Vandaag is nu

Ik heb in mijn leven al wel honderden lijstjes gemaakt. Van verlanglijstjes en lijstjes van de meest onzinnige dingen (wie kent Lena Lijstje nog?), tot to do lijstjes, lijstjes van reizen die ik nog wil maken, bucket lists en lijstjes met doelen voor een bepaald jaar. Allemaal hadden ze één overeenkomst: ze gaan over dingen in de toekomst. Dingen die ik ooit hoop te bereiken, dingen die ik graag wil gaan doen, dingen die ik moet doen… Het is nou eenmaal leuk om na te denken over dat wat nog komen gaat, over de toekomst. Maar missen we zo niet dat wat er nu gebeurt? Want vandaag is nu!

Lijstjes zijn leuk

Ik maak graag lijstjes, deel hier ook graag tips om goede to do lijstjes, planningen en wat dan ook te maken. Een lijstje kan je heel erg helpen, doordat je duidelijk op een rij zet wat je allemaal moet doen. Maar het kan je ook tegenzitten, want terwijl je zo’n lijstje maakt geef je je hersenen een seintje dat je heel productief bezig bent, terwijl je in feite nog echt helemaal niets hebt gedaan van wat je écht moet doen. Toch geeft het altijd een goed gevoel om iets van zo’n lijstje af te kunnen strepen, en geeft het ook overzicht in hoeveel je nog “moet” doen. Een lijstje voor verder in de toekomst kan ook heel nuttig zijn wat mij betreft. Je maakt hiermee concreet wat je wil, wat de eerste stap is in het ook echt bereiken daarvan. Het zet je als het ware aan het werk, doordat het voor jezelf duidelijker wordt wat je wil en daarmee kun je ook gaan nadenken over hoe je dat kunt bereiken.

Denk ook verder

Maar wat als je je doel hebt behaald? Hoe gaat het dan? Het is natuurlijk niet het behalen van een doel, maar juist de weg ernaartoe die het leuk en spannend maakt. Een volgend doel dan maar? Het maakt je nou eenmaal zo lekker productief. Maar is het wel zo goed om constant naar iets in de toekomst te verlangen? Doordat we zo veel bezig zijn met wat we allemaal ooit willen behalen, vergeten we misschien een beetje dat er ook een nu is. En het enige wat je NU kunt doen, is genieten van wat je hebt en je best doen om je toekomst nog beter te maken.

Doe ook dat wat je nu wilt

Die doelen zijn goed en motiverend, maar het is ook niet verkeerd om stil te staan bij wat er nu om je heen gebeurt. Dus doe dat extra drankje, koop die jas ook al heb je er al zes en boek die vakantie. Nu kan het. Misschien moet je over een paar maanden wel op een houtje bijten door een investering in je eigen bedrijf of een hypotheek, of blijkt die leuke nieuwe baan zo veel werk dat die vakantie er voorlopig niet in zit. Doelen zijn leuk en handig, maar terwijl je bezig bent met de toekomst, vergeet niet dat vandaag, gewoon vandaag is. En morgen zien we wel weer verder.

Hoe denk jij hierover? Wat betekent “vandaag is nu” voor jou?

Vond je dit inspirerend? Dan vind je dit artikel misschien ook leuk: Een lifestyle als doel

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. 101 mogelijke doelen)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus een download met daarin 101 mogelijke doelen die je kunt stellen!

6 gedachten over “Vandaag is nu”

 1. Ik ben ook te veel bezig met de toekomst, terwijl ik gewoon nu zou moeten genieten. bedankt voor deze reminder! Ik ga vandaag genieten van mijn dag :)

  Beantwoorden
 2. Ja, lijstjes zijn ontzettend tof! Ik probeer ze voor nu en later te maken en soms out of the box te denken. Het is niet altijd makkelijk, maar het is zo leuk om er mee bezig te zijn vind ik.

  Beantwoorden
 3. Het is soms best lastig om de toekomst en het heden uit elkaar te houden, als het aankomt op doelen stellen. De toekomst is natuurlijk belangrijk, maar vandaag leef je.. Het moment zelf is minstens zo belangrijk vind ik.

  Beantwoorden
 4. Goeie! Soms gaan de lijstjes teveel over het nu in plaats van over het grote plaatje en soms gaan ze juist teveel over het grote plaatje in plaats van het nu, haha.

  Beantwoorden

Plaats een reactie