer energie te krijgen. Het beste zou ik mijn eetpatroon er op aanpassen (en dat ga ik ook eeeecht wel doen), maar ik houd zo van eten haha. Ik eet de hele dag door, gezond of ongezond maakt me niet zoveel uit. Als het maar lekker is. Maar misschien wel slim om eens wat serieuzer er naar te kijken..

  Beantwoorden
  • Is ook mijn reden! En dat eten is heeel herkenbaar haha, maar dat ben ik nu dus aan het proberen te verbeteren. Al wordt het nu denk ik wel steeds lastiger met dit lenteweer (terrasjes… ijsjes…) ;-)

   Beantwoorden
 2. Gezond leven is zeer belangrijk! :) ben zelfs super sago als ik een paar dagen niet kan sporten. Daarnaast werk ik parttime voor de Nederlandse glastuinbouw: lees groente! Haha. Dus ik “moet” wel.

  Leuk trouwens je website met die kleuren :)!

  Beantwoorden

Plaats een reactie