Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

4 signalen dat jij te veel tijd besteedt aan plannen


Zou jij jezelf “een planner” noemen?! Maak je héél graag een planning en word je enorm blij van het overzicht dat ze je bieden? Top! Een planning maken geeft heel veel rust en overzicht en het is niet voor niets dat ik er óók groot fan van ben. Maar je zou dit ook niet aan het lezen zijn als je je soms niet afvraagt: maar ben ik niet te veel tijd bezig met plannen? Of: ik plan wel veel, maar het uitvoeren van die planning, da’s soms nog een héél ander verhaal! 

Nou, je zit hier goed! Ik ga een paar signalen met je delen die je vertellen of je misschien iets te veel tijd bezig bent met plannen, en iets te weinig met uitvoeren. Én ik vertel je natuurlijk ook hoe je het slimmer aan kunt pakken!

Plannen = super waardevol

Laten we eerst even beginnen met de olifant in de kamer. Ik wil ab-so-luut niet zeggen dat plannen niet waardevol is. Zoals ik net al zei ben ik GROOT fan van plannen en niet zonder reden. Het geeft me rust en overzicht, maar ook veel focus: ik weet altijd PRECIES wat de meest nuttige besteding van mijn tijd is op een bepaald moment. En dát maakt plannen zo waardevol. Je wéét dat alles wat je moet doen ergens staat, en je wéét wat nu het meest nuttige is om te doen – waardoor je niet steeds hoeft na te denken “wat moest ik ook alweer nog doen?!” of “wat is eigenlijk nu handig om te doen?!” nadat je met iets klaar bent.

MAAR. Plannen moet wel een ondersteunende functie hebben. Je dag moet niet bestaan uit plannen – want dan bereik je dus precies niets. Je planning moet de uitvoering ondersteunen en versimpelen, en niet overbodig tijd ervan in beslag nemen of voorkomen dat je überhaupt aan het uitvoeren van acties toe komt. En met precies dat ga ik je vandaag helpen!

Signaal #1: Dezelfde taken komen steeds opnieuw terug op je planning

Heb je het gevoel dat dezelfde taak soms tientallen keren opnieuw terugkomt op je planning, vóórdat je ‘m eindelijk uitvoert?! Ben je steeds taken opnieuw aan het opschrijven of aan het doorschuiven omdat je er gisteren eigenlijk toch niet aan toegekomen bent?

Dan ben je mogelijk iets te veel bezig met nadenken over wat je wilt doen, en niet veel met het daadwerkelijke DOEN ervan. 

Als je merkt dat steeds dezelfde taken terugkomen, hak ze dan eens in stukken. Misschien ga je niet dat hele rapport schrijven, maar kun je wel aan de introductie beginnen?! Plan dát dan, en ga het daarna DOEN. En dan kun je later wel de rest van dat rapport precies inplannen.

Signaal #2: Je bent niet tevreden over je dag

Eindig je elke dag met een gespannen, gefrustreerd en schuldig gevoel, omdat het maar niet lukt om “gewoon” te doen wat je gepland had?! Dat is een signaal dat je misschien iets te veel bezig bent met allerlei dingen om je planning zetten – maar je niet echt bezig bent met de daadwerkelijke uitvoer ervan. 

Als je denkt dat je een taak niet gaat doen op een dag, plan ‘m dan ook niet voor die dag! Dat scheelt je plantijd én de frustratie dat het steeds maar niet lukt om te doen wat je wil doen.

Signaal #3: Je kunt te veel tijd (uren!) besteden aan plannen

Kun jij ein-de-loos bezig zijn met het maken van de “perfecte planning”? Kun je lang nadenken over wat je wanneer gaat doen, hoe je dat op je planning moet zetten, of je het misschien op moet splitsen in kleinere taken, en noem het maar op?! Dan focus je misschien iéts te veel op het plannen, en iets te weinig op het uitvoeren.

En hey, je hoeft niet urenlang bezig te zijn om te veel tijd te besteden aan plannen. Maak eens een lijst van alles wat je de komende tijd nog moet of wilt doen. En kies daar vervolgens elke dag een paar dingen van uit. Begin met drie. Zet die drie op je planning. En je bent letterlijk in vijf minuten klaar!

Signaal #4: Je bent meer bezig met hoe je planning eruitziet dan met wat er op staat

Op Pinterest kun je uren kijken naar de ALLERmooiste planningen. Op YouTube kun je eindeloos video’s kijken over de meest prachtige bullet journals. En hoewel dat heel leuk en vermakelijk kan zijn, en een creatieve hobby, gaan deze planningen wat mij betreft hun doel voorbij. 

Want plannen is nuttig als het de uitvoering van je taken ONDERSTEUNT. Als de tijd om te plannen een heleboel tijd van de uitvoering in beslag neemt – dan leef je in een omgekeerde wereld. Ja sorry – ik zeg het even niet zo aardig. Maar het is wel zo! Je planning hóeft niet mooi te zijn om nuttig te zijn. Je planning hoeft niet versierd te zijn om je te motiveren om aan de slag te gaan. Er zijn andere, effectievere manieren om dat te doen.

Als je nu veel tijd kwijt bent aan het maken van een hele mooie planning, neem jezelf dan eens voor om voor morgen in vijf minuten de aller lelijkste planning óóit te maken en daarna GELIJK aan de slag te gaan met het UITVOEREN van wat er op staat. En vraag jezelf daarna eens af wanneer je je beter voelde: met een mooie planning die je niet uitvoert, of met een lelijke planning die wél uitgevoerd raakt?!

Stoppen met te veel tijd plannen? gebruik de Checklist haalbare planning

Wil je minder tijd kwijt zijn, en méér doen van je planning?! Wil jij het plannen nu echt slimmer aan gaan pakken? Dan heb ik nog iets voor je! Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daar nu helemaal gratis de checklist haalbare planning bij. Ontdek nu met welke dingen je vooral wél rekening moet houden om een haalbare planning te maken!

Ontvang gratis tips en updates (incl. gratis checklist voor een haalbare planning)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Mevrouw Structuur en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus GRATIS de checklist die je helpt om een haalbare planning te maken!

Wil jij het plannen nu écht serieus gaan aanpakken? En wil je van plannen naar dingen gedáán krijgen gaan?! Ga dan aan de slag met de online cursus Krijg het gedaan. Hierin help ik je stap voor stap om écht slim een planning te maken en om vervolgens ook alles wat daarop staat te DOEN. Lees meer op de cursus pagina en kijk of het wat voor jou is:

 

 

Ontvang gratis tips en updates (incl. gratis checklist voor een haalbare planning)

Meld je aan voor e-mails en ontvang updates over Streets Ahead en gratis productiviteitstips. Plus nu als bonus GRATIS de checklist die je helpt om een haalbare planning te maken!

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie