Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Ben jij op zoek naar een kamer? Denk dan over deze 8 dingen na!


Ben je dit jaar geslaagd voor je examen of vind je dat het nu toch echt tijd is om het ouderlijk huis te verlaten? Dan is de kans er dat je op zoek bent naar een kamer! Hold your horses, voordat je verder gaat met die zoektocht, is het wel handig om op een rijtje te zetten waar je naar op zoek bent. Ik help je!

Zeker als je nog nooit ergens anders dan bij je ouders hebt gewoond, is het lastig om een beeld te hebben van dingen die handig zijn om rekening mee te houden. Daar weet ik alles van want dat was waar ik stond bijna een jaar geleden. Inmiddels zijn we dus een tijdje verder en ben ik erg blij met waar ik woon. Om ervoor te zorgen dat jij dat ook wordt, noem ik in dit artikel een aantal dingen waar je over na kunt en wilt denken!

Prijs

Zeker als student en zeker met de afschaffing van de studiefinanciering is dit waarschijnlijk de eerste overweging die je maakt: wat is mijn budget? Zoals je dadelijk zult lezen heeft dat op alles invloed. Bedenk dus hoeveel je per maand kan en wil missen, dan kun je daarna beslissen wat voor soort kamer je wilt.

Locatie

Dit heeft misschien nog wel de meeste invloed op de prijs. In Amsterdam vind je nauwelijks een kamer met een huur lager dan 500 euro per maand, terwijl je in Tilburg voor de helft van die prijs een prima kamer kunt vinden. Maar dat niet alleen, want in elke stad geldt ook: hoe beter de locatie, hoe duurder. Dus kamers in het centrum of vlakbij de universiteit zullen waarschijnlijk duurder zijn dan kamers wat verder weg. Daar staat tegenover dat de kamers verder weg misschien wel in een rustigere buurt liggen.

Grootte

Hoe groter, hoe duurder natuurlijk. Een grote kamer klinkt fijn, maar misschien weegt dat niet op tegen de prijs. Bedenk wat je er in wilt doen en wat je er kwijt wil. Studeer je bijvoorbeeld het liefst in een bibliotheek, dan heb je geen groot bureau nodig, en vertoef je graag in gemeenschappelijke ruimtes (zie hieronder) in plaats van op je eigen kamer, dan heb je niet per se een eigen bank nodig.

Gemeenschappelijke ruimtes

Vanzelfsprekend heeft elk huis een keuken, wc en badkamer, maar niet altijd een woonkamer. Bedenk of je dit graag wilt. Als je niet echt een gemeenschappelijke ruimte hebt zit je waarschijnlijk minder snel bij je huisgenoten (al kun je natuurlijk wel gewoon op elkaars kamer zitten). Als je die kamer wel hebt, heb je misschien sneller contact met je huisgenoten en zit je minder vaak op je eigen kamer. Daardoor is het minder erg dat deze klein is, al kun je je in die woonkamer natuurlijk niet afzonderen, dus niet heel geschikt om je tentamens in te leren. Huizen met woonkamer zijn wel duurder, want je betaalt in principe ook voor die ruimte.

Delen

Denk na over met hoeveel anderen je de keuken, de wc en de douche wilt delen. Vanzelfsprekend geldt ook hier, met hoe meer mensen je deelt, hoe goedkoper. Maar weeg dat af tegen het ’s ochtends in de rij staan voor de douche en het aanrecht vol met vuile vaat, wat natuurlijk niemand vuil heeft gemaakt… In een groot huis zijn er vaak bijvoorbeeld wel meerdere wc’s en douches, dus met hoeveel anderen je moet delen heeft niet altijd iets te maken met het aantal huisgenoten dat je hebt.

Huisgenoten

Dit heeft geen invloed op de prijs maar wel op hoe thuis jij je straks in een huis gaat voelen. Bedenk of je graag met alleen maar mensen van je eigen geslacht wil wonen of juist in een gemengd huis. Bedenk ook hoeveel huisgenoten je wilt. Veel huisgenoten betekent dat het altijd gezellig druk is, maar ook dat het nooit stil is. Weinig huisgenoten betekent natuurlijk het tegenovergestelde. Ook kun je een in huis komen waar iedereen met elkaar bevriend is en heel veel onderneemt, of juist in een huis waar iedereen zijn eigen leven leidt. In dat eerste huis woon je misschien het liefst als je naar een nieuwe stad verhuisd waar je niemand kent, terwijl je dat tweede misschien fijner vindt als je er al bekend bent en je graag je eigen plan trekt.

Oud of nieuw

Ik woon in een redelijk oud huis. Niet alles werkt helemaal naar behoren (de oven doet het niet bijvoorbeeld), de muren zijn niet heel stevig en het is gewoon niet heel schoon en modern. Ik kan daar prima mee leven, zeker omdat ik hier geen jaren zal wonen en een studentenhuis nooit perfect spik en span is omdat je alles deelt. Misschien heb je meer smetvrees of vind je het gewoon niet fijn in zo’n ouder huis. Bedenk wel dat dit veel invloed heeft op de prijs. Ik betaal niet veel voor de ruimte die ik heb én hoef hem maar met twee anderen te delen en dat is mede te wijten aan de staat van het huis.

Extra’s

Een wasmachine, droger, vaatwasser, magnetron… Bedenk welke van deze dingen echt niet in jouw toekomstige huis mogen ontbreken en zonder welke je ook wel kunt leven. Zelf vind ik het niet erg om geen vaatwasser te hebben, en kleding droogt vanzelf wel. De wasmachine is wel erg handig en scheelt een hoop heen en weer gesjouw, en een magnetron is wat mij betreft onmisbaar. Ik ontdooi er dingen in, warm restjes op van de vorige avond, maak popcorn, en ga zo maar door.

Een heel verhaal, maar ik hoop wel dat je er iets aan hebt mocht je op zoek zijn naar een kamer! Toen ik op zoek ging wist ik niet echt waar ik over na moest denken, behalve dan over of ik in een gemengd huis wilde of niet en wat ik ervoor wilde betalen ;-).

Ben jij op zoek en heb je iets geleerd van deze lijst? Of ben je juist allang het huis uit en kun je deze lijst misschien aanvullen?

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

10 gedachten over “Ben jij op zoek naar een kamer? Denk dan over deze 8 dingen na!”

  1. Ik heb gelukkig al een fijne kamertje in Leiden, maar ik ben het helemaal eens met je tips. Vooral de huisgenootjes zijn belangrijk! (: Vind ik dan, hihi. Liefs!

    Beantwoorden
  2. Wat leuk, zo’n lijstje! Ik ben 6 of 7 jaar geleden uit huis gegaan om te gaan samenwonen. Ik kan het me eigenlijk helemaal niet meer voorstellen om bij mijn ouders te wonen. :P

    Beantwoorden
    • Haha, dat snap ik wel! Ik ben nog regelmatig bij mijn ouders maar na zo’n lange tijd kan ik me voorstellen dat je dat echt totaal niet meer ziet zitten.

      Beantwoorden
  3. Ik hoef hier voorlopig nog niet over na te denken gelukkig! Wel kan ik waarschijnlijk gewoon lekker thuis blijven wonen, want ik zit heel dicht bij alle scholen en universiteiten.

    Beantwoorden
  4. Super handig artikel! Ik heb altijd het geluk gehad dat ik samen met vriendinnen op zoek ging naar een huisje om te wonen, ik heb dus nooit huisgenootjes gehad die ik niet kende. Ik heb altijd wel alles gedeeld en ook een woonkamer gehad, maar dat vond ik het juist heel gezellig maken :) En het scheelt natuurlijk ook giga in de prijs.

    Beantwoorden

Plaats een reactie